siemak mam zamier zrobic suba w szkrzyni izobarycznej czy robil ktos z was cos takiego jaka tak to jak mu wyszlo
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
sub izobaryczny
Collapse
X
-
nie unosze sie jeszcze bo to ze to bp to nei jest wcale takei wzne dla mnei tylko chodzi mi o to czy w systemie izobarycznym ktos robil i co z tego wyszlo
[ Dodano: 2004-11-23, 16:34 ]
SŁAWOMIR, o to mi chodzi co jet narysowane przezemnie
[ Dodano: 2004-11-23, 17:05 ]
ale mysle jeszcze o czyms takim co wy na to i co by bylo lepszeZałączone pliki
Skomentuj
-
MarekW, ja mam w zmiarze zrobienie skrzymni izobarycznej 3 komorowej z glosnikam odwruconymi twarzami do siebie:)
UKA, robiles cos takiego jak nie to sie nei wpier... w temat a jak tak to co i na czym
Żartuję. A tak na poażnie, to chciałem Ci pomóc tylko Ty nawet nie zadałes konkretnego pytania i o to mi chodziło.
Tak robiłem coś takiego. Moja konstrukcja jest tutaj: http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=501
Skomentuj
-
Sub w isobaric opłaca się wtedy, gdy masz w miarę tanie głośniki lub jeśli zależy Ci na osiągnięciu niskiego basu z małej obudowy. Izobarik opłaca się gdy masz w miarę dobre dłośniki o przyzwoitych parametrach, ale z dużym parametrem Vas. Jeśli chcesz robić bandpas, to raczej na głośnikach min. 20cm (efektywność).
Co do brzmienia, to zauważyłem, że można uzyskać lepszą kontrolę basu przy danym strojeniu b.r. ale pod warunkiem ,że ma się mocnego wzmaka.
Skomentuj
-
Mysle ze bandpass dwustronnie wentylowany i wyprowadzony do wspolnej nastepnej komory rezonansowej sie nie oplaca.Bez tej dodatkowej komory uzyskasz normalna skutecznosc.CO do drugiego zestawu ktory zamyslasz, widzialem takie ale o ogromnych rozmiarach (bo to juz nie isobaric).
Wspolna komora srodkowa na ktora pracuja oba przetworniki musi byc ze 2 razy wieksza niz te osobna.
Skomentuj
Skomentuj