Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zwrotnica
Collapse
X
-
Szczeze to ja sie kompletnie nie znam na tym juz od dawna chodzi mi po głowie zrobienie głosników i trawiłem na to forum a ze mam takie zwrotnice to myslałem ze ktos mi powie cos wiecej o nich do czego by sie nadawały a jak zrobie dokladne zdjecia tych kondensatotów z ich oznaczeniami chyba tak to sie nazywa?to bedzie cos mozna w stanie o nich powiedziec
[ Dodano: 2010-02-24, 19:00 ]
Zamieszczone przez lklukasznajlepiej to jak byś wiedział skąd jest wyciągnięta
Nie pamietam co pisało na skrzyni ale w srodku byl jeden basowy glosnik o srednicy 30 cm jeden gwizdek firmy monacor i jeden taki glosnik
Skomentuj
-
Wsadź tą zwrotnicę tam, skąd ją wyciągnąłeś. Zwrotnice projektuje się pod konkretne głośniki i nie można sobie ich od tak włożyć od innego zestawu głośników. Jeżeli tak zrobisz to w skrajnym przypadku możesz spalić wzmacniacz.
Poza tym, żeby coś więcej powiedzieć o tej zwrotnicy to musimy mieć parametry wszystkich elementów, a nie tylko kondensatorów i rezystorów. Problem polega na tym, że producenci nie opisują cewek na obudowach, a po wymiarach zewnętrznych bardzo trudno jest określić ich wartości.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bart210Wsadź tą zwrotnicę tam, skąd ją wyciągnąłeś. Zwrotnice projektuje się pod konkretne głośniki i nie można sobie ich od tak włożyć od innego zestawu głośników. Jeżeli tak zrobisz to w skrajnym przypadku możesz spalić wzmacniacz.
Poza tym, żeby coś więcej powiedzieć o tej zwrotnicy to musimy mieć parametry wszystkich elementów, a nie tylko kondensatorów i rezystorów. Problem polega na tym, że producenci nie opisują cewek na obudowach, a po wymiarach zewnętrznych bardzo trudno jest określić ich wartości.
Skomentuj
-
Wygląda na to, że ta zwrotnica (na PCB napis DN 300) to jakaś "standardówka" więc pewnie nie była projektowana specjalnie pod te głośniki z jakimi grała http://www.toutlehautparleur.com/3-v...300-p-636.html . Po zdjęciu z linka widać, że to raczej to samo. Jedyne co można z tym zrobic to rozebrać, pomierzyć cewki i ewentualnie po lekkim przewinięciu wykorzystać je oraz pozostałe elementy (o ile podejda parametrami) w nowej konstrukcji
[ Dodano: 2010-02-24, 22:16 ]
No chyba, że jest taki zestaw DN 300 i trochę za szybko pojechałem z tą "standardówką" ale nie wydaje mi się bo gógiel nic nie mówi na ten temat...
Skomentuj
Skomentuj