Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarka górnowrzecionowa - pytanie dot. frezowania.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frezarka górnowrzecionowa - pytanie dot. frezowania.

Witam, moje pytanie jest następujące: czy frezarką górnowrzecionową da się frezować w aluminium? Chcialbym wykonać dwa okrągłe podfrezowania na głębokość 3-4mm. Formatka jeszcze nie zakupiona, przy zakupie będe starał się wybrać stop "łatwoobrabialny", ale to dopiero jak się zoorientuje w temacie frezowania
    Firm zajmujących się obróbką skrawaniem, cnc jest kilka w mojej okolicy, jednak gdy usłyszą że jestem osobą prywatną a nie "firmą" od razu odmawiają :twisted:

Re: Frezarka górnowrzecionowa - pytanie dot. frezowania.

Zamieszczone przez otomsono
    Witam, moje pytanie jest następujące: czy frezarką górnowrzecionową da się frezować w aluminium? Chcialbym wykonać dwa okrągłe podfrezowania na głębokość 3-4mm. Formatka jeszcze nie zakupiona, przy zakupie będe starał się wybrać stop "łatwoobrabialny", ale to dopiero jak się zoorientuje w temacie frezowania
    Firm zajmujących się obróbką skrawaniem, cnc jest kilka w mojej okolicy, jednak gdy usłyszą że jestem osobą prywatną a nie "firmą" od razu odmawiają :twisted:
    spoko obrabiałem aluminium 10mm frezarką i frezami do drewna :)

Skomentuj

A jak wygląda obrabiany element? Mam tu na myśli czy krawędź nie jest poszczępiona itp. ?

Skomentuj

A jak wygląda obrabiany element? Mam tu na myśli czy krawędź nie jest poszczępiona itp. ?

fronty obrobione frezarką ręczną wygląda jak być wyfrezował w mdf gładziutko itp

Skomentuj

Aluminium jest stosunkowo miękkim materiałem, w porównaniu np. z miedzią.

Skomentuj

Dzięki za zdjęcia, z tego co widzę to tak jak piszesz - wyszło gładziutko :smile:
            Teraz tylko pora zamówić formatki...

Skomentuj

nowy1, powaznie frezowales alu zwyklymi frezami?
              jaka frezarka?
              jak szlo? nie bylo problemow z prowadzeniem?

Skomentuj

Też na początku w takie coś wątpiłem ale gdzieś przemknęła mi przed oczyma taka informacja i z tego co pisze nowy1 to takie żeczy są realne do wykonania
                Nie bardzo uśmiechało mi się kupno frezu do matali kolorowych, koszt ok. 170zł :???:
                Pewnie frezując aluminium frezem do drewna przyda się chłodzenie a zarazem smarowanie w postaci obfitej ilości denaturatu :lol:

Skomentuj

az wezme jakis stary frez i zmasakruje cos

Skomentuj

przyda się chłodzenie a zarazem smarowanie w postaci obfitej ilości denaturatu
                    Najlepiej stary olej do maszyn wymieszany z wodą. Wbrew pozorom da się to wymieszać, działa znakomicie

Skomentuj

dabyl wymieszać się da ale z ciepła woda i musisz to dłuuugo mieszać. Wiem z doświadczenia bo kiedyś szykowałem chłodziwo do tokarki CNC

Skomentuj

frezy zwyczajne do drewna z łożyskiem bez smarowania idzie lepiej niż w mdf :)

Skomentuj

też kiedyś dawali na warsztatach takie chłodziwo, niezły syf

Skomentuj

też kiedyś dawali na warsztatach takie chłodziwo, niezły syf
                            pamietam jak robilem na tokarni :grin: "ladnie" pachnie jak paruje :razz:

Skomentuj

ale po dokładnym wymieszaniu wychodzi takie ładne białe mleczko :mrgreen:

Skomentuj

czy frezarką górnowrzecionową da się frezować w aluminium?
                                Też na początku w takie coś wątpiłem ale gdzieś przemknęła mi przed oczyma taka informacja i z tego co pisze nowy1 to takie żeczy są realne do wykonania
                                Nie bardzo uśmiechało mi się kupno frezu do matali kolorowych, koszt ok. 170zł :???:
                                Pewnie frezując aluminium frezem do drewna przyda się chłodzenie a zarazem smarowanie w postaci obfitej ilości denaturatu :lol:
                                Eh, nie ma co sie zastanawiać i pierdzielić tylko do dzieła

Ja zamiast się zastanawiać zjechałęm dziś nowa frezarką wkręty stalowe, jakimś tanim frezem do drewna (musiałem to uczynić, wykręcić sie nie dało bo juz fornir połozony, a musiałęm w tym miejscu wyfrezować, ale nie będę wnikał w szczegóły). Frez już nie działa :neutral: I tak był na straty rzecz jasna, ale najgorsze że nie dało się ich zjechać do końca, pierwszy jeszcze jakoś poszedł, ale potem to już gorzej. I teraz nie wiem co z tym robić, chyba jakiś dobry frez do metalu będzie jednak potrzebny... :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                  Ja zamiast się zastanawiać zjechałęm dziś nowa frezarką wkręty stalowe, jakimś tanim frezem do drewna
                                  :shock: robiąc takie coś można zostać kaleką, przecież jak oderwał by się węglik i poleciał w twoim kierunku mogło by to się skończyć tragicznie, wolał bym od nowa fornirować niż zdecydować się na usuwanie wkręta frezarką.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                    robiąc takie coś można zostać kaleką, przecież jak oderwał by się węglik i poleciał w twoim kierunku mogło by to się skończyć tragicznie, wolał bym od nowa fornirować niż zdecydować się na usuwanie wkręta frezarką.
                                    Chyba sobie żartujesz. Bez przesady z tym bhp :mrgreen:

Widzę że diaxa nigdy nie tykałeś :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                      Bez przesady z tym bhp :mrgreen:
                                      Przeraża mnie takie podejście :???: .Jak już pracujemy na najgorszym badziewiu z krainy ryżu to chociaż nie kuśmy losu i dbajmy o własne bezpieczeństwo, sorry ale moim zdaniem usuwanie stalowych wkrętów frezem do drewna to bezmyślna głupota.

Skomentuj

funiax1, czym byś to w takim razie usunął? Palcami? Czy nożykiem do tapet?

Myślisz że frez może wypaść i przebić mi brzuch, czy jak? Bowiadomo że oczy mam zabezpieczone

Skomentuj

Czaruję...
                                        X