Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub izobaryczny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub izobaryczny

siemak mam zamier zrobic suba w szkrzyni izobarycznej czy robil ktos z was cos takiego jaka tak to jak mu wyszlo

Pewnie nie jedna osoba robile i wyszlo dobrze.

Skomentuj

pttam bo poprostu czytalem ze jest problem z tego tupu skrzyniami

Skomentuj

Jaki problem? Kolego do rzeczy - zadaj konkretne pytanie.

Skomentuj

Poszukaj innych postow na ten temat.Mnie osobiscie po ostatnich testach podobaja sie tandemy, z tym ze wybieram jeden glosnik za drogim a nie twarzami do siebie.

Skomentuj

MarekW, ja mam w zmiarze zrobienie skrzymni izobarycznej 3 komorowej z glosnikam odwruconymi twarzami do siebie:)
            UKA, robiles cos takiego jak nie to sie nei wpier... w temat a jak tak to co i na czym

Skomentuj

tomck, czy tobie przypatkiem nie chodzi o BP??
              jak bys mogl to zamiesc jakis szkic twojej szkrzyni

Skomentuj

caras, tak to jest bp ale w systemie izobarycznym

Skomentuj

tomck nie unos sie bo UKa ma racje.

Na wstepie nie napisales ze chodzi ci o BP. Przyklad tego ze nie umiesz sprecyzowac pytania..

Skomentuj

Od wyboru do koloru.
                    Wskaż obudowę o którą Ci chodzi
                    Załączone pliki

Skomentuj

nie unosze sie jeszcze bo to ze to bp to nei jest wcale takei wzne dla mnei tylko chodzi mi o to czy w systemie izobarycznym ktos robil i co z tego wyszlo

[ Dodano: 2004-11-23, 16:34 ]
                      SŁAWOMIR, o to mi chodzi co jet narysowane przezemnie

[ Dodano: 2004-11-23, 17:05 ]
                      ale mysle jeszcze o czyms takim co wy na to i co by bylo lepsze
                      Załączone pliki

Skomentuj

MarekW, ja mam w zmiarze zrobienie skrzymni izobarycznej 3 komorowej z glosnikam odwruconymi twarzami do siebie:)
                        UKA, robiles cos takiego jak nie to sie nei wpier... w temat a jak tak to co i na czym
                        Kolego przesadzasz trochę. Gdyby nie to, że jestem kultyralny i opanowany to bym Ci przyje...
                        Żartuję. A tak na poażnie, to chciałem Ci pomóc tylko Ty nawet nie zadałes konkretnego pytania i o to mi chodziło.
                        Tak robiłem coś takiego. Moja konstrukcja jest tutaj: http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=501

Skomentuj

UKA, wiesz pierwszy raz bede robil soba w tej technice byle ciekaw czy ktos robil cos tak8iego i nie przegladamen forum za informacjami o ty a po drogie to powiedz czy sob w tej technice jest cos wart

Skomentuj

ja w BP jestem zielony wiec bede tu jako opserwator jesli pozwolicie....
                            bo tez chcialem robic BP ale programy mi gupoty wywalaly
                            to moze by mi pomogl zaprojektowac skrzynie do tonisla 25/40 8om mam dwa takie glosniczki??

Skomentuj

Sub w isobaric opłaca się wtedy, gdy masz w miarę tanie głośniki lub jeśli zależy Ci na osiągnięciu niskiego basu z małej obudowy. Izobarik opłaca się gdy masz w miarę dobre dłośniki o przyzwoitych parametrach, ale z dużym parametrem Vas. Jeśli chcesz robić bandpas, to raczej na głośnikach min. 20cm (efektywność).
                              Co do brzmienia, to zauważyłem, że można uzyskać lepszą kontrolę basu przy danym strojeniu b.r. ale pod warunkiem ,że ma się mocnego wzmaka.

Skomentuj

UKA, widze ze sie orietujesz w tych sprawach!! to moze bys mi pomogl w obliczeni szkrzyn do tonsilow 25/40??
                                ladnie prosze...

Skomentuj

Mysle ze bandpass dwustronnie wentylowany i wyprowadzony do wspolnej nastepnej komory rezonansowej sie nie oplaca.Bez tej dodatkowej komory uzyskasz normalna skutecznosc.CO do drugiego zestawu ktory zamyslasz, widzialem takie ale o ogromnych rozmiarach (bo to juz nie isobaric).
                                  Wspolna komora srodkowa na ktora pracuja oba przetworniki musi byc ze 2 razy wieksza niz te osobna.

Skomentuj

tak masz racjew 100% i ta skrzynia bedzie mialo w sumie okolo 100l

Skomentuj

Czaruję...
                                    X