Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zarabiane na cudzej pracy

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zarabiane na cudzej pracy

przypomina Wam cos wzor plytki ktora jest na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item944318509_...wm61a_diy.html
    :?:

toz to jawne zarabianie na cudzej wlasnosci, sprzedawanie nie swojej pracy nazywa sie zlodziejstwem, a jest to plytka Questera z artykulu na audiomani, a z tego co pamietam bylo tam wyraznie zaznaczone ze nie pozwala na wykorzystywanie jej wzoru do innych celow niz zrobienie preampa dla siebie....

wystawiajacemu nawet nie chcialo sie napisac spisu elementow po swojemu bo zgadzaja sie wszystkie entery ktore byly w artykule na audiomani, schemat tez dokladnie ten sam

z reszta artykul ten nie pojawil sie na tym forum poniewaz Quester sam przyznal ze plytka byla kiepska i wymagala dopracowania

Jeśli byłby to tylko 1 komplet to jeszcze jakoś by to przeszło. Ale sprzedaż 5 kompletów to tylko i wyłącznie w celach zarobkowych.

Skomentuj

Moze sprzedawac co chce.
      A jkaby sprzedawal fabryczne uzradzenia firm japonskich w ilosci sztuk kilku to tez "zarabiał by" na pracy japonskich inzynierow?
      Dziwna sprawa.
      No i nie pisze nigzie zeto jest jego wlasne opracowanie czyli to zaden plagiat itp a po tzrecie nie wiadomo mi aby Quester cos patentował.... sam zapisek ze zabrania sie kopiowania itp nic nie daje bo musi byc prawne umocowania. To tak jak na allegro sobie koles pisze ze jak cena ie osiagnie satysfakcjonujacego poziomu to nie sprzeda a sam nie okreslil ceny minimalnej...

Skomentuj

Czyli mogę sprzedawać kity Uniampa na allegro?

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
          sam zapisek ze zabrania sie kopiowania itp nic nie daje bo musi byc prawne umocowania.
          mylisz sie, to sie nazywa kradziez wlasnosci intelektualnej
          po za tym nikt tu nie pisze o prawie tylko o stosunku sprzedajacego to czyjejs pracy, tak samo jak byś ukradl kwote ponizej 200zl to wedlog prawa popelniasz tylko wykroczenie, a za zlodzieja Cie nikt nie bedzie mial bo nie wsadza Cie do wiezienia?

Skomentuj

damiani a ja tu widzę inny ukryty problem. nie chodzi Ci o to ze płytki są questera tylko o to ze piku to konkurencja. I każdy chwyt na konkurencje jest dozwolony. Myśle ze zanim inni sie zaczyna wypowiadać trzeba o tym powiedzieć. Nie wiem jaka jest płytka kolegi "piku" ale może coś zmienił i tylko jest podobna... opcji jest wiele.

Skomentuj

Ja tam nikogo nie bronię ale Ty damiani, z tego co pamiętam, też robiłeś system pomiarowy wymyślony przez kogoś innego i sprzedawałeś go na allegro

Z jednej strony tak jak napisał brencik, skoro projekt nie był opatentowany to raczej nie może być tutaj mowy o konflikcie z prawem. Ale z drugiej strony, skoro Quester wyraźnie napisał, że nie wyraża zgody na wykorzystywanie jego projektu do celów komercyjnych to takie działanie, nawet jeśli nie jest bezprawne to jednak jest trochę niemoralne czy może nieetyczne.

A może Panowie się jakoś dogadali? Nie wiem co myśleć, w sumie to ciężka i problematyczna sprawa...

Kiedyś organizowałem grupowe zamówienie na radiatory. Troche było przy tym chodzenia i załatwiania ale sprzedawałem je praktycznie po kosztach bo nie chodziło mi o zarabianie na tym. Kilka osób kupiło wiekszą ilość. I przyznam, że wku******ce było jak je później widziałem na aukcjach ze sporą marżą i zdjęciem, które ja zrobiłem i umiesciłem w sieci... no ale cóż, nie gniewam się - po prostu juz u mnie nic nie kupią (oczywiście z tego co wiem nie wszyscy "masowi kupowacze" tak zrobili, żeby nie było )

