Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KARTY DŹWIĘKOWE - co wybrać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

KARTY DŹWIĘKOWE - co wybrać

witam

mam dylemat. chce zakupic cos lepszego od zintegorwanej ac97. nie wiem czy warto kupowac cos creative? nie zalezy mi na graniu w gry(czyli super DSP), chcialbym karte z dobremie parametrami odsluchu stereo i do filmow dvd. zeby pozbyc sie szumow, zeby byly pelne basy i mile wysokie tony

czy znacie jakies inne karty niz creative?
    na jakich stronach internetowych o tym poczytac?
    jaka karta i za jaka cene?

...................moge sie pogodzic z czyms do okolo 200pln

Hmm w tej chwili jedynymi rozsadnymi nowymi kartami sa niestety Creativy :/
    Musialbys poszukac jakichs uzywanych i to wlasnie sugeruje... np Yamaha 724F-V.
    Ewentualnie ze starszych kart fantastyczne parametry i jakosc generowanego dzwieku mialy dawno juz nie produkowane kanadyjskie karty firmy Gravis.
    Bodajze byla to seria Gravis Ultrasound (do zastosowan domowych) a takze karty pol- i profesjonalne. Pamietam sam ladnych pare latek temu mialem Gravisa i do tej pory zaluje ze zmienilem go na SB live...
    Ze wzgledu na budzet oczywiscie pomijam konstrukcje powyzej 300 zlotych.
    Szczerze mowiac ja zdecydowalbym sie na Gravisa.. czasem mozna je jeszcze dorwac na Allegro.

Skomentuj

hehe, ja mam jeszcze Gravis'a Ultrasound. Tylko, ze nie dosc ze chyba nie ma do niej zadnych nowych sterownikow, to jest ona pod ISA :( a z checia bym ja odpalil, bo chyba dziala...chyba bo kiedys potrzebowalem ne5532 a tam akurat byly takie dwa :)

Skomentuj

przecież ne5532 kosztuje 2zł za sztuke. szkoda karty.

Skomentuj

Witam
          Takze chce wymienic karte i slyszalem duzo dobrego o Hercules ale znalalem taka:
          http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9821
          i wydaje mi sie ze obsluguje duzo standardow i do tego ma wyj. optyczne.
          Oto opis:

Karta wykorzystuje procesor VIA / ICEnsamble - ENVY 24 HT-S. Zaimplementowano w nim potężne możliwości w zakresie odtwarzania i przetwarzania dźwięku przestrzennego. Główne cechy to:

procesor VIA / ICEnsamble - ENVY 24 HT-S SPU
          obsługa kanałów 2.1, 4.1, 5.1, 6.1, 7.1
          cyfrowe wyjście optyczne IEC958 S/PDIF
          próbkowanie:
          - cyfrowe 24-bit przy precyzji 192 kHz
          - analogowe 20-bit przy precyzji 48 kHz
          obsługa Dolby Digital, Dolby Digital-EX, DTS (Digital Theater System), DTS-EX
          obsługa standardów dźwięku przestrzennego: DirectSound, Sensaura 3D, I3DL2, EAX 1.0, EAX 2.0
          W zestawie prócz CD ze sterownikami znajduje się pakiet WinCinema Pro, w skład którego wchodzą aplikacje WinDVD 7.1 i WinRip2

Ma ja ktos? Moze ktos slyszal mam nadzieje cos dobrego o niej?

Skomentuj

esh0, no niestety szkoda karty... Nie probowalbym jej teraz odpalac :)
            Co do Gainwarda sie nie wypowiem, bo sie nie znam. Ja mam w tej chwili SB Audigy 2 ZS Bulk (...Boze jaka ona sie tania zrobila :( ) i jestem zadowolony. Za ta kase to bardzo dobra karta, a i parametry ma calkiem calkiem. Gainward robi swietne karty graficzne. O muzyce nie wiem nic. W kazdym razie bazujac na tym co slyszalem - jakos dziwnym trafem wszyscy polecaja SB. Cos musi w tym byc :)

Przy czym jeszcze raz powtarzam - nie pretenduje do opinii znawcy :)

Skomentuj

ja przez jakis czas (pare miesiecy) używalem zintegrowanej bo mi sie wyjście w starym sb 128 wyrobiło i nie stykało i powiem, że różnica jest niesamowita, bo po naprawie wydaje mi sie że zmieniłem cały sprzęt. Gra niżej, wyżej, czyściej, Dlatego na co byś sie nie przesiadł odczujesz dużą różnice

Skomentuj

Po zintegrowanej to faktycznie kazda jest fantastyczna. No chyba ze np Nforce4 z wbudowanym dzwiekiem... Niektore plyty maja juz uklady porownywalne z Audigy... Tylko cholera czemu kosztuja wiecej niz miesiecznie zarabiam? :/

Skomentuj

hmmm no ja sie bardzo zaskoczyłem.
                  Kozystałem z SB Live! 5.1 (po jacku) do niedawna bo mi sie spalił z przyczyn mi niewiadomych no ale.... olać
                  Planowałem kupić cośz serii Audigy.... niestety narazie nie mam funduszy i podłączyłem sprzecik pod zintegrowaną muzyke na płycie poprzez wyjście COAXIAL .... powiem tyle :
                  SB Live! - ziemia
                  Zintegrowana - niebo !!!

nie wiem jak to mozliwe... ale sie stało ... wprawdzi ta karta jest dość agresywna ale słysze teraz dźwięki o jakich mi sie nie śnioło że są w danych piosenkach ... a co dziewniejsze słucham MP3 !!!

Także zgłupiałem :/
                  Śmiało moge powiedzieć że jakość jest PORÓWNYWALNA do jakości CD o ile mp3 jest dobrze nagrana...

