Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czym czyscic pedzel po butaprenie??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czym czyscic pedzel po butaprenie??

Jako ze wziąłem się za fornirowanie suba to mam z tym jeden problem.
    Po nałożeniu butaprenu pędzel wsadzam do słoiczka z benzyna.
    Butapren nie zastyga lecz robi się taki jak masło <myśli> coś w tym stylu.
    Czy jest jakiś środek kory podoła wyczyścić pędzel do stanu sprzed użycia butaprenu??

Nitro ;]

Skomentuj

A tutaj takie małe zdjęcie poglądowe jak sub będzie wyglądał :mrgreen:

Skomentuj

Po butaprenie to chyba każdym rozpuszczalnikiem, nitro, chlorokauczuk, ftalowy, chyba nawet benzyna ekstrakcyjna... ale dla pewności, tak jak pisal takero, nitro :wink:

Skomentuj

Najlpiej to dać nowy pendzel i tyle. też tak na początku kombinowałem, da się doczyścić ale po cholere jak nowy kosztuje 2zł :roll: To już tyle samo na rozpuszczalniki do czyszczenia wydam, nie mówiąc o tym ile to roboty i wdychania tego g.

Skomentuj

Tyko rozpuszczalnik lub nitro. Benzyna nie rozpusci butaprenu.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
              Najlpiej to dać nowy pendzel i tyle. też tak na początku kombinowałem, da się doczyścić ale po cholere jak nowy kosztuje 2zł To już tyle samo na rozpuszczalniki do czyszczenia wydam, nie mówiąc o tym ile to roboty i wdychania tego g.
              jakbym mial wydawac 2zl na nowy pedzel za kazdym razem jak np forniruje (a uzywam butaprenu do innych rzeczy) to bym chyba zbankrutowal :???:
              mam sloiczek z rozpuszczalnikiem (nitro) i w nim maczam pedzle. po klejeniu czyszcze go z grubsza i odkladam. robi sie sztywny ale po wlozeniu do kleju/nitro znowu robi sie normalny :P

od dlugiego czasu uzywam 2 tych samych pedzli :P

maxxx222, czy ty czytac nie potrafisz :?: :!:
              przy klejeniu na butapren/moment NIE STOSUJE SIE DOCISKU :!:
              zdejmuj to i bierz jakis klocek/krazek i mocno dociskaj punktowo cala scianke.
              takie polozenie plyty na obudowie nic nie daje
              moge ci nawet pokazac zdjecia co z tego wychodzi - naprawialem kolumny po koledze ;]

Skomentuj

Pawel S., nie przesadzaj, jak mocno dociśnie to daje radę Niby jak by w prase włożył to też by nic nie dało?

A co do pędzla i fornirowania - to ja po prostu staram się robić wszystko na raz i tyle. Wtedy nie musze majątku na pędzle wydawać No co innego jak jest lekko zamoczony, a co innego jak cały wkleju po fornirowaniu

Skomentuj

Dociskając klockiem niewielką powierzchnię masz większy nacisk, niż kładąc ciężar na dużą powierzchnię. Ile mogą ważyć te ciężarki?? 50-60kg? A ile Ty ważysz? Pewnie więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                    Pawel S., nie przesadzaj, jak mocno dociśnie to daje radę Niby jak by w prase włożył to też by nic nie dało?
                    tylko ze prasa ma nacisk kilku MPa lub nawet GPa
                    a tutaj przy obciazeniu np 50kg rozlozy sie to na przykladowo 0,25m2 (50x50cm) to trzyma jedynie 2kPa
                    nie wspominajac juz nic o nierownej powierzchni
                    ja przy zastosowaniu docisku reka i salowego krazka mam jakies 1,5MPa :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      tylko ze prasa ma nacisk kilku MPa lub nawet GPa
                      a tutaj przy obciazeniu np 50kg rozlozy sie to na przykladowo 0,25m2 (50x50cm) to trzyma jedynie 2kPa
                      nie wspominajac juz nic o nierownej powierzchni
                      ja przy zastosowaniu docisku reka i salowego krazka mam jakies 1,5MPa :P
                      No oczywiście, nie mówie akurat o tym przypadku, ale w ogóle. Ale jak by do tych ciężarków jeszcze stanął na płycie, no to juz by był spory docisk

Skomentuj

Pawel S. Cytuje z opakowania butaprenu "Po złączeniu elementów silnie sprasować je w ciągu min. 15 sekund" a wiec chyba trzeba to ścisnąć. A propos ciężarków to jest tam równe 100kg

[ Dodano: 2010-02-10, 12:47 ]
                        Pawel S. kolejny cytat tym razem z artykułu na temat fornirowania ze strony głównej "Jeśli tak jest przykładamy fornir do obudowy, na fornir kładziemy styropian, na styropian płytę, a na nią obciążenie - czym więcej tym lepiej"

Skomentuj

Z tym że silniejsze sprasowanie w ciągu 15 sekund osiągniemy za pomocą nacisku klockiem, krążkiem metalowym itp niż za pomocą obciążonej płyty. Nie trzeba sztywno trzymać się słówek, sprasować można coś bez użycia prasy. Cytat z arta na stronie głównej ma kilka lat, a jak wiesz świat idzie do przodu:) i metody z biegiem lat i doświadczeń ludzi nieco ewoluują.

Skomentuj

Tylko ze przed położeniem płyty jeszcze jeździłem po tym walkiem :wink:
                            Mamuśka mnie zje jak się dowie :mrgreen:
                            Jako ze jest to moja pierwsza próba z fornirem to wiadomo bez błędów się nie obejdzie :evil:

Skomentuj

Paweł S ma racje.
                              Trzeba pamiętać że kleje typu MOMENT czy nawet BUTAPREN są to kleje kontaktowe i nie liczy się czas docisku a jego początkowa siła - im mocniej tym lepiej. :lol: :twisted: :lol:

Skomentuj

Położysz styropian to licz się z tym że wejdzie w reakcję z ulatniającymi się resztkami rozpuszczalników - i dostaniesz breję na fornirze - styropian to najgłupsza rzecz którą można wymyślić przy fornirowaniu.
                                Wracając do pędzla - po co pędzel?
                                Kawałek grubej tektury lub forniru zanurzasz w puszce z Momentem, nabierasz klej i smarujesz jak packą...cieniutka warstwa wychodzi.

Skomentuj

maxxx222, okleilem juz troche kolumn w domowych warunkach - wierz mi ze tak jak ja robie bedzie pewniej :P

Zamieszczone przez Przemek
                                  Wracając do pędzla - po co pędzel?
                                  Kawałek grubej tektury lub forniru zanurzasz w puszce z Momentem, nabierasz klej i smarujesz jak packą...cieniutka warstwa wychodzi.
                                  tez tak robilem ale kawalkiem forniru
                                  moze byc ale po czasie wkurza :lol:

Skomentuj

Ja polecam kątownik, kosztuje grosze, na kancie jest idealnie prosty , a po pracy czyści się szmatą z odrobiną nitro i jest jak nowy ;]

Skomentuj

No był to mój pierwszy raz a wszędzie gdzie czytałem tak piszą wiec tak zrobiłem.
                                      Następnym razem spróbujemy z młotkiem gumowym

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez maxxx222
                                        No był to mój pierwszy raz
                                        Tak to jest, niby sie nie wie co i jak ale jednak coś z tego wychodzi, niby można by coś lepiej zrobić ale jednak jest się z siebie zadowolonym... samo życie :razz: :razz: :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X