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                Czyli mogę sprzedawać kity Uniampa na allegro?
                Tak, skoro są twoje i za nie zaplaciles to mozesz sprzedawac. Tak samo samochody, rowery itp.
                Ewentualnie mozesz zmienic jeden rezystor w kicie z 1k na 991om i i nie bedzie to juz kit Uniampa. :mrgreen:

Skomentuj

Polska mentalność: taniej kupić drożej sprzedać :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                    Polska mentalność: taniej kupić drożej sprzedać :grin:
                    A zagranica jest odwrotnie? Juz wyjezdzam na zakupy tam skoro tam taniej sprzedaja niz kupuja w hurtowni, u dystrybutora, itp.
                    Zamieszczone przez dabyl
                    I przyznam, że wku******ce było jak je później widziałem na aukcjach ze sporą marżą i zdjęciem, które ja zrobiłem i umiesciłem w sieci...
                    Włąsnie, to co zamiescimy w siei mozna od razu zakwalifikowac ze jest to stracone badz nalezy zakaldac ze kazdy to ma, skopiowal, zgrał itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                      nie chodzi Ci o to ze płytki są questera tylko o to ze piku to konkurencja.
                      konkurencja? nie prowadze zadnej dzialalnosci gospodarczej wiec o konkurencji mowy byc nie moze ;-) co prawda sprzedalem kilka JIG'ow rowniez z preampem ale przynajmniej byl to moj projekt plytki zarowno JIG'a jak i preampa, i sporo sie przy tym napracowalem, nawet sa gdzies tu na forum zamieszczone

ale celem tematu bylo cos innego niz wytykanie co, kto i ile sprzedal, trzeba pietnowac takie zachowania i tyle!
                      Zamieszczone przez dj_zibi
                      [b]Nie wiem jaka jest płytka kolegi "piku" ale może coś zmienił i tylko jest podobna... opcji jest wiele.
                      niestety ale jest to to sama plytka, gdyby bylo inaczej nie bylo by tematu....

Skomentuj

Zresztą ile on na tym zarobi? 10zł? Co się od razu tak pieklicie, wam szkoda że nie wpadliście na ten pomysł :razz: (żart, żeby nie było...)

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                          Moze sprzedawac co chce.
                          A jkaby sprzedawal fabryczne uzradzenia firm japonskich w ilosci sztuk kilku to tez "zarabiał by" na pracy japonskich inzynierow?
                          Dziwna sprawa.
                          No i nie pisze nigzie zeto jest jego wlasne opracowanie czyli to zaden plagiat itp a po tzrecie nie wiadomo mi aby Quester cos patentował.... sam zapisek ze zabrania sie kopiowania itp nic nie daje bo musi byc prawne umocowania. To tak jak na allegro sobie koles pisze ze jak cena ie osiagnie satysfakcjonujacego poziomu to nie sprzeda a sam nie okreslil ceny minimalnej...
                          Z jednej strony tak jak napisał brencik, skoro projekt nie był opatentowany to raczej nie może być tutaj mowy o konflikcie z prawem. Ale z drugiej strony, skoro Quester wyraźnie napisał, że nie wyraża zgody na wykorzystywanie jego projektu do celów komercyjnych to takie działanie, nawet jeśli nie jest bezprawne to jednak jest trochę niemoralne czy może nieetyczne.

Przykro mi Panowie, ale nie macie racji. Prawo jest jasne. Jeżeli np. pan X zaprojektuje wzmacniacz "XYZ" i pod projektem poda informację, że nie można wykorzystywać tego w celu komercyjnym jest już chroniony prawem autorskim. Nie musi nic patentować.

Skomentuj

Brencik i tu się mylisz.

To tak jakbyś zamieścił jakąś fotkę, a ja ją wykorzystam np. na aukcji.
                            W momencie gdy ja nie zapytałem Cię o zgodę, albo dostałem odpowiedź przeczącą to ty możesz np. wznieść pozew do sądu i wygrasz to.
                            Tu jest dokładnie taka sama sytuacja.

Jeśli kupiłbym wzmacniacz np. sony, rozmontował go, skopiował i zaczął sprzedawać pod swoim znaczkiem, a ktoś doniósłby na mnie do producenta, myślisz, że on też wyszedłby z założenia, że nic mi nie może zrobić?

