Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DVD AUDIO jak właczyc z komputera?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DVD AUDIO jak właczyc z komputera?

Witam mam problem z płyta DVD sciagnalem sobie darmowa płyte DVD audio Diatonis nagrana w standardzie 5.0 24/96 i tu zaczynaja sie schody aby odtworzyc ta płyte uzywam programu inter video windvd7 lub power dvd deluxe i ok płyta jest odtwarzana ale tylko w stereo i na innym probkowaniu(48) do odtwarzania uzywam karty realteak zintegrowanej w moim laptopie ktora odtwarza dzwiek do 24/192 calosc jest wysylana po kablu optycznym do wzmacniacza yamaha vx-361 a wzmacniacz dalej rozpoznaje sygnal stereo .Gdzie tkwi problem czy ktos wie cos na ten temat wiecej dlaczego sygnal jest degradowany do stereo? :neutral:

Re: DVD AUDIO jak właczyc z komputera?

Zamieszczone przez AliP
    Witam mam problem z płyta DVD sciagnalem sobie darmowa płyte DVD audio Diatonis nagrana w standardzie 5.0 24/96 i tu zaczynaja sie schody aby odtworzyc ta płyte uzywam programu inter video windvd7 lub power dvd deluxe i ok płyta jest odtwarzana ale tylko w stereo i na innym probkowaniu(48) do odtwarzania uzywam karty realteak zintegrowanej w moim laptopie ktora odtwarza dzwiek do 24/192 calosc jest wysylana po kablu optycznym do wzmacniacza yamaha vx-361 a wzmacniacz dalej rozpoznaje sygnal stereo .Gdzie tkwi problem czy ktos wie cos na ten temat wiecej dlaczego sygnal jest degradowany do stereo? :neutral:
    wydaje mi się że pod prawym kliknięciem powinno być menu i tam pozycja audio lub ścieżka dżwiękowa i tam powinno być do wyboru czy 2.0 czy 5.1. sprawdż.

Skomentuj

doszedlem do tego ze to nie takie proste dvd audio jest w formacie mlp

W celu usunięcia "nadmiarowej informacji" w DVD-Audio wykorzystuje się kompresję bezstratną MLP. Do redukcji strumienia danych fonicznych MLP wykorzystuje następujące procesy:
      Kodowanie bezstratne i bezstratną macierz do redukcji korelacji pomiędzy kanałami.
      Bezstratne przewidywanie przebiegu fonicznego kolejnych próbek fonicznych, co powoduje jakby tworzenie dodatkowego bitu pomiędzy nimi przy użyciu dużej liczby specjalistycznych filtrów.
      Kodowanie oparte na mechanizmach ludzkiego ucha do oceny najbardziej prawdopodobnej wartości przebiegu fonicznego

czego z pewnoscia moja yamaha nie obsluguje :/
      teraz pozostaje konwersja mlp do wav bezstratnie a pozniej konwersja do DTS niestety juz stratnie bo mlp ma bitrate ponad 10000 a dts jzu tylko ok 1600

[ Dodano: 2010-03-19, 12:02 ]
      calosc zripowalem z formatu mlp do formatu wav programem DVD audio extraktor zajmuje ok 4,5gb 24/96 5.0 teraz jestem w kropce nie wiem czym przekonwertowac to do DTS? zna ktos program szukalem w google i zonk :/ Pomocy!!

Skomentuj

Sprawdź w ustawieniach Power DVD czy w zakładce audio masz 6channels :) miałem tak samo na DVDAudio dodawaną w sterownikach Creativa. Jak miałem 2 channels to graly mi fronty tylko ale mogłem po lewej wybrać żeby wybrać rodzaj odtwarzania robionego wirtualnie, w przypadku 6 channels jest do wyboru DolbyProLogic a w przypadku płytki nowszej nawet i DTS ...

Poniżej poddaję screeny...

Myślę że powinno pomóc z standardowym nagraniem bez konwersji :), w przypadku No Effects dźwięk leci w DTSie lub w standardzie nagranym na płycie :)

Skomentuj

Tak tez zrobilem niestety po wyjsciu przez zlacze spdif optyczne z laptopa na amplituner dzwiek jest w stereo 96khz :/ a nie w 5.0 jak został zapisany czy amplituner nie rozpoznaje pcm 5.1? nie wiem jedyna opcja jaka w tej chwili dopuszczam to wina yamahy rx-v361 wiem wiem to tani badziew ale powinna odtwarzac 96khz na kanal tak jest w instrukcji lub ewentualne bledy na wyjsciu spdif karty (ustawiona na jakosc studyjna 24/96)
          Pytanie z innej beczki czy jesli wyprowadze kazdy kanal analogowo z karty do amplitunera strace na jakosci sygnału ?

