Jak w temacie. Zastanawiam się jaką tu można skuteczną metodę wymyślić. Oczywiście najbardziej oczywistych metod nie biorę tu pod uwagę - czyli wilgotna ścierka, lub cienki papier ścierny (120-200). Zna ktoś jakieś lepsze patenty?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czym czyścicie fornir?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez paldofuniax1, klej zeschnięty już dawno, i nie jest on głównym problemem, raczej jakies zabrudzenia nie wiadomo skąd są w przewadze. (Głównie od frezarki, mam też problem z usunięciem śladu po ołówku, większość poszła,ale cały czas go widać)
Raczej tylko szlif, ale uważaj fornir to nie deska parkietowa, w którymś momencie trzeba powiedzies sobie stop.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marko3TRaczej tylko szlif, ale uważaj fornir to nie deska parkietowa, w którymś momencie trzeba powiedzies sobie stop.
Może jakimś naprawde drobnym lekkko przejadę jeszcze, ale i tak wolę cos innego wymyśleć.
Zamieszczone przez marko3TNie masz zabezpieczenia na stopce frezarki? Bo z tego co piszesz zabrudziłeś fornir aluminium.
Reszta zabrudzeń jakoś w toku przenoszenia płyt itp. się pobrudziła. Najgorzej z tym miejscem po frezarce.
Ale nie jest tak najgorzej, uporałem sie z tymi zabrudzeniami w większości właśnie szmatka i papierem, ale do końca cholerstwo nie chce zejść... Może za którymś razem zejdzie...
Skomentuj
-
Albo zmiana koloru na kolor płyty mdf :mrgreen: Może maja takie oklejiny laminaty co wyglądają jak mdf :razz: .
O powtórnym fornirowaniu nie ma mowy, bo to dość skomplkowana konstrukcja do takich rzeczy i jak już ją złożyłem to teraz nie dotne forniru idealnie
Najwyżej zostaną lekkie przybrudzenia
Skomentuj
-
Trochę nie rozumiem tematu. Nie da się wybrudzić forniru aluminium czy olówkiem tak mocno (no chyba, ze się postarasz) żeby nie dało się tego wyczyścić drobnym papierem ściernym - to są zwykłe zabrudzenia powierzchowne i nie wnikają one wgłąb forniru. Tutaj nawet nie trzeba się martwić czy przeszlifujemy czy nie - taki ślad z ołówka podczas szlifowania na pewno szybciej zejdzie niż pojawi się ryzyko "wylezienia" mdf'u, czy innej płyty, na wierzch. Gorsze zabrudzenia są od płynów - bejca, a coś tłustego to już katastrofa.
Klej, bejca, olej, marker czy inny pisak mogą przyprawić o ból głowy i lekką nerwówkę ale grafit? Myślę, że temat trochę panikarski
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabylTrochę nie rozumiem tematu.Przeczytaj jeszcze raz, to może zrozumiesz
Tak jak pisałem grafit jest tylko jednym z wielu zabrudzeń, są też od kleju i od frezarki, czyli od opiłków stali i inne nie zidentyfikowane. Nie wiem czy tak łatwo to usunąć, bo gdyby tak było to bym usunął już dawno. Jak już pisałem szlifować już nie mogę za bardzo, ponieważ fornir jest po szlifowaniu! (czytać uważnie, zanim się coś zkrytykuje :lol: ). Tak więc nie wiem po marnować czas na takie bezsensowne wpisy nie wnoszące nic do tematu, załozyłem temat abyście podsuwali pomysły, a nie abyscie starali się udowodnić że to delikatne zabrudzenia.
lklukasz, jak będę miał chwilę to wrzucę foty
Skomentuj
-
Nie na temat...To Ty mnie nie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, że Twoje pytanie jest moim zdaniem zbyt błache jak na zakładanie nowego tematu. Jak pójdziemy dalej w takim kierunku to niedługo zaczną pojawiać się tematy z pytaniem >>jak wyjąć głośniki z pudła kartonowego<< - to raczej nie pomaga w polepszeniu zawartości merytorycznej forum a tylko je zaśmieca.
No ale ok, czekaj dalej na odpowiedź na pytanie >>jak zetrzeć ołówek z forniru<<
Skomentuj
Skomentuj