Tutaj jest taka sama sytuacja. Quester nasiedział się nad projektem płytki, zrobił testy, wrzucił projekt, żeby inni w celach prywatnych mogli go wykonać dla siebie, a tu nagle znajduje się ktoś, kto to wykorzystuje(mimo wyraźnego zakazu) do celów zarobkowych.

To tak jakbyś zaprojektował wzmacniacz(tak jak Irek), podzielił się projektem na forum, ale zaznaczył, że nie życzysz sobie, żeby ktoś zarabiał na tym projekcie, a ktoś jednak ma ciebie głęboko w 4 literach i sprzedaje gotowe płytki wg twojego projektu. Co ty na to?

O własności intelektualnej słyszałeś?

Mam wrażenie, że brencik, wie wszystko najlepiej, a czytając jego wypowiedzi dochodzę do wniosku, że w d*** był i g**** widział.
                            Kolega chyba prosi się o kolejnego warna, skoro 2 to za mało?

Skomentuj

A jak ma się sprawa ze zwrotnicami? Schematy są dostępne na forum i wiele osób robiło takie zwrotki komuś za kasę, to też jest kradzież?

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
                                A jak ma się sprawa ze zwrotnicami? Schematy są dostępne na forum i wiele osób robiło takie zwrotki komuś za kasę, to też jest kradzież?
                                tu problem jest taki ze nikt nie wystawia gotowych zwrotnic na allegro, jezeli juz to ktos kogos prosi o zrobienie konkretnej zwrotnicy, nie ma tu zadnej sprzedazy bezposredniej wiekszej ilosci jednakowych zwrotnic (chyba ze u kilera :lol: )

Skomentuj

Ja to widzę tak: Piku sprzedaje komplet elementów do złożenia preampa i nie zarabia na płytce projektu Questera, która jest ogólnie dostępna w internecie, tylko na wykonaniu jej i skompletowaniu elementów, czyli robi kit do którego plany są w internecie, więc nie widzę tu żadnego przestępstwa, choć w dobrym geście było by podanie źródła z którego został zaczerpnięty projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                    Ja tam nikogo nie bronię ale Ty damiani, z tego co pamiętam, też robiłeś system pomiarowy wymyślony przez kogoś innego i sprzedawałeś go na allegro
                                    heh no właśnie... tylko z poprawką- sprzedaje.
                                    btw może płytka jest po kosztach a bierze kasę za skompletowanie :mrgreen:

Skomentuj

Na diyakustyk temat-bliźniak. :twisted:
                                      A co do sprzedawania uniampa to rozumiem jak ktoś sobie zamów płytki dla siebie, dla kolegi itp., jeszcze ewentualnie na zapas jedną że może kiedyś się przyda, i potem ewentualnie poużywa sobie uniampa i sprzeda bez celu zyskania na tym, ale nie rozumiem jak ktoś np. zamawia 10 szt. płytek celem zarobku.
                                      Nie wiem jaka jest prawda i nie chcę tego rozstrzygać ale diyaudio.pl coraz częściej kojarzy mi się to z AS gdzie jest kupa handlarzy i jeden handlarz pogania drugiego.

Skomentuj

damiani klepiesz przecież Jigi z przedwzmakami odkad pamietam i ciagle masz aukcje z nimi ....
                                        powiem szczerze że nie wierzę w twoje bezinteresowne przesłanie w tym wątku .....
                                        i to że działasz "w imie sprawiedliwości"

inna sprawa że Piku lubi sobie coś zawłaszczyć ...i potem pod swoim szyldem "pokazywać" ....np wspomniane forum diyakustyk .....

tak wiec najzwyczajniej w świecie ..."przyganiał kocioł garnkowi" ....

ostatnio jakis frajer centralnie skopiował opis mojej aukcji dosłownie wszystko, z linkami, "zdaniami od siebie" ....
                                        jak mu napisałem na @ że troche to nie ładnie i mógłby się troszkę postarac samemu to dostałem odpowiedz : "twoj opis mi się podobał, mi się nie chce ..i gówno mi zrobisz" .....
                                        no coż takie czasy skur....nstwo się szerzy na każdym kroku ;p
                                        a mi się nie chce użerać z gnojami

Skomentuj

Czaruję...
                                        X