Skomentuj

Alip, a nie dalo by sie takiego pliku gdzies umiescic ? bym sprawdzil u siebie na ampli z laptopa po HDMI :)

Kiedys tez wojowalem duzo z formatami dzwieku ale przewaznie mi wychodzilo

Skomentuj

jasne ze mozna link jest 100% legalny a dvd promocyjne o to link sciaganie na dole plik 2gb
              http://www.archive.org/details/DIATO...AUDIO_2GB_ISO3

Skomentuj

Więc tak jak dasz po analogu to moim zdaniem nie stracisz na jakości a wrecz przeciwnie(przy zalożeniu ze płyta jest odtwarzana na dobrej klasy sprzecie i dasz przyzwoite kable) pytanie jaka jakość moze dac przetwornik C/A w karcie realtek (o ile w ogole jest:) ) lub jak z konwersja poradzi sobie power dvd
                po 2 w power dvd nie ustawiasz ilosci kanałów tak jak to pokazal ploter dla wyjscia spdif tam musisz wybrac Use spdif w opcji speaker environment i nie masz mozliwosci ustawienia outpot mode dzieki temu sygnal jest puszczany po spdif tak jak jest w oryginale i na ile pozwala karta dzwiekowa bez zadnej konwersji
                po 3 pojawia sie pytanie czy twoja karta dzwiekowa wysyła all 5 kanałów w 24/96(czy jest w stanie) czy moze robi to tylko dla 2 kanałów (ja tak mialem w stacjonarnym Panasonicu czytal dvd-audio ale tylko dla 2 kanałów)
                po 4 czy ta yamaha daje rade cyfrowo odebrac 24/96 dla 5 kanałów czy moze robi to tylko dla analogowych wejsc jak sygnal jest konwertowany w zewnetrznym odtwarzaczy dvd (z mozliwoscia wsparcia dla dvd-audio 5.1-7.1 dla 24/96), moze byc tak ze cyfrowo przyjmuje sygnal DTS 24/96 a to co innego niz na płycie dvd-audio (chyba inny format)

to na razie tyle jak mi cos przyjdzie do głowy to dopisze:)

Skomentuj

Własnie ściągam tą kompilacje iso ... i zobaczę to u siebie na Audigy 2 ZS Notebook i Yamaha RX-V 592 RDS (Analogowy sygnał 5.1 chinchami)

Zamieszczone przez Darken
                  po 2 w power dvd nie ustawiasz ilosci kanałów tak jak to pokazal ploter dla wyjscia spdif tam musisz wybrac Use spdif w opcji speaker environment i nie masz mozliwosci ustawienia outpot mode dzieki temu sygnal jest puszczany po spdif tak jak jest w oryginale i na ile pozwala karta dzwiekowa bez zadnej konwersji
                  Przepraszam mój błąd :) zapomniałem na śmierć o SPDIF ale w przypadku wyjścia 6 channel dxwiękówka rozkodowuje na Audio :)

Skomentuj

W instrukcji mojego odtwarzacza DVD (Panasonic s49) jest napisane, że podłączenie analogowe w przypadku DVD-audio daje najlepszy rezultat, gdyż połączenie cyfrowe może nie obsłużyć takiej przepustowości jaką wymaga strumień dvd-audio czy coś w tym stylu, nie pamietam bo dawno to czytałem :smile: nie wiem jaka jest przepustowość połączenia optycznego lub spdif, w każdym razie strumień PCM 24/96 5.0 wg. moich obliczeń wynosi 11,52 Mbit/s, może ograniczenie przepustowości tyczyło się tylko formatu 24/192
                    W przypadku łączenia analogowego z karty dźwiękowej kablami bym się nie przejmował bo to bardziej podchodzi pod audiofilizm, wystarczą zwykłe ekranowane chinche. Bardziej bym się martwił tym co może przetwornik w karcie dźwiękowej zaoferować, jak wiadomo zintegrowane karty lubią szumieć i zniekształcać.

