Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

program do montazu video

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

program do montazu video

jakis czas temu nakrecilem filmiki instruktazowe z frezowania.
    jeden filmik udalo mi sie zmontowac i umiescic na YT

drugi wymagal wiecej pracy. po zrobieniu wszystkiego okazalo sie ze moj program zaczal sie wieszac podczas eksportowania juz gotowego pliku :???:

uzywalem inter video winproducer. prosty programik ktory mialem dolaczony do karty TV ale mi w zupelnosci wystarczal i moglem tam zrobic wszystko co chcialem (poza dodaniej txt na filmie)
    no ale wiesza sie i szukalem czegos innego
    mam teraz Ulead VideoStudio 11, Kate's Video Toolkit oraz Adobe Premiere 6.5
    pierwsze 2 sa tak prymitywne ze nie zrobie tego co chce. trzeci ma chyba jakis blad bo nie mam dzwieku z filmow na zmontowanym filmie :???:

pomozcie w doborze odpowiedniego programu zeby zmontowac kolejny tutorial :P
    lub moze ktos ma jakis program zainstalowany i pomoze go zmontowac?

Owego czasu robiłem parę rzeczy na programach ze stajni Pinnacle Studio ostatnia wersja to bodajże 14 HD.Podejrzewam,że chcesz go użyć do zmontowania znów jakiegoś tutorialka ?
    Nie wiem czy to nie zbyt rozbudowany edytor ale nie jest wymagający sprzętowo,chociaż we wcześniejszych wersjach potrafił być niestabilny i nie zawsze konwersja przebiegała prawidłowo...Ostatnia wersja wydaje się być już wolna od tych wad,chociaż głowy za to bym nie dał :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      trzeci ma chyba jakis blad bo nie mam dzwieku z filmow na zmontowanym filmie :???:
      Cos mi się wydaje że to raczej jest kwestia ustawień w programie, a niżeli braku dźwięku. Nie znam akurat tego programu więc się nie wypowiem. Ale może spróbuj pokomnbinować coś

Skomentuj

ja uzywam Sony Vegas, prosty i rozbudowany sofcik
        na YT jest sporo tutoriali, lacznie z takimi pro

jedyna wada to to ze jest on platny...

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
          Cos mi się wydaje że to raczej jest kwestia ustawień w programie, a niżeli braku dźwięku
          w podgladzie dzwiek jest. po przeniesieniu na "linie montazowa" slychac cyfrowy szum

zobacze cos z tymi programami...

Skomentuj

w podgladzie dzwiek jest
            to o niczym nie świadczy

po przeniesieniu na "linie montazowa" slychac cyfrowy szum
            no tak, to mogło by świadczyć że jdnak coś z nim nie teges, co innego jak by była cisza zupełna. ale mimo wszystko może da się to ustawić, może złe dekodowanie dźwięku i trzeba zmienić, cholera wie :roll:

Skomentuj

panowie, zmontowalem film w sony vegas pro 9 i teraz mam problem z zapisem tego filmu

jak zapisuje w gotowych formatach to jest OK.
              ale ja potrzebuje zapisac w 640x480 i jak zaczynam przestawiac to juz zaczynaja sie problemy...
              glos przerywa itp itd

Skomentuj

Nigdy nie widziałem na oczy sony vegas, ale bawiłem się w adobe premiere i to jest tak, że jak zmontujesz film, zapisujesz go w dobrej jakości i dużej objętości, tzn te 3 minuty mają 300mb załóżmy. A potem dopiero musisz go skompresować. Osobiście używałem ... nandub? vdub? Jakoś tak nandub chyba do dźwięku był.. Już wiem - VIRTUALDUB :) Bardzo mały dość prosty program oferujący dużo możliwości. Tam wszystko zrobisz ... Aha - dźwięk się z premiere zapisywało chyba osobno i dopiero w virtual dubie się łączyło - na necie znalazłem raz pełny opis.

Skomentuj

tutaj laczy sie wszystko razem. zapisuje nieskompresowany ale wlasnie on przerywa :???:

Skomentuj

Ok, no to zaczynamy. Przede wszystkim w Sony Vegas jak zaczynasz projekt musisz ustawić odpowiednie opcje - rozdzielczość, liczba klatek, pixel aspect ratio etc. Następnie robisz sobie montaż (dodajesz efekty, napisy i inne cuda na kiju) następnie masz dwie metody na render filmu.

1. Render za pomocą Xvida - ustawiasz rozdzielczość, bitrate, kodek dźwięku (Lame MP3) bitrate dźwięku.

- powyższa metoda przyznaje na sztywno bity w filmie na każdą sekundę, możesz poczytać o renderze 2 prze biegowym z użyciem matrycy, pierwszy przebieg analizuje film, drugi rozdziela bity - tam gdzie akcja jest szybsza przydzieli więcej.
                    - nie ma sensu zapisywać do UNCOMPRESSED i następnie bawić się w kompresję Xvid w np. Virtual Dub bo przy identycznych ustawieniach wyjdzie ten sam rozmiar/jakość, a tylko więcej pracy.

2. Render do UNCOMPRESSED audio i UNCOMPRESSED video. Następnie kompresja do .mp4 ( potrzebny Avisynth, Megui etc.)

- metoda czasochłonna, ale jakość/waga pliku nie do przebicia przez Xvid/Divx
                    - trzeba dobrać naprawdę dobre ustawienia w MEGUI

W przypadku jak zapisujesz do UNCOMPRESSED i będziesz chciał to odtworzyć to w 99% procentach dźwięk będzie przerywał, zanikał, nie będzie zgrany z obrazem. Jest to normalne.

Skomentuj

Z tego, co widziałem nie robisz tam żadnych wydziwionych specjalnych efektów, więc nie wystarcza Ci już windowsowski "Movie Maker"?

A jak byś podrzucił materiały to mógłbym coś tam przykładowego zmontować...

Skomentuj

Zapomnij o WMM. Render jest tak samo ułomny jak w iMovie 2.0 na Mac Os X.

Skomentuj

Zamieszczone przez Skifanar
                          Render jest [...] ułomny
                          To znaczy co? Bo nie rozumie....

Skomentuj

Zamieszczone przez Skifanar
                            W przypadku jak zapisujesz do UNCOMPRESSED i będziesz chciał to odtworzyć to w 99% procentach dźwięk będzie przerywał, zanikał, nie będzie zgrany z obrazem. Jest to normalne.
                            trzeba bylo to wczesniej pisac...
                            plik zajmowal ok 10gb
                            konwertowac tez jakos nie bardzo chcialo :???:

ale juz po fakcie - zapisalem w MPEG2 i jest OK

http://www.youtube.com/watch?v=U8dT0xzlmBc

Skomentuj

Widziałem i powiem szczerze,że najprostsze pomysły - są najlepsze !
                              ...a BHP jest tylko dla głupiutkich inspektorków,jeśli ktoś ma odrobinę rozsądku to nie zrobi sobie sam krzywdy.
                              dobra robota Paweł !

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi
                                ...a BHP jest tylko dla głupiutkich inspektorków,jeśli ktoś ma odrobinę rozsądku to nie zrobi sobie sam krzywdy.
                                jakbym nie chcial zrobic sobie krzywdy to bym sie lepiej ubral i bym zalozyl okulary a nie tylko sluchawki ;]
                                sluchawki zakladam tylko po to zeby mi pozniej nie brzeczalo w uszach :P

a pamietacie na audiomanii jak jakis geniusz cial plty szlifierka kontowa? chwila nieuwagi i pol roku czekania az palce powrastaja w dlon :P

Skomentuj

Czaruję...
                                X