Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetestuj swój słuch :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ploter
    Tylko na sinusoidzie generatorem da się uzyskać podniesienie rzędu setnych częsci Hz bo inny dźwięk składa się z bazy i harmonicznych dzieki czemu brzmi jak brzmi
    No tak, ale je tez można rozróżniać, tyle że trudniej by było z taką dokładnoscią, o co mi właśnie chodziło

Skomentuj

dabyl napisał/a
      Nie chcę wyciągać pochopnych wniosków ale chyba będe żył

Ja też ale choroba zwana audiofilią dopada znienacka

Myślę, że mi to nie grozi, na razie kabli i kolców pod kolumną nie słyszę :razz:

A co do powtarzania testów do uzyskania jak najlepszych wyników to wydaje mi się, że najbardziej miarodajny jest drugi test. Pierwszy robisz dla połapania się o co w tym chodzi, drugi już coś tam "mierzy", trzeci i każdy następny to już kombinowanie powiązane ze szczęściem :wink:

Skomentuj

Dopiero zrobiłem pierwszy test - adaptive pitch. Raz zrobiłem na stosunkowo dużym volume - wyszło 6 Hz, po raz drugi ściszyłem dość mocno i zszedłem aż do 0,58125 Hz. Tylko jaki z tego wniosek? Który wynik można brać pod uwagę?

Skomentuj

Zmeczony po szkole, mono(central) po prawej stronie, TV z drugiego konca mieszkania przeszkadzal nieco.

pitch - 2.55hz (latwiej slysze roznice jesli ten drugi jest nizszy, 1.5hz dawalem rade, 0.375 tez ale wiele powtorzen musialem)

rhytm test 72%

tone deaf 75%

AMVI 85% (troche nie jarzyłem na poczatku o co chodzi ale pewnie tak to mialo byc)

[ Dodano: 2010-02-09, 17:25 ]
          trzeci i każdy następny to już kombinowanie powiązane ze szczęściem
          ]

AMVI na inteligencje tez. Nie pisze co jaki znaczek oznacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
            Nie pisze co jaki znaczek oznacza.
            Nie musi :) słuchasz muzyki i przporządkowujesz kształt i kolor do danego fragmentu :)

Skomentuj

ploter, dlatego napisalem ze na inteligencje bo trzeba rozroznic co jaki ksztalt kolor itp oznacza... :roll: :roll:

Skomentuj

3/4 tego testu to głupota,to nie badanie słuchu tylko mózgu,skupienia się nad danym dźwiękiem,zapamiętywanie go i tyle...co to ma wspólnego z audiofilizmem i słuchaniem muzyki? Jedynie ten pierwszy test jest ok,pokazuje zdolność rozróżniania jednego (pojedynczego) dźwięku od drugiego...jednak i on jest nie dopracowany,zawsze można się pomylić.

Skomentuj

No ja bym do tego testu podchodził bardziej pod kątem zabawy...

Skomentuj

marian, jak pisałem wcześniej - to nie jest badanie tonometryczne ;]
                    Coś bardziej a'la muzyczny "test na IQ" który trzeba traktować jako dobrą zabawę i okazję do współzawodniczenia z dużym przymrużeniem oka.

Skomentuj

[/quote][/quote]A co do powtarzania testów do uzyskania jak najlepszych wyników to wydaje mi się, że najbardziej miarodajny jest drugi test. Pierwszy robisz dla połapania się o co w tym chodzi, drugi już coś tam "mierzy", trzeci i każdy następny to już kombinowanie powiązane ze szczęściem :wink: [/quote][quote]

I tutaj sie mylisz. Widać nie masz pojecia o wszelakich badaniach - im więcej ich robisz, czy im większa próba, tym wynik jest bardziej miarodajny. Tak jest przynajmniej w przypadku 1szego testu. Nie do każdych to pasuje, bo np. w reszcie to jest do wyuczenia i zapamietania, więc wiadomo że za 3cim,4,5,6 razem już można zkumac co się źle zrobiło itd bo są te same fragmenty dawane.

Co do tego że zabawa to pewno tak, za proste by było aby przez internet dokładnie badać słuch, choć na pewno w przybliżeniu daje to jakieś wyniki i mniej wiecej pojęcie o możliwościach słuchu. Szczególnie że widze tam jakies certyfikaty na stronie, ale nie wgłębiałem sie w to..

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                        I tutaj sie mylisz.
                        Zamieszczone przez paldo
                        wiadomo że za 3cim,4,5,6 razem już można zkumac co się źle zrobiło itd bo są te same fragmenty dawane.
                        No to w końcu mylę się czy się nie mylę?

Zamieszczone przez paldo
                        Widać nie masz pojecia o wszelakich badaniach
                        Hehehe! Zauważ, że tutaj nie rozmawiamy o wszelakich badaniach tylko o tym konkretnym teście więc nie wydawaj o mnie osądów po jednym moim zdaniu (które nawiasem mówiąc i tak sam potwierdziłeś).

:wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                          No to w końcu mylę się czy się nie mylę?
                          Przeczytaj uważnie moją wypowiedź, to sie dowiesz

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                            Przeczytaj uważnie moją wypowiedź, to sie dowiesz
                            No ok, trochę za mało wcześniej zacytowałem więc:

Zamieszczone przez paldo
                            w reszcie to jest do wyuczenia i zapamietania, więc wiadomo że za 3cim,4,5,6 razem już można zkumac co się źle zrobiło itd bo są te same fragmenty dawane.
                            No i teraz jednak mi odpowiedz, czy myliłem się twierdząc, że test jest mało wiarygodny po kilku razach ponieważ próbki tych dźwięków zapamiętujesz i w tym momencie testujesz juz pamięć a nie sam słuch tak, jak on na codzień działa. Jak ktoś ma dobry słuch to wyłapie wszystkie blędy i różnice od razu. Chodzi tutaj oczywiście o "dobry słuch" jaki cechuje np dobrego muzyka a nie ten, jakim dysponuje każdy zdrowy młody człowiek albo ten świadczący o po prostu czystych uszach :razz:

A ten test internetowy - cóż, po prostu dobra zabawa i niech tak zostanie No i jeszcze niektórzy mogą się pochwalic wynikami na forum :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                              No i teraz jednak mi odpowiedz, czy myliłem się twierdząc, że test jest mało wiarygodny po kilku razach ponieważ próbki tych dźwięków zapamiętujesz i w tym momencie testujesz juz pamięć a nie sam słuch tak, jak on na codzień działa.
                              Eh, widze że kolego masz spore problemy z czytaniem ze zrozumeiniem. Ale ok, uczynie ten wysiłek za ciebie Juz tłumaczę. Jak widzisz moja wypowiedź, cytuje :

Zamieszczone przez dabyl
                              w reszcie to jest do wyuczenia i zapamietania, więc wiadomo że za 3cim,4,5,6 razem już można zkumac co się źle zrobiło itd bo są te same fragmenty dawane
                              Jak widzisz słowo "w reszcie" odsyła do innych testów (czyli 2,3,4), a ja w tym zdaniu pisałem o teście nr 1, i w niczym tu nie przeczę. Akurat jest tak jak pisze tylko dla tego, ze fragmenty testów 2,3i4 sie powtarzają, więc można je zapamiętać lepiej po kilkukrotnym przesłuchaniu, juz nie mowiac o tym ze na koncu mozna sprawdzic gdzie sie błąd zrobiło. Powiedz mi w takim razie czego można sie wyuczyc w tescie nr 1??? Zapamiętac na pamiec wszystkie dzwieki generatora ze skali :lol: I co to da? Tak samo nie wiem co zmienia fuks w tym, wypadkju. Im więcej razy zrobisz tym masz większego fuksa?? Równie dobrze większy fuks może być na początku!! Dla tego też należy zrobić kilka razy aby fuksa wykluczyć.

Już chyba wszystko jest jasne?

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez paldo
                                "w reszcie"
                                Haha, wiesz, głupie to ale pominąłem spację pomiędzy "w" i "reszcie" w Twojej wypowiedzi a to zmienia trochę sens zdania. Pierwszy test faktycznie jest miarodajny w kilku powtórzeniach i średnia z kilku prób daje nam pełniejszy obraz obraz. 3, 4 i 5 wręcz przeciwnie. Zwracam honor

Natomiast stwierdzenie, że nie mam pojęcia o wszelkich badaniach jest co najmniej naciągane i krzywdzące. Badania i testowanie to jedna z istotnych gałęzi mojego wyuczonego zawodu, który w dodatku wykonuję. W związku z tym, że działam w branży już sporo lat i do tego się w niej odnajduję to chyba jakies pojęcie musze o tym mieć, hm?

No ale nie wazne

Skomentuj

Chłopaki nie kłóćta sie :) temat jest z uśmieszkiem a wy dywagacje na temat poprawnosci badań robicie :)

Moim zdaniem doskonały pokaz (i nie mówię to o konkretnym teście) że osoby które grają na różnych instrumentach i posiadające pewien talent muzyczny i słuch, wykonują lepiej poszczególne testy. Inne lepiej inne gorzej.

Po co robić te testy 60 razy to nie wiem. Żeby może wypaść najlepiej ??

Najlepszym testem na słuch jest nauczenie się grać na instrumencie nie z nut, nie z videonauki, lecz tak jak Ja i inne osoby ze słuchu. Do wszystkiego dążyć swoim własnym słuchem :) to wykluczy swego rodzaju fuksy, minimalne różnice :)

Osoba grająca na sama rozróżni czy gitara się rozstroiła czy nie, i to nie będą tysięczne częsci herca.

Skomentuj

Po co robić te testy 60 razy to nie wiem. Żeby może wypaść najlepiej ??
                                    Nie, raczej po to aby sprawdzić czy test jest miarodajny i aby wykluczyc przypadek i nieporozumienia. Co już tłumaczyłem

dabyl, no racja, wiadomo jak to na forum, była to odpowiedź sytuacyjna a nie ocena twoich możliwości badawczych Ty coś stwierdziełś, a ja to w ten sposób zanegowałem i tyle :mrgreen:

Skomentuj

Ten pierwszy test to nie do konca taaki miarodajny ;] raz wychodzi mi 0,6 pozniej 1,5 itp
                                      Przy kilkunastu przycisnieciach i zmianach tonacji mozg zaczyna wariowac )) i ciezko o poprawna interpretacje czestotliwosci :)))) mozna przyjac ze w granicach 3-5 hz mozna bez problemu odroznic owe tonacje :)))))

Ale co mi po takim tescie, skoro po wipiciu paru kieliszkow slysze jak rosnie trawa ))))

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                                        Przy kilkunastu przycisnieciach i zmianach tonacji mozg zaczyna wariowac
                                        a muzyki to sie slucha co

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                          Zamieszczone przez raffal81
                                          Przy kilkunastu przycisnieciach i zmianach tonacji mozg zaczyna wariowac
                                          a muzyki to sie slucha co
                                          Nie rozumiem hehehehehe

Skomentuj

Czaruję...
                                          X