lklukasz, nie widzę powodów dla których ten preamp miałby nie działać akurat z UniAmpem :lol: Nie napisałeś nic o możliwościach i planach testowania...
Aaa dobra myślałem że go robisz już teraz na sprzedasz ale jak na testy tylko to nie chce, potem najwyżej kupie pewnie ze 2 sztuki jak wszystko będzie grało i bucało-napisz mi na pw jak już będziecie rozprowadzać finalną wersje to wezmę te 2 sztuki...
Prace powolutku idą do przodu. Poniżej zdjęcia preampa stereo (jeszcze niekompletnego):
Sorry za jakość zdjęć, ale miałem pod ręką tylko komórkę :neutral: Jak widać płytka jest na tyle mała, że bez problemu może "wisieć" na samych potencjometrach :)
Quester wiadomo juz cos wiecej na temat twojego filtra du suba..? własnie robie panel i z niecierpliwoscia oczekuje na zakonczenie prac nad tym pre..:)
Quester wiadomo juz cos wiecej na temat twojego filtra du suba..? własnie robie panel i z niecierpliwoscia oczekuje na zakonczenie prac nad tym pre..:)
Też potrzebuję filtru DP i o to samo chciałem zapytać.
smerfetek13, dolphin123, na razie mam "na tapecie" jeszcze preamp stereo.
Filtr do suba będzie jako następny, ale ostatecznie postanowiłem jeszcze zmienić zakres regulacji odcięcia (w poprzedniej wersji było 47-118 Hz) na 50-150Hz ze względu na fakt wielu sygnałów, że zakres w poprzedniej wersji był zbyt wąski. Wartości elementów już policzyłem więc teraz tylko potrzebuję 1 dzień na symulacje oraz kosmetyczne korekty PCB.
Wracając do tematu preampa do suba zastanawiam się czy nie słusznym by było dodanie doń auto-włącznika i sterowania przekaźnikiem opóźnionego dołączania głośników :roll:
Wracając do tematu preampa do suba zastanawiam się czy nie słusznym by było dodanie doń auto-włącznika i sterowania przekaźnikiem opóźnionego dołączania głośników :roll:
dla mnie super sprawa. Tylko trzeba by pamietac tez i dodać na płytce małe zalewane trafko do czuwania
bardzo dobry pomysł bo składając panel do suba jest pełno dodatkowych płytek, a tak było by wsio na jednej :wink:
Niestety krok ten zwiększy koszt preampa ze względu na konieczność dostawienia trafa czuwania, ale IMO i tak się to opłaca.
Ostatecznie proponuję zrobić w stosunku do pierwszej wersji takie funkcjonalności:
- filtr DP regulowany w szerokim zakresie 50-200 Hz 24dB/oct
- zrezygnowałbym z pasywnego subsonica
- wyłącznik filtra DP (praca pełnopasmowa gdy podłączamy się pod sprzęt z wydzielonym kanałem LFE)
- automatyczny włącznik z dwoma trybami: [automatyka] / [włączenie na stałe] (Zastanawiam się nad doborem czasu od ustania sygnału do automatycznego wyłączenia... 3 minuty ?)
- wyjście do sterowania przekaźnikiem 12VDC opóźnionego dołączania głośnika (załączenie po 1 sek. od włączenia, natychmiastowe rozłączenie przy wyłączeniu)
Proponuję zrobić wszystko na podwójnych opampach - to pozostawi pewną swobodę wyboru wzmacniaczy operacyjnych.
[ Dodano: 2010-06-04, 10:42 ]
Machnąłem na szybko schemat w EB i powyższe założenia udało się spełnić. W symulacji wszystko działa jak należy. Pozostaje dobrać wartości elementów odpowiadających za stałe czasowe jak tylko ustalimy jakie one mają być.
Pytanie tylko po co tak długo ? Sygnał do detektora "zbierany" jest z pełnego pasma, więc sub włączy się nawet przy braku samego basu (no chyba, że ktoś podłączy preamp do kanału LFE, ale wtedy może spokojnie przełączyć sub w tryb ciągłego włączenia). De facto do słuchania muzyki 3 minuty to aż nadto, a w filmach też raczej nie występuje dłuższa grobowa cisza :)
[ Dodano: 2010-06-04, 13:05 ] bawolek, schmemat który załączyłem powyżej bazuje w 90% na schematach Irka.
Quester skoro robisz juz tak wypasioną wersje to moze warto pokusic sie o dodatkowe uklady takie jak soft start i uklad zabezpieczen.. Wtedy przykladowy panel skladal by sie tylko z trzech modulow tzn.. Z pre zasilacza i koncowki..
smerfetek13, softstart w moim mniemaniu powinien być składową zasilacza - trochę bez sensu jest pakować go do sub-preampa. Układ zabezpieczeń to raczej składowa końcówki mocy. Jeśli coś takiego się znajdzie na płytce przedwzmacniacza to mamy bezsensowną wędrówkę przewodów z pre do końcówki i z powrotem... myślę, że akurat protekcje lepiej dostawić na osobnej pcb jeśli końcówka mocy nie posiada zabezpieczeń.
Skomentuj