Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co "knuje" admin ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

to ja bym się pisał na testy tego preampa i ile do uni pasuje
    to ja poproszę :mrgreen:
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, nie widzę powodów dla których ten preamp miałby nie działać akurat z UniAmpem :lol: Nie napisałeś nic o możliwościach i planach testowania...

Skomentuj

Aaa dobra myślałem że go robisz już teraz na sprzedasz ale jak na testy tylko to nie chce, potem najwyżej kupie pewnie ze 2 sztuki jak wszystko będzie grało i bucało-napisz mi na pw jak już będziecie rozprowadzać finalną wersje to wezmę te 2 sztuki...

Skomentuj

lklukasz pre-stereo poleci do Ciebie.

mihas66 OK - myślę, że na przełomie maja i czerwca sprawa zostanie "zamknięta".

Skomentuj

mam nadzieję, że sprostam wymaganiom :neutral:
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Prace powolutku idą do przodu. Poniżej zdjęcia preampa stereo (jeszcze niekompletnego):

Sorry za jakość zdjęć, ale miałem pod ręką tylko komórkę :neutral: Jak widać płytka jest na tyle mała, że bez problemu może "wisieć" na samych potencjometrach :)

Skomentuj

Quester-jestem naprawdę pod wrażeniem ! Dlatego zaniechałem wszelkich prac i czekam na efekty i już się piszę na to co zobaczyłem.Piękna robota !

Skomentuj

Quester wiadomo juz cos wiecej na temat twojego filtra du suba..? własnie robie panel i z niecierpliwoscia oczekuje na zakonczenie prac nad tym pre..:)

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13
                    Quester wiadomo juz cos wiecej na temat twojego filtra du suba..? własnie robie panel i z niecierpliwoscia oczekuje na zakonczenie prac nad tym pre..:)
                    Też potrzebuję filtru DP i o to samo chciałem zapytać.

Skomentuj

smerfetek13, dolphin123, na razie mam "na tapecie" jeszcze preamp stereo.
                      Filtr do suba będzie jako następny, ale ostatecznie postanowiłem jeszcze zmienić zakres regulacji odcięcia (w poprzedniej wersji było 47-118 Hz) na 50-150Hz ze względu na fakt wielu sygnałów, że zakres w poprzedniej wersji był zbyt wąski. Wartości elementów już policzyłem więc teraz tylko potrzebuję 1 dzień na symulacje oraz kosmetyczne korekty PCB.

Skomentuj

Wracając do tematu preampa do suba zastanawiam się czy nie słusznym by było dodanie doń auto-włącznika i sterowania przekaźnikiem opóźnionego dołączania głośników :roll:

Skomentuj

Quester nie masz filtra DP na zbyciu ?
                          Zamieszczone przez Quester
                          Wracając do tematu preampa do suba zastanawiam się czy nie słusznym by było dodanie doń auto-włącznika i sterowania przekaźnikiem opóźnionego dołączania głośników :roll:
                          dla mnie super sprawa. Tylko trzeba by pamietac tez i dodać na płytce małe zalewane trafko do czuwania

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                            dodać na płytce małe zalewane trafko do czuwania
                            Oczywista rzecz.

Zamieszczone przez dolphin123
                            Quester nie masz filtra DP na zbyciu ?
                            Nie posiadam.

Skomentuj

bardzo dobry pomysł bo składając panel do suba jest pełno dodatkowych płytek, a tak było by wsio na jednej :wink:

Skomentuj

Niestety krok ten zwiększy koszt preampa ze względu na konieczność dostawienia trafa czuwania, ale IMO i tak się to opłaca.
                                Ostatecznie proponuję zrobić w stosunku do pierwszej wersji takie funkcjonalności:
                                - filtr DP regulowany w szerokim zakresie 50-200 Hz 24dB/oct
                                - zrezygnowałbym z pasywnego subsonica
                                - wyłącznik filtra DP (praca pełnopasmowa gdy podłączamy się pod sprzęt z wydzielonym kanałem LFE)
                                - automatyczny włącznik z dwoma trybami: [automatyka] / [włączenie na stałe] (Zastanawiam się nad doborem czasu od ustania sygnału do automatycznego wyłączenia... 3 minuty ?)
                                - wyjście do sterowania przekaźnikiem 12VDC opóźnionego dołączania głośnika (załączenie po 1 sek. od włączenia, natychmiastowe rozłączenie przy wyłączeniu)
                                Proponuję zrobić wszystko na podwójnych opampach - to pozostawi pewną swobodę wyboru wzmacniaczy operacyjnych.

[ Dodano: 2010-06-04, 10:42 ]
                                Machnąłem na szybko schemat w EB i powyższe założenia udało się spełnić. W symulacji wszystko działa jak należy. Pozostaje dobrać wartości elementów odpowiadających za stałe czasowe jak tylko ustalimy jakie one mają być.

Skomentuj

ten projekcik zawsze mi się podobał :) ...można by jakieś elementy podpatrzeć :)

http://www.lcaudio.com/pdfs/subfilter.pdf

no i skonsultować to z Irkiem :) jego doświadczenie jest niezwykle przydatne

Skomentuj

Można by dać na płytce jeszcze inwerter aby w prosty sposób można było motek zrobić.
                                    (Zastanawiam się nad doborem czasu od ustania sygnału do automatycznego wyłączenia... 3 minuty ?)
                                    Ja bym raczej stawiał na 5...10min.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                                      Ja bym raczej stawiał na 5...10min.
                                      Pytanie tylko po co tak długo ? Sygnał do detektora "zbierany" jest z pełnego pasma, więc sub włączy się nawet przy braku samego basu (no chyba, że ktoś podłączy preamp do kanału LFE, ale wtedy może spokojnie przełączyć sub w tryb ciągłego włączenia). De facto do słuchania muzyki 3 minuty to aż nadto, a w filmach też raczej nie występuje dłuższa grobowa cisza :)

[ Dodano: 2010-06-04, 13:05 ]
                                      bawolek, schmemat który załączyłem powyżej bazuje w 90% na schematach Irka.

Skomentuj

Quester skoro robisz juz tak wypasioną wersje to moze warto pokusic sie o dodatkowe uklady takie jak soft start i uklad zabezpieczen.. Wtedy przykladowy panel skladal by sie tylko z trzech modulow tzn.. Z pre zasilacza i koncowki..

Skomentuj

smerfetek13, softstart w moim mniemaniu powinien być składową zasilacza - trochę bez sensu jest pakować go do sub-preampa. Układ zabezpieczeń to raczej składowa końcówki mocy. Jeśli coś takiego się znajdzie na płytce przedwzmacniacza to mamy bezsensowną wędrówkę przewodów z pre do końcówki i z powrotem... myślę, że akurat protekcje lepiej dostawić na osobnej pcb jeśli końcówka mocy nie posiada zabezpieczeń.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X