Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zdjąć front kolumny diy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zdjąć front kolumny diy?

Witam,

Jako że pierwszy front jaki wykonałem do kolumn nie za bardzo mi odpowiadał głębokościami frezów to wykonałem sobie po prawie roku czasu nowe fronty .
    Oto kolumny : Moje DIY
    No i teraz pojawił się problem jak mam zdjąć front z istniejących kolumn tak aby ich nie uszkodzić.
    Front był zamocowany na wkręty ( te już zostały usunięte) oraz bardzo solidnie sklejony wikolem - i to on tutaj jest głównym problemem.
    Czy jest jakaś metoda aby wykonać to sprawnie i bezboleśnie?

Pozdrawiam
    Paweł

zetnij je z minimalnym naddatkiem a potem zeszlifuj to co zostało na krawędziach i po sprawie:)

Skomentuj

Jeśli wkrętów już nie ma to ja bym odciął ładnie frezarką :) tak jak byś wycinał okręgi frezem tylko po prowadnicy do okoła na wysokości klejenia i potem dokleisz nowy front i sprawa rozwiązana

Mozna też wyżynarką :P lub pilarką tarczową :)

Skomentuj

Hmm super, tylko że nie mam takiego sprzętu, trzeba będzie mi popytać znajomych.
        To chyba fronty poczekają na jakiś większy urlop i większe możliwości sprzętowe.

Skomentuj

Hmm super, tylko że nie mam takiego sprzętu, trzeba będzie mi popytać znajomych.
          To chyba fronty poczekają na jakiś większy urlop i większe możliwości sprzętowe.
          piłą ręczną nawet to zetniesz

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
            piłą ręczną nawet to zetniesz
            Ja bym bardziej brzeszczot polecił a potem szlif papierem do gładkiego i już :)

Skomentuj

Brzeszczot to piła do metalu :P

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                Brzeszczot to piła do metalu :P
                No jakbym nie wiedział. :lol:

Po prostu brzeszczotem zrobi to dokładniej niż piłką do drewna i potem będzie mniej szlifowania :)

Skomentuj

Brzeszczot to piła do metalu
                  Brzeszczot to ostrze do piłki ręcznej (a nie piła, bo piła to piła, a brzeszczot to brzeszczot :P ) :) są wersje do metalu i do drewna z rzadszymi ząbkami :)

http://www.dobrenarzedzia.waw.pl/?br...y-do-drewna,17

http://www.narzedzia4u.pl/index.php?...mokrego-42-053

Skomentuj

Ktoś wyżej napisał o frezarce - ja tez polecam ten właśnie sposób. Tylko może nie z "fabryczną" prowadnicą tylko lepiej zamocować (np ściskami) jakąś listwę do obudowy i wzdłuż niej frezować. Zawsze to pewniejsze rozwiązanie.

Nie polecam pił tarczowych bo one (zwłaszcza te "domówki" i do tego jeszcze z tarczą z tępymi zębami) lubią poszarpać krawędzie. Z frezarką będzie więcej roboty ale wyjdzie lepiej, "ładniej".

Z piłą ręczną to katorga z prawdopodobnie marnym efektem końcowym - jedyny plus jest taki, że zawsze to trochę ruchu i kilka kalorii przed świętami spalone więc będzie miejsce na babki i barany z cukru

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
                      No jakbym nie wiedział. :lol:

Po prostu brzeszczotem zrobi to dokładniej niż piłką do drewna i potem będzie mniej szlifowania :)
                      Po cos ludzie wymyslaja rozne rodzaje narzedzi. Polecam samemu sprobowac odciac fronty brzeszczotem.. po 3 godzinach pracy przerwiesz i wiecej tego nie polecisz.. :P

Skomentuj

po 3 godzinach pracy przerwiesz i wiecej tego nie polecisz.. :P
                        heh, chyba rękojeścią zamiast brzeszczotem docinałeś... :razz: 15-25min roboty...

Skomentuj

Front :>.. zreszta klocic sie nie bede. Fakt faktem pila przeznaczona do drewna 10x szybciej :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Ciemny80
                            jak mam zdjąć front
                            Bierzesz duży nuż i wbijasz go we front tuż przy klejeniu uderzasz młotkiem w tylną część ostrza i tak dookoła kolumny, mdf będzie się rozwarstwiał, później resztki usuwasz ostrym nożykiem do tapet a klej trzeba zeszlifować papierem na dużej kostce.

Skomentuj

Jak masz znajomego stolarza to się udaj do niego i niech Ci to odetnie na pile formatowej.Najpewniej,najszybciej nie wiem czy najtaniej.Może najprościej było by dokleić nowy front do starego.

Skomentuj

Czaruję...
                              X