Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Serwer mySQL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Serwer mySQL

No i znowu problemy...

Uruchomilem serwerek www + php i nadszedl czas na mysql. Instalacja bez problemow, przy pierwszym uruchomieniu WinMySQLAdmin zapytal mnie o nazwe administratora i jego haslo (root/*******). I teraz najlepsze: nie moge zatrzymac serwera sql bo NIE MAM DO TEGO UPRAWNIEN (?)... Malo tego: nie moge sie nawet polaczyc z baza danych:

C:mysqlin>mysql -u root -p (-h localhost)
    Enter password: ********
    ERROR 1054: Acces denied for user 'root@localhost' (Using password: YES)

C:mysqlin>

albo

C:mysqlin>mysql -u root -p -h 192.168.0.11 (192.168.0.11 to ten sam komp co jest baza danych)
    Enter password: ********
    ERROR 1130: Host 'P2Q5X5' is not allowed to connect to this MySQL server

C:mysqlin>

chociaz w pliku my.ini ma wpis:
    bind=192.168.0.11

I co z tym cholerstwem zrobic? Dodam tylko ze ta sama wersja serwera SQL dialala bez zarzutow na WinXP a na Win98SE robi takie jaja... (serwer jest przeznaczony dla systemow Windows 95,98(SE),NT,2k i XP) - a nic nigdzie nie pisze na ten temat w instrukcjach...

Jesli ktos wie co z tym zrobic, to bede wdzieczny za wskazowki...

[ Dodano: 2004-11-23, 14:59 ]
    Nawet po restarcie serwera z opcja --skip-grant-tables i odpaleniu 'mysql -u root mysql' pokazuje sie blad 1054...

Hmm, a nie lepszy bylby serwer Krasnala? Jest naprawde dobry... i na 98 dziala napewno bez zarzutu.

Skomentuj

Pierwsze slysze... Nie sadze zeby PHP potrafilo to cos obslugiwac...

Ale znalazlem rozwiazanie, dosc drastyczne ale skuteczne: Linux rulez! Windows sux!

Skomentuj

:)
        Linux owszem :)
        A jako dowod mozesz sobie potraktowac to forum...
        Przemo korzysta wlasnie z Krasnala na windzie 98. Nigdy nie mial zadnych problemow i jest jego fanem :)

Skomentuj

A wktorej wesji ma tego krasnala? Bo 2.6 ma dosc starego mysql'a - 3.cos tam, a to juz mi niestety nie pasi... Musi byc 4.x

Skomentuj

2.4 ale to jest stare, z tym ze mu bardzo dobrze chodzi, ale na www.krasnal.tk znajdziesz najnowszą, wiec problemu nie ma :)

Skomentuj

No wlasnie to mi nie pasi, bo tam jest za stary mysql (3.x a mi trzeba conajmniej 4.0). Autor(zy) sa troche nie na czasie, bo jest juz wersja 4.1 finalna, a slyszalem ze i 5.0 beta jest juz dostepna...

Skomentuj

Hmm.. no to na razie zostaje linux i co jakis czas sprawdzanie Krasnala... :/
                Ktora dystrybucje wybrales?

Skomentuj

Arch & PLD rlz. Wszystkie inne są dla przedszkolaków. . No może jeszcze gentoo i lfs

Skomentuj

A ja jestem fanem Debian'a. Mam na nim serwerek postawiony od roku dla sporej sieci lokalnej i codziennie zakochuje sie w nim od nowa :P

Skomentuj

Na razie Aurox 9.1, a jak dorwe 10 to sobie zaktualizuje

Skomentuj

:) Napewno lepszy od windy :)

Skomentuj

Aurox RedHat Mandrake- poziom przedszkola
                          Debian- poziom podstawówki
                          Slackware- wymaga już pierwszej bójki w szkole
                          PLD- włosy pod pachami
                          Arch- włosy na jajach
                          Gentoo- włosy na klacie
                          LFS- początki łysienia
                          by Owtał

Skomentuj

Aurox to tak naprawde RedHat tyle ze po polsku... Sa w pelni kompatybilne o ile zaleznosci sa spelnione... Mozna by sie pokusic o slack'a albo debian'a ale az tak silne mi nie sa potrzebne - RH wystarcza w zupelnosci.

Skomentuj

No i pewnie ze tak :) Nie ma co szalec porsche skoro daewoo tez sie dojedzie komfortowo

Skomentuj

Tiaaa... Ale co najciekawsze na WinXP nie bylo zadnych problemow... Samo uruchomienie PHP dla PWS4 bylo nie lada problemem - chociaz w instrukcjach instalacji obu pakietow pisali to samo (co oczywiscie zrobilem), to PHP nie chcialo dzialac... Rozwiazanie znalazlem dopiero na jakims czeskim (lub slowackim) forum - calkiem przypadkowo... Ale z mySQL'em to juz bylo przegiecie - admin nie ma zadnych praw do bazy!? Smiechu warte...

Skomentuj

Hmm... pewnie jak zwykle jakas luka w systemie... albo niedopracowanie kodu?

Skomentuj

Okazalo siem (o czym nie pisal microsoft ani php) ze nalezalo w pliku php.ini zmienic tylko jedna cyferke przy wpisie:

cgi.force_redirect=1

a mialo byc '0' dla PWS/IIS, dla innych serwerow tkich jak Apache, Xitami itd. juz nie...

Ale to juz przeszlosc... Teraz sie pingwinek instaluje

Skomentuj

heh... no to zycze przyjemnego korzystania :) Ja teraz mam inny problemik na glowie... dlatego dolaczylem do tego forum :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X