Skomentuj

W formie cyfrowej nie ma możliwości wysłania sygnału DVD-Audio czy SACD na zewnątrz odtwarzacza. Jedynie Denon opracował taką metodą do której używa kabla Ethernet i jeśli dobrze pamiętam to Accuphase miał kiedyś w ofercie odtwarzacz który wypuszczał na zewnątrz sygnał SACD. Wszystko rozbija się o kampanie antypiracką, jak również możliwości techniczne w przypadku sygnału SACD. Jedynie co możesz zdziałać to puścić cały sygnał w formie analogowej, no chyba że wymienisz ampli na Denona z Denon-Link i do tego dokupisz DVD Denona również z tym gniazdem.
                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                      Grado SR125i

Skomentuj

Dziekuje :) tak tez sadzilem ze moje staranie szly na nic, tak bitrate tej kompilacji osiaga czasami 11tys czasami gdyz jest to format mlp cos na zasadzie vbr w mp3 chyba tylko bardziej precyzyjny.co do przetwornika w karcie to obsluguje do 192khz z wzmacniacza puszczalem sygnal max 96 bo wiecej nie jest w stanie obsluzyc co do pytania czy jest w stanie to obsluzyc wiecej niz w stereo nie wiem zawsze mailem plyty dts max w 24/48 ale na stronie producenta twierdza ze jest 24/96 w 5.1 w kazdym razie spdif nie obsluzy tego dziekuje za naprowadzenie mnie na to :) pozostaje kupic kable analogowe . Pozdrawiam

Skomentuj

Poczekaj aż sam sprawdzę tą płytkę na moim sprzęcie (nie posiadam SPDIF w Ampli... tylko 6channel analogowo)

Skomentuj

sciagnołem ten plik i takie rzeczy mi wyszly:
                            - po 1 po spdif nie idzie poscic wiecej niz 2 kanaly i tylko 24/48 (ale to napewno ograniczenie mojej dzwiekowki w kompie integra SoundMax HD) natomiast nie wiem jak z innymi kartami ale nie wydaje mi sie zeby bylo to mozliwe
                            - po 2 po kablach analogowych all jest ok czyli 5.0 24/96
                            - po 2 tak jak napisal taz przy formacie DVD-audio czy SACD nie ma mozliwosci puszczenia cyfrowo ze wzgledu na przepustowosc jak i jakosc sygnalu a konkretnie pasmo jakie bedzie przenoszone przy analodu jest mozliwe nawet do 100kHz natomiast cyfrowo jak dobrze pamietam tylko cos kolo 30kHz - chodzi o to ze oba te formaty sa typowo muzycznymi formatami przeznaczonymi do jak najlepszegoodwzorowania muzyki i tylko muzyki w odruznieniu od DD czy DTS i DTS 24/96
                            - co do DENONA to teraz ma cos takiego AL24 Processing Plus (AL24 Processing Plus stanowi kolejną ulepszoną wersję znanego procesora AL24 firmy DENON, który teraz jest w stanie przetwarzać sygnały cyfrowe z częstotliwością próbkowania do 192 kHz. Jest to szczególnie przydatne przy słuchaniu wysokiej rozdzielczości nagrań DVD-Audio. Procesor ten tłumi zakłócające zniekształcenia kwantowania i odtwarza najdelikatniejsze niuanse muzyczne nawet w bardzo cichych pasażach. Jakość odtwarzania zwykłych 16-bitowych płyt CD staje się taka jak 24-bitowych.Oznacza to, na przykład, że pasmo akustyczne konwencjonalnej, 16 bitowej płyty CD, po obróbce do 24 bitów, rozszerza się do 80 kHz.) - model za prawie 6k zł
                            - tak wiec jedyne wyjscie to analogowe kable tylko nasuwa sie pytanie ile da rade zintegrowana dzwiekowka i co popsuje:)

Skomentuj

Ściągnąłem równiez plik :) i działa na Audigy 2 ZS Notebook :) ale przez analogowe wyjscie. Nie mam w ampli SPDIF'a więc nie mam jak sprawdzić. Moja dxwiękówa radzi sobie z tym plikiem bez problemu :)

po 1 po spdif nie idzie poscic wiecej niz 2 kanaly i tylko 24/48 (ale to napewno ograniczenie mojej dzwiekowki w kompie integra SoundMax HD)
                              Skoro nie moze puścić więcej jak 2 kanały to po co SPDIF ?? to jest strumień bitów więc albo masz coś nie włączone w sterach albo te DVD Audio konwertuje do 2 kanałów bo nie da rady 5.0 w takim próbkowaniu puścić. Spróbuj po SPDIF puścić Film 5.1

tak wiec jedyne wyjscie to analogowe kable tylko nasuwa sie pytanie ile da rade zintegrowana dzwiekowka i co popsuje
                              Zintegrowana karta nie jest wypaśnym sprzętem :) sam to zauważyłem gdy wpiąłem moją kartę i porównałem obie na płycie DVD Audio od Creativa :)

