Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Za duży otwór na bassreflex...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Za duży otwór na bassreflex...

Jak w tytule.. paczka ofornirowana i otwór basreflex za duży... czym przymocować tunel (przedłużony PCVką)

Sylikon montażowy, czy pianka ??? Czy może jakieś inne sposoby.. Nowa paczka nie wchodzi w grę...

Może spróbuj wkleić pierścień z MDF pryśnięty czarnym sprayem.Daj jakieś foto.

Skomentuj

ploter, jaki to tunel? i jaki luz ?

Skomentuj

Tunel 10 cm taki jak na foto:

luz około 1.5 - 2 mm na obwodzie (promień) , w przypadku skrajnego przesuniecia tunelu (około 3-4mm w górę i w poprzek tak samo, średnica wieksza niż zalecana)

Tunel taki jak na fotce z takimi samymi motylkami tylko krótszy i bez rozszerzonego końca

Myślałem wypośrodkować i oblepić sylikonem montażowym wokół "motylków" a potem uszczelnić pianką montażową taka do okien...

Wklejenie krążka miałem na myśli ale subik polakierowanya na śmierć zapomniałem o tunelu jak lakierowałem :( docelowo w nim ma być 30/500/4 AP Buda 64 litry strojony na 30Hz :) wiec PCVką strojenie :)

Skomentuj

Skoro kołnierz spokojnie zasłania otwór to możesz spróbować z pianką montażową

Skomentuj

Może doklej do motylków kawałki plastiku.

Skomentuj

olej pianke - na silikon go.
              delikatnie, cienka warstwe na kolnierzu i przyklej. pozniej jakos zalejesz go od srodka (masz duzy otwor na glosnik to wejdziesz )

Skomentuj

Zamieszczone przez majkipe
                Może doklej do motylków kawałki plastiku.
                hehehehehe :bzdura:

ja też tak miałem, objechałem po obwodzie tunel taśmą izolacyjną paro krotnie, co zwiększyło jakby jej promień zewnętrzny i tunel wchodził ciasno i szczelnie.
                Ale ze ty masz łopatki ( zjebane są takie tunele :) ) to i tak bez silikonu się nie obejdzie, pianka gorsza bedzie moim zdaniem.

Skomentuj

Owiń "skrzydełka" kilkakrotnie taśmą papierową (do tapet). Gwarantuje, że tunel będzie siedział bardzo mocno.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                    Ale ze ty masz łopatki ( zjebane są takie tunele )
                    szczerze mowiac to dla poczatkujacych one sa najlepsze. bo mozna wycinac czym chcesz - nie to co w tych z polinka dzie musi byc idealnie okragle i z tolerancja MAX 0,5mm

Skomentuj

owiń taśmą izolacyjną i wciśnij a później od środka podklej tym klejem w pistolecie na ciepło (zapomniałem jak on się nazywa)
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                        klejem w pistolecie na ciepło (zapomniałem jak on się nazywa)
                        "termoglut"

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          "termoglut"
                          no właśnie :razz:
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                            Owiń "skrzydełka" kilkakrotnie taśmą papierową (do tapet). Gwarantuje, że tunel będzie siedział bardzo mocno.
                            Już tak zrobiłem.... tylko że nie da się kilkakrotnie.... tylko z 20 razy (taśma nie jest gruba a trzeba jej sporo)

Najpierw podkleje fornir bo sie lekko odszczypał i szpara powstała, a tunel wkleje na sylikonie :) a potem pianką uszczelnię :) i jak czas pozwoli zrobię to nawet dziś..

Zamieszczone przez lklukasz
                            podklej tym klejem w pistolecie na ciepło
                            Sporo tego termuglutu zejdzie :) opitolę sylikonem i spokój :)

Dzięki za rady :) bo jak zamocować to wiem :) tylko pytanie najbardziej tyczyło się jakim sylikonem zamontować :)

Skomentuj

takim co łaczy dobrze drewno i plastik. :)

Skomentuj

Opitoliłem pianką montażową :) "Uszczelnia, wytłumia, klei"

Jak uszczelnia - to świsty bassreflexu nie są mi straszne
                                Jak wygłusza - to audiofilskie pianki pójdą w ruch :)
                                Jak klei - to dobrze, moze dźwięk bedzie sie kleił suba

Zaraz podeschnie i wypełni całą przestrzeń wokół motylków to cyknę fotkę :P

Zostało jeszcze tylko teraz sylikonem zniwelować uskok między br a rurą PCV :) ale to ja zamontuję rurę docelową do STXa :)

Skomentuj

Czaruję...
                                X