Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica

Panowie czy może mi ktos powiedzieć coś wiecej o tej zwrotnicy mama takie dwie na stanie i w planach budowe kolum 3-drożnych może i nadawała by sie do nich po co tyle jest wyjść w tej zwrotnicy. dodam ze jest dośc duza 16x24 cm

Nikt ci nic o niej nie powie dopuki nie podasz jej parametrow (a dokladniej elementow wchodzacych w jej sklad)

Skomentuj

nikt z fusów Ci nie powie co to jest dokladnie,

dobrze by bylo zebys odwzorowal schemat tej zwrotki na podstawie sciezek oraz jakby Ci sie udalo podac jak najwiecej danych, wtedy moze cos bys sie dalo wiecej powiedziec

/edit/
      he he

Skomentuj

najlepiej to jak byś wiedział skąd jest wyciągnięta
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Szczeze to ja sie kompletnie nie znam na tym juz od dawna chodzi mi po głowie zrobienie głosników i trawiłem na to forum a ze mam takie zwrotnice to myslałem ze ktos mi powie cos wiecej o nich do czego by sie nadawały a jak zrobie dokladne zdjecia tych kondensatotów z ich oznaczeniami chyba tak to sie nazywa?to bedzie cos mozna w stanie o nich powiedziec

[ Dodano: 2010-02-24, 19:00 ]
          Zamieszczone przez lklukasz
          najlepiej to jak byś wiedział skąd jest wyciągnięta

Nie pamietam co pisało na skrzyni ale w srodku byl jeden basowy glosnik o srednicy 30 cm jeden gwizdek firmy monacor i jeden taki glosnik

Skomentuj

Wsadź tą zwrotnicę tam, skąd ją wyciągnąłeś. Zwrotnice projektuje się pod konkretne głośniki i nie można sobie ich od tak włożyć od innego zestawu głośników. Jeżeli tak zrobisz to w skrajnym przypadku możesz spalić wzmacniacz.

Poza tym, żeby coś więcej powiedzieć o tej zwrotnicy to musimy mieć parametry wszystkich elementów, a nie tylko kondensatorów i rezystorów. Problem polega na tym, że producenci nie opisują cewek na obudowach, a po wymiarach zewnętrznych bardzo trudno jest określić ich wartości.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
              Wsadź tą zwrotnicę tam, skąd ją wyciągnąłeś. Zwrotnice projektuje się pod konkretne głośniki i nie można sobie ich od tak włożyć od innego zestawu głośników. Jeżeli tak zrobisz to w skrajnym przypadku możesz spalić wzmacniacz.

Poza tym, żeby coś więcej powiedzieć o tej zwrotnicy to musimy mieć parametry wszystkich elementów, a nie tylko kondensatorów i rezystorów. Problem polega na tym, że producenci nie opisują cewek na obudowach, a po wymiarach zewnętrznych bardzo trudno jest określić ich wartości.
              Ok rozumiem juz:) wiec na nic sie nie przydadzą szkoda

Skomentuj

baziu123, a co sie stalo z tymi kolumnami?
                bo po zwrotnicy i glosniku sredniotonowym (jest to glosnik sredniotonowy kopółkowy) sadze ze to byly naprawde solidne kolumny

Skomentuj

Więc tak pudła dały troche ciapła w domu zostały spalone ale to było dawno temu, głośniki pozostały nisko tonowe nie sa firmy monocar ale reszta czyli sredniaki i wysokotone juz tak to tylko tyle co posotało po nich

Skomentuj

Wygląda na to, że ta zwrotnica (na PCB napis DN 300) to jakaś "standardówka" więc pewnie nie była projektowana specjalnie pod te głośniki z jakimi grała http://www.toutlehautparleur.com/3-v...300-p-636.html . Po zdjęciu z linka widać, że to raczej to samo. Jedyne co można z tym zrobic to rozebrać, pomierzyć cewki i ewentualnie po lekkim przewinięciu wykorzystać je oraz pozostałe elementy (o ile podejda parametrami) w nowej konstrukcji

[ Dodano: 2010-02-24, 22:16 ]
                    No chyba, że jest taki zestaw DN 300 i trochę za szybko pojechałem z tą "standardówką" ale nie wydaje mi się bo gógiel nic nie mówi na ten temat...

Skomentuj

dabyl, z linka wynika, że to faktycznie "standardówka" tym bardziej, że charakterystyka poniżej jest mało profesjonalna.

Skomentuj

A no faktycznie to jet ta sama zwrotnoca a ja nie mogłem znaleśc o niej informacji dzieki

Skomentuj

Czaruję...
                        X