Dodam jeszcze że ma BARDZO niski poziom szumów ! mówie poważnie zatkało mnie...

pozdro

Skomentuj

No tak jak mowilem - zintegrowana zintegrowanej nierowna :) Jaka to plyta glowna?

Skomentuj

Ja mam porownanie taki: sb live! 5.1 digital i zintegrowany soundmax (wyrob analog devices). Wrazenia - live! lezy na polce i teraz sie tylko kurzy...

Skomentuj

Hmm.. :) Ja tam na zintegrowana nie przejde :) Za duzo sie nameczylem zeby SB wyregulowac i jestem zadowolony. A w integrze mozna tylko ewentualnie podbicie basu i mic-a wlaczyc :/ Ciekawe, czy taka prosta karta ma sie do SB jak tryb "source direct" do innych w moim ampku :)

Skomentuj

Jeśli można się wtrącić, to chciałbym powiedzieć wszem i wobec że karty Creativa są poprostu do d... . Jeśli ktoś dużo gra to i owszem bo gry są robione pod te właśeni karty, ale oprócz tego to gra tragicznie, i gdyby nie wgrywać 600MB softu od producenta, którego się nie całkowicei usunąc z systemu to karty te brzmią gorzej niż stare isówki. Creativ nie potrafi zaprojektować porządnego układu więc wszystko jest softwerowe an tych kartach. Dużo lepszy dzwięk mają karty takich firm jak terratec czy audiotrak, dobrze brzmią również karty na układach via envy 24. Bardzo dobry dzwięk ponoć mają też te karty http://www.proaudio.nwz.pl/karta_muz_usb.htm. Jednym słowem jeśli ktoś chce kupić audigy to radze zrezygnować bo te karty są tylko dla graczy, i kupić coś porządniejszego w porównywalnej cenie.
                          To tyle odemnie :)

Skomentuj

Zgodze sie, ale nie do konca
                            Karty Creative z serii Player (bylo ich troche zaczynajac od starenkiego 128, przez live, czy audigy i audigy2) sa robione troche inaczej. A moze nie robione a konfigurowane. Sa to wersje uproszczone i nie mozna na ich podstawie okreslac calej grupy produktow! To tak jakby ktos powiedzial pare lat temu ze g-force2 to to samo co g-force2mx... (karty graficzne dla niezorientowanych - ale mysle ze takich tu nie ma :) ) Mialem okazje posluchac u siebie 5 Sound Blasterow: 128, Live Player, Audigy2 Player, mojego ZS-a i Audigy2 ZS PlatinumPro. Roznica jest kolosalna! A to co wypisuja gazetki typu cd-action jest dla mnie taka sama wyrocznia jak prognozy wysokosci zbiorow bananow w poludniowej Ugandzie.
                            Zgadzam sie - jesli ktos poslucha karty w wersji zubozonej to moze miec pozniej negatywna opinie, ale bedzie to opinia "skrzywiona" chocby z braku porownania.
                            Co wcale nie znaczy, ze uwazam ze SB rzadzi :) Gravis pozostanie moim mistrzem :P
                            A co do chorych cen kart dzwiekowych to juz wogole dramat...

Skomentuj

ja jednak bede się upierał przy tym, że creativy nowe (obojętnie czy ZS czy inne playery) to to samo czo SB64 + 600MB softu żeby to jakoś brzmiało, i to za ten soft bez którego karty te prawie grać nei potrafią sprawia że ludzie się tak tym zachwycają, ( a moze poprostu nie mają słuchu muzycznego ) . Jakieś tam technologie EAX cyz coś dla graczy, przecie te karty są niekompatybilijne ze sobą. i polecam posłuchać jakiegoś najdroższego Creativa bez wgrywania 600MB softu (tylko sterownik prosty) i a potem Terrateca (jakiś model o zbliżonej cenie) a potem wyciągnąć wnioski.
                              Dziękuje za wysłuchanie

Skomentuj

No nie wiem... Ja tam z kolei sie bede upieral przy swoim.. :P A co do EAX to masz racje - co to za kosmiczna technologia to nie rozumiem calkowicie :) Niczemu to nie sluzy i wykorzystuja to tylko gry :> A z odsluchem to doskonaly pomysl. Kazdy wiekszy salon komputerowy ma teraz taka mozliwosc - najlepiej wybrac sie samemu. Tylko polecam jakies dobrej jakosci sluchawki. Na syfnym zestawie komputerowym 9.1 1000W kazda karta "zabrzmi" tak samo :P

Skomentuj

Lynx: jaka to była płyta glowna?

Skomentuj

moja płyta nie jest jakąś super !! i to własnie mnie zatkało ... a konkretnie to :
                                    MSI K7N2 DELTA 2
                                    dźwiękowa to :
                                    ALC655

Skomentuj

Akutalnie mam karte Creativ'a Sound Blaster Adigy 2 ZS Platinium Pro i osobiscie jestem z niej bardzo zadowolony, przesiadlem sie z SB Live! 5.1 i roznica jest kolosalna. Nigdy wczesniej nie slyszalem takich dzwiekow, roznica jest juz na mp3 a co dopiero jak slucha sie DVD-audio. 24-bity 192kHz i 108dB SNR nie w kasze dmuchal :>

Skomentuj

Lynx, mam taka sama plyte :)
                                        Realtek ALC650 6-channel audio
                                        Dolby Digital 5.1 format (with MCP2-T option)
                                        Specyfikacja z instrukcji :]
                                        Zaraz wykrecam SB i odpalam zintegrowana muzyke :) I zobaczymy roznice... :>

Skomentuj

Czaruję...