Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stare kolumny STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stare kolumny STX

Witam

Dostałem w spadku stare kolumny STX-a, model A90, podejrzewam że mają ok. 10 lat.
    Kolumny grały jako frontowe w kinie domowym u znajomego.
    Głosniki nisko-średniotonowe GDN 12/40-4 mają specyficzną budowę, membrany są plastikowe, tak samo kosze, zawieszenie gumowe, do tego wysokotonowy głosnik tubowy GDWT 8/80-8 (chyba, napisy są nieczytelne).
    Woofery są zniszczone, mają popękane zawieszenie i wszystkie cztery są najprawdopodobniej spalone i kwalifikują się tylko do wymiany.
    Obudowa to płyta wiórowa 18mm, wygłuszona watoliną o pojemności brutto 25L.
    Są to kolumny dwudrożne.
    Chciałbym wymienić te głosniki z zachowaniem oryginalnej obudowy oraz zwrotnicy, mam pytanie w związku z tym, czy w obecnej ofercie STX-a uda się znaleźć jakieś zamienniki??
    Załączam zdjęcia kolumn.

Pozdrawiam.

napisz do STXa czy maja jakies zamienne czesci do tego.
    ale ja bym stawiaj na wsadzenie tam glosnikow z nowszych kolumn. te stare to tragedia :P

Skomentuj

Zwróć uwagę że na zwrotnicy jest okopcenie pod tym zielonym kondensatorem. Możliwe, że trzeba będzie wymienić.

Skomentuj

to śmierdzi tandetą, ja bym na twoim miejscu bym coś nowego tam wstawił

Skomentuj

W takim razie pozostaje mi tylko obudowa do wykorzystania, po przerobieniu przedniej ściany jedyną barierą będzie szerokość dyktująca średnicę głośnika, aranżacja dowolna.
          Rzeczywiście nie zauważyłem na zwrotce tego przydymienia które ją praktycznie dyskwalifikuje.
          Dzięki za uwagi :)

Skomentuj

Czaruję...
          X