Zintegrowana... wymiękła odrazu .... trzaski i kiepska jakość (nawet ASIO nie pomogło - płyta główna MSI dźwiękowka Avanced AC97)
                              Creative - Odtwarza wszystko co się mu puści.. zero trzasków i szumów :)

Skomentuj

- ploter po spdif DD 5.1 i DTS 5.1 (filmy koncerty) idzie normalnie ale ten format nie zabardzo tylko 2 kanaly wydaje mi sie ze poprostu nie daje rady puscic w takim próbkowaniu
                                - niestety juz nie mam w domu zadnego creaciva żeby sprawdzic jak to bedzie na nim i czy da rade to zrobic po spdif
                                - dochodzi jeszcze sprawa samego amplitunera czy jest w stanie przyjąć taki sygnal po PCM z probkowaniem 24/96 w 5 kanałach wydaje mi sie ze to tez moze byc ograniczenie

Skomentuj

Jakość odtwarzania zwykłych 16-bitowych płyt CD staje się taka jak 24-bitowych.Oznacza to, na przykład, że pasmo akustyczne konwencjonalnej, 16 bitowej płyty CD, po obróbce do 24 bitów, rozszerza się do 80 kHz.) - model za prawie 6k zł
                                  Rozdzielczość próbki 16 czy 24 bitów nie określa pasma przenoszenia tylko dynamikę. Za pasmo przenoszenia odpowiada częstotliwość próbkowania. Do uzyskania częstotliwości Nyquista równej 80kHz potrzebna jest częstotliwość próbkowania 160kHz. Z resztą po co nam takie wysokie pasma :]

Skomentuj

Kodowanie MLP na płytach DVD-Audio pojawiło się z powodu ograniczonego transferu samego nośnika DVD. W stacjonarnych odtwarzaczach DVD-Audio czytnik pracował z prędkością x1, czyli 10,5 Mb/s. Dla dwóch kanałów 24 bit/192 kHz daje nam to transfer na poziomie 8,8 Mb/s, a dla 6 kanałów (bez kompresji) 24 bit/96 kHz mamy 13,2 Mb/s.
                                    Jeśli chcecie koniecznie wypuścić DVD-Audio w cyfrowej formie to zostaje Wam Denon-Link lub HDMI w wersji 1.1 (lub wyższej). W takiej sytuacji upewnijcie się że amplituner ma dekoder MLP. Mało który ampli go ma, z prostej przyczyny. DVD-Audio i SACD ma marginalny udział w rynku muzycznym. Te formaty strzeliły sobie w kolano na skutek zbyt wygórowanych cen samych urządzeń, oraz małej ilości płyt z muzyką którą da radę słuchać większość społeczeństwa.
                                    Sama płyta DVD-Audio zawiera dane, które mogą wyłączyć wyjście cyfrowe w odtwarzaczu. Może również zmusić odtwarzacz do konwersji danych z płyty do 2 kanałów 16-bit/48 kHz PCM i taki sygnał pojawi się na wyjściu cyfrowym. Istnieje również trzecia możliwość, sygnał z płyty miksowany jest do 2 kanałów, ale rozdzielczość i częstotliwość próbkowania pozostają takie same jak w oryginale. Chcecie więcej to poczytajcie to http://en.wikipedia.org/wiki/DVD-Audio
                                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                    Grado SR125i

Skomentuj

dochodzi jeszcze sprawa samego amplitunera czy jest w stanie przyjąć taki sygnal po PCM z probkowaniem 24/96 w 5 kanałach wydaje mi sie ze to tez moze byc ograniczenie
                                      Jeśli masz wejście na sygnał 5.1 chinchami :) to PCM to już rozkodowane przez dźwiękówkę :) chyba ze chcesz PCM puszczać SPDIFem zeby Ampli rozkodowywało :)

Masz MultiChannelInput taki jak i u mnie :) więc jak dźwiękówka rozkoduje to Yamaha tylko wzmocni :) Sygnał podany na Multichannel już bedzie rozkodowany.

Swoją drogą ciekawa muza...

Skomentuj

PCM (Pulse Code Modulation) to najpopularniejsza metoda reprezentacji sygnału analogowego w systemach cyfrowych(def z wiki) - wiec po cinchach to juz nie PCM tylko analog tak dla scisłości :mrgreen:
                                        i tu wydaje mi sie że to jest własnie to ograniczenie przez ktore nie ma 5.0 tylko 2.0
                                        poprostu karta dzwiekowa zamienia sygnal MLP 5.0 24/96 na PCM 2.0 24/48 ograniczenie formatu ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X