Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś z niczego, czyli pomysły na układy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś z niczego, czyli pomysły na układy

Witam,
    Zainspirowany pomysłem Pawel'a S., postanwiłem na próbę założyć temat, w którym można by było napisać co się ma w domu, co leży w szufladzie, a nie wie się co z tym zrobić. I miał by być to temat do znalezienia inspiracji. Wymieniano by się tu by pomysłami na wykorzystanie tych elementów.
    Na ten przykład do czego można by wykorzystać jakiś zalegający transformator.
    Osobiście mam w domu np. właśnie takie trafo - TS 40/78 Unitra Zatra o następujących parametrach:
    - 1 x 5V ~AC
    - 2 x 2,5V ~AC
    - 2 x 12,5V ~AC
    które z tego co znalazłem w necie ma około 40W.
    To tak na początek. Propozycje co ciekawego tym mógł bym zasilić mile widziane

wzmacniacz na tda2030 np ;-)

Skomentuj

Regulowany zasilacz warsztatowy +/- 15V

Skomentuj

no to może jednak ten wzmacniacz Puki co zasilacz nie potrzebny, a ze wzmacniaczem zawsze coś się zrobi ;D No to TDA2030... A można gdzieś do tego jakąś gotowa płytke znaleźć?

Skomentuj

A może komuś zalega jakieś trafko, ze 25V ok 700mA :) Chętnie przygarnę :)

Skomentuj

Mam w domqu jeszcze jedno malućkie trafko które ma na wyjściu 2x5,6V zmiennego, na którego zastosowanie też nie mam pomysłu. Można by z niego zrobić zasilacz, ale do czego. MA może ono z 5W mocy ;D Mogło by też podziałać w parze z trafkiem o którym pisałem wyżej

Skomentuj

Trafo TS 15/16 ( 2 x 13,5V 2 x 0,5A ). Wyciągnięty z gramofonu Daniel (wersja z wzmacniaczem 2x20WAT 4Ω). Może jakiś mały wzmacniacz do mini monitorów da się wystrugać ?

Skomentuj

TS 15/160 ma 150W więc raczej nie osiągnie 2x20WAT.

Skomentuj

To ile W można by osiągnąć z trafa 40W?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi
                    to zalezy od napiecia. jak odfiltrujesz bas to nawet calkiem sporo :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      Jimi napisał/a
                      to zalezy od napiecia. jak odfiltrujesz bas to nawet calkiem sporo :P
                      :shock: :shock: :shock:
                      Niby jak?

Skomentuj

moc wzmacniacza zalezy od napiecia. jak bedzie wysokie napiecie to osiagnie duza moc. a ze jak bedzie chcial zagrac basem to zabraknie pradu to trzeba by go odfiltrowac :P

Skomentuj

ja mam trafka 2x33V 300VA i 2x9V 30VA(teraz w tda2030). i jakies jeszcze jedno z masa odczepow.
                          Filtr na suba, 3 koncowki na tda7294.
                          a u rodzicow w skladziku(u mnie w domu juz miejsca nie ma)
                          z glosnikow to: stx 22-120-4-ss, 32-300-8-ss, w170sc x6, sc10n x2, i jakies wysokotonowki tonsila podajze 9/80

Skomentuj

Mam trafko 250W z wyprowadzeniami 2x27V i 2x15V...
                            Wyprowadzenia 2x27V chcę wykorzystać do zasilenia UniAmp150, które już składam,
                            zastanawiam się nad wykorzystaniem drugiej pary wyprowadzeń, tych 2x15V...
                            Nie wiem czy tak można, ale przeszło mi przez myśl, aby te wyprowadzenia połączyć równolegle i zasilić nimi UniAmp150... Nie wiem, czy mogę to tak sumować, w końcu to 1 a nie dwa trafa... A teoretycznie dało by mi to 42V co i tak mogło by być za dużo jak dla UniAmp150?
                            Możecie pomóc?

[ Dodano: 2010-03-04, 18:28 ]
                            Czyli nie bardzo umie mi kto ktokolwiek pomóc?

Skomentuj

Czaruję...
                            X