Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co "knuje" admin ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po dluższym zastanowieniu przesunąłem tylko w dół fp filtra subsonicznego (7Hz@-3dB) tym samym uzyskując prawie liniowe pasmo od samego początku zakresu akustycznego tj. od 20Hz. Ostatecznie charakterystyka filtra DP wygląda tak:

Charakterystyka regulowanego filtra DP 50-210Hz 24dB/oct

Wrysowałem kompletny schemat do Eagle'a (zasilacz główny, zasilacz czuwania, układ preampa, automatyczny włącznik, sterowanie przekaźnikiem opóźnionego dołączania i szybkiego odłączania głośnika/głośników bazujący na obecności napięcia AC na uzwojeniu wtórnym zasilacza głównego preampa).

Schemat przedwzmacniacza do subwoofera

Schemat przesłałem do Irka z prośbą o weryfikację i propozycje zmian/ulepszeń - myślę, że w kooperacji z Irkiem damy radę stworzyć naprawdę "godny" sub-preamp :)

O postępach prac będę informował w tym wątku.

Skomentuj

irek w tempie błyskawicznym udzielił mi pomocy, a zatem preamp ulegnie jeszcze dość gruntownej przebudowie (szczególnie w sekcji zasilania), ale na pewno na korzyść (finalnie obniżą się koszty budowy) :)

Skomentuj

No z tym zasilaniem faktycznie przekombinowałeś wystarczyły by zenerki :)
        Zamieszczone przez Quester
        Pytanie tylko po co tak długo ? Sygnał do detektora "zbierany" jest z pełnego pasma, więc sub włączy się nawet przy braku samego basu (no chyba, że ktoś podłączy preamp do kanału LFE, ale wtedy może spokojnie przełączyć sub w tryb ciągłego włączenia). De facto do słuchania muzyki 3 minuty to aż nadto, a w filmach też raczej nie występuje dłuższa grobowa cisza :)
        Lepiej żeby pochodził kilka minut dłużej niż się za wcześnie wyłączał (tolerancja kondensatora) w subie większej mocy przeważnie jest soft-start no i opóźnienie załączenia głośników więc wybudzanie z dżemiki może trwać kilka dodatkowych sekund co może być trochę denerwujące :)

Skomentuj

raven1985, obawiam się, że zenerki nie "pociągną" całego preampa i dwóch przekaźników
          Co do czasu podtrzymania włączenia po zaniku sygnału to myślę, że nie ma co za bardzo rozprawiać - wystarczy zmienić 1 element żeby zmienić ów czas i to każdy użytkownik może sobie zrobić na własną rękę

Skomentuj

Przekaźników nie trzeba zasilać ze stabilizowanego napięcia :wink: w razie czego wystarzy dołożyć jeszcze trana :) Jak wie który to kondensator :wink:

Skomentuj

raven1985, w rzeczy samej - teraz już wiem to od irka :)

[ Dodano: 2010-06-08, 12:31 ]
              Zamieszczone przez raven1985
              Jak wie który to kondensator
              Tą informację znajdzie sobie w dokumentacji włącznie z tabelą pojemność <-> czas

Skomentuj

Jakieś postępy w sprawie PRE do suba..?

Skomentuj

Poprawiłem schemat i wrzuciłem do symulatora. Pozostało mi dobrać wartości niektórych elementów i konsultacja z doświadczonym elektronikiem Zaraz potem projekt PCB.

Skomentuj

Wracam do tematu preampa stereo. Otóż dzisiaj w nocy udało mi się znaleźć chwilę na dokończenie montażu i próbę uruchomienia. Nie miałem czasu ani możliwości posłuchać go dłużej i głośniej (środek nocy) więc jedyne co mogę powiedzieć to to, że działa. Sprawdziłem na szybko regulację tonów, działanie przełącznika zakresu regulacji, balans, mute no i volume. Wszystko pracuje prawidłowo z dwoma wyjątkami. Otóż przez moją nieuwagę wkradł się błąd w schemacie i regulacja wzmocnienia odbywa się odwrotnie niż powinna (tj. w lewo głośniej, w prawo ciszej) i układ soft-mute działa nieco inaczej niż oczekiwałem - otóż ścisza natychmiast, a łagodnie tylko zgłaśnia. Uważam jednak, że takie działanie jest akceptowalne i przyznam szczerze, że moim zdaniem efekt wart był zachodu. Takie łagodne zgłaśnianie jest bardzo przyjemne dla ucha. Poza tym mam wrażenie, że mute nie wycisza do zera ale to pozostawię już do sprawdzenia Testerowi.
                    Mówiąc krótko: układ na dniach wyślę do testów do lklukasz, a międzyczasie poprawię PCB tak by regulacja wzmocnienia odbywała się w prawidłowym kierunku obrotu potencjometru.
                    Jeśli jest jeszcze ktoś inny chętny do testowania to mam jeszcze jedną prototypową płytkę i mogę zmontować drugi preamp (nie mam tylko potencjometrów) i wysłać zainteresowanej osobie. Ponieważ nie będę miał czasu na kupowanie potków, więc osoba która chciałaby przetestować preampa stereo musiałaby sobie kupić i wlutować potencjometry (2 potki stereo liniowe 100k, jeden potek mono liniowy 50k i jeden potek stereo logarytmiczny 100k).

Skomentuj

Ponieważ obecnie jestem w zasadzie odcięty od netu, więc wykorzystuję chwilową okazję i wrzucam pomiary preampa, które na szybko zrobiłem dziś w nocy.

1. Grupa charakterystyk częstotliwościowych przy ustawieniu potków regulacji tonów na minimum, zero i maksimum, przełącznik czułości regulacji na "normal":

2. Grupa charakterystyk częstotliwościowych przy ustawieniu potków regulacji tonów na minimum, zero i maksimum, przełącznik czułości regulacji na "precyzyjnie":

Skomentuj

mam pytanko, jaki konkretny model wzmacniaczy operacyjnych zastosowałeś w tym preampie? I Czy robiłeś pomiary zniekształceń, szumów tego preampa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Manstaff11
                          mam pytanko, jaki konkretny model wzmacniaczy operacyjnych zastosowałeś w tym preampie?
                          NE5532

Zamieszczone przez Manstaff11
                          Czy robiłeś pomiary zniekształceń, szumów tego preampa?
                          Niestety nie. Nie mam kiedy zrobić dokładnych pomiarów. Jeśli masz możliwość dokonania takich pomiarów to zmontuję jeszcze jeden prototyp i wyślę Ci.

Skomentuj

A czy Admin w końcu uknuje gotowe kity Protectora na sprzedaż? :P

Skomentuj

Quester jak tam postępy z pre do suba.. :?: :wink:

[ Dodano: 2010-09-19, 10:56 ]
                              Witam.. Quester czy projekty zamarły..? Jakieś postępy..??

Skomentuj

Czaruję...
                              X