Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz stereo do zabudowy w komputerze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz stereo do zabudowy w komputerze

Spędzam masę czasu przed komputerem i chciałby wpakować wzmacniacz w obudowę komputera. Na zewnętrzny wzmacniacz nie ma miejsca i pewnie będzie kolidował z estetyka pomieszczenia ( kochana żona ) :)
    Obudowa jest dość spora i ma dużo miejsca. Zasilacz to Tagan 800 watowy.
    Miejsce w górnej zatoczce wygląda na takie, które przyjmie radio samochodowe, czyli DIN
    i właśnie w nie chciałbym wsadzić wzmacniacz. Zasilić z zasilacza komputerowego z wtyczki molex. Dźwięk przez optykę z karty muzycznej. Wystarczy mi szacunkowe 25Watt na kanał. Włącznik on/off i pokrętło volume.
    Zależy mi tylko, na bardzo wysokiej jakości dźwięku. Czy to jest możliwe bo jeżeli nie to dam sobie spokój z budowa głośników :) I jaki może być szacunkowy koszt takiego wzmacniacza pomijając obudowę którą zrobię sam ?

moj pierwszy wzmacniacz jaki zrobilem to bylo TDA1554Q wlasnie do komputera. ale jakos dzwieku nie powala :???:
    a zeby robic cos lepszego to niestety potrzebna by byla przetwornica chyba

a moze nie ma sensu sie bawic i odrazu wsadz jakies tanie radio?

Skomentuj

Coś mi sie wydaje że tyle zakłóceń ile bedzie ten wzmak łapał w obudowie od komputera, to mu na dobnre nie wyjdzie

Skomentuj

zaklucenia sa z zasilacza

Skomentuj

http://www.proline.pl/?p=SCY+KAMA+BAY+AMP
          :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            zaklucenia sa z zasilacza
            Oj nie tylko. Chyba między innymi z zasilacza Praktycznie wszystko co masz w kompie może powodować zakłócenia, moze jedynie oprócz ramu i napędu dvd :razz:

Znaczy na dobrą sprawę, jak by zrobić porządną gruba obudowę i umieścić wzmaka z dala od wszelakich dysków i zasilacza (bo to daje najwięcej zakłóceń, choć grafika też sie możem przyczyniać) to miało by to ręce i nogi

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
              http://www.proline.pl/?p=SCY+KAMA+BAY+AMP
              :)
              Właśnie o coś takiego mi chodzi ! :) .. ciekawe jaka jakość. Może ktoś rozszyfruje co tam są za bebechy.

Odległość miedzy zasilaczem a miejscem na wzmacniacz mam lekko licząc w odległości 30cm. Podobnie grafika.

Skomentuj

TatoTurbo, mniemam że raczej kiepska, a raczej na pewno. lepiej już zrobic samemu jakiegoś gc, lub nawet uniampa jak się zmieści i starczy ci kasy trzeba by podejrzewam jakieś mniejsze trafo dać i mneijszy radiator aby to zmieścić, ale nie jestem w elektronice obeznany, nich ci ktoś inny podpowie jeszcze

Albo się do Irka lub Takero odezwij

Skomentuj

A może troszkę inaczej podejść do tego. Budujesz kolumny to po prostu zbuduj kolumny aktywne.

Skomentuj

a może wywalić trafo poza obudowę, w jakiejś skrzynce zrobić razem z zasileniem, do środka lm i tyle, tak ja bym kombinował...

Skomentuj

Ja przedwczoraj odpaliłem wzmacniacz stereo na TDA2030A i jak na zasilanie z trafa 20W 2x28V (przy obciążeniu zaledwie 120mA napięcie siada o 2V) to dźwięk jest dynamiczny i czyściutki. W środku bałagan z kablami, trafo zaraz przy przewodach sygnałowych i potencjometrze ale brum sieciowy i szumy są minimalne. Wzmacniacz zbudowałem do plastikowych kolumienek przy telewizorze więc skromne kilka watów (ok 2x6W) mi w zupełności starcza.

TDA2030A można zasilić z pojedyńczego zasilania, ale trzeba dawać na wyjściu duży elektrolit (chyba jak z każdym pojedyńczym zasilaniem). Jak to wpływa na jakość dźwięku?
                      Osobiście jestem zwolennikiem zasilania symetrycznego...

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                        TatoTurbo, mniemam że raczej kiepska, a raczej na pewno. lepiej już zrobic samemu jakiegoś gc, lub nawet uniampa jak się zmieści i starczy ci kasy trzeba by podejrzewam jakieś mniejsze trafo dać i mneijszy radiator aby to zmieścić, ale nie jestem w elektronice obeznany, nich ci ktoś inny podpowie jeszcze

Albo się do Irka lub Takero odezwij
                        No to źle podejrzewasz, gra całkiem nieźle. Jest to wzmacniacz klasy D, więc wydziela mało ciepła i nie pobiera dużo prądu. Pisałem o nim kiedyś na forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
                          No to źle podejrzewasz, gra całkiem nieźle. Jest to wzmacniacz klasy D, więc wydziela mało ciepła i nie pobiera dużo prądu. Pisałem o nim kiedyś na forum.
                          Eh, no dobra, niech ci będzie. Trochę mnie by to zdziwiło. Wzmak za 200zł robiony przez firmę komputerową, no ale dobra, jak tak twierdzisz to ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
                            Pisałem o nim kiedyś na forum.
                            Znalazłem :) ->>KLIK<<-
                            To faktycznie chyba staje się dobrym pomysłem jak nie idealnym :)

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                              Oj nie tylko. Chyba między innymi z zasilacza Praktycznie wszystko co masz w kompie może powodować zakłócenia, moze jedynie oprócz ramu i napędu dvd :razz:
                              Eee to jakim cudem robia kartdy dzwiekowe o S/N=100dB?

Skomentuj

Czaruję...
                              X