Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy jest ktoś kto ma pojęcie o Ekonometri?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy jest ktoś kto ma pojęcie o Ekonometri?

Witam Serdecznie
    Zwracam się z Wielką prośbą do użytkowników forum o pomoc w zrobieniu zadania dla mojej dziewczyny(jest na 2-im roku księgowości) a która musiała wyjechać na wyjazd służbowy z pracy.
    Sprawa wygląda tak że jest na tym wyjeździe i raz że nie ma jak się za to wziąć a dwa że nie ma pojęcia jak to zrobić (ja również...).
    Wiem że powinna zrobić to sama ale tak jak napisałem wyżej w tym momencie przez pracę nie jest w stanie tego zrealizować...

Dostała polecenie od nauczycielki o treści:

Do 24 kwietnia należy złożyć pracę z Ekonometrii przygotowaną według następujących wytycznych:
    • wybór zjawiska, dla którego chcemy zbudować model ekonometryczny (zmienna objaśniana) oraz kilku (co najmniej dwóch) zjawisk objaśniających
    • LINIOWY model ekonometryczny dla jednej lub kilku zmiennych objaśniających (nazwać zmienne, podać dane na bazie których powstał model – w postaci szeregów statystycznych, mogą być to dane „fikcyjne” ale muszą być podane wszystkie wartości – kilkanaście obserwacji)
    • model może być oszacowany „na kartce” (lub pomocniczo w Excelu – wówczas załączamy wydruki)
    • PISEMNY (odręczny) opis modelu

Zagadnienia, które MUSZĄ znaleźć się w pracy:
    1. Nazwanie opisywanych zjawisk ekonomicznych, wypowiedzenie się na temat spodziewanej zależności między nimi
    a. Wybór zmiennej zależnej i zmiennych niezależnych
    b. Wyjaśnienie stochastycznego charakteru zależności
    c. Uzasadnienie związku przyczynowo-skutkowego
    2. Kowariancje i współczynniki korelacji dla badanych zmiennych (komentarze)
    3. Dobór zmiennych do modelu w oparciu o metodę Hellwiga (istota, zastosowanie)
    4. Funkcja regresji I i II rodzaju
    a. postać modelu – zapisanie funkcji regresji I i II rodzaju
    b. interpretacja współczynników modelu (współczynnika regresji i wyrazu wolnego)
    c. interpretacja błędów oszacowania współczynników modelu (współczynnika regresji i wyrazu wolnego)
    5. Istotność regresji
    a. zbadanie istotności poszczególnych parametrów (t-Studenta), łączna istotność modelu (test Fishera)
    b. zapis hipotez, wartość testów statystycznych, wartości krytyczne odczytane z tablic statystycznych, prawdopodobieństwa, wnioski
    6. „Dobroć modelu” – analiza statystyczna:
    a. zgodność modelu z danymi empirycznymi (w tym: współczynnik determinacji, skorygowany współczynnik determinacji, błąd oszacowania modelu bezwzględny i względny)
    b. interpretacja błędów oszacowania współczynników modelu (błąd standardowy oszacowania współczynnika regresji i wyrazu wolnego, statystyki t-Studenta, ewentualnie przedziały ufności dla parametrów, wartość p - probability)
    c. dekompozycja zmienności ogólnej (zmienność resztowa, zmienność wyjaśniona regresją)

Model musi zawierać wyliczenia i komentarze.

Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem ponieważ od tego zależy czy będzie miała zaliczenie a ja nie mam o tym bladego pojęcia(ogólnie matma to moja pięta achillesowa)

Tak to jest, jak projekt, na ktory byly pewnie dwa miesiace , wykonuje sie na dzien przed oddaniem .

Skomentuj

powiedziała mi o tym w ostatniej chwili :razz:
      ale powiem szczerze że jak bym miał taki młyn w pracy jak ona ostatnio to bym pewnie też zapomniał...

Skomentuj

Taki projekt to od 200zł mozna liczyc:)

Skomentuj

Faktycznie, obudzić się z projektem na dzień przed to lekko mówiąc totalna olewka.

Nie wiem czego w ogóle set666 czego oczekujesz, że ktoś będzie siedział cały dzień i noc by napisać za kogoś pracę?

Po raz kolejny spotykam się z sytuacją, gdzie ktoś chodzi na studia nie po to żeby się czegoś nauczyć, tylko żeby dostać papierek... a później mamy takie a nie inne zdanie o np. studencie elektroniki który nie wie jak działa tranzystor i pretensje do wyższych uczelni, że wykształcają za przeproszeniem "głąbów". Mam na kierunku pełno takich osób, na kolokwiach zrzynają, sprawozdania biorą od innych i tylko zmieniają nazwiska, skuteczny był ostatni egzamin ustny (pierwszy egzamin ustny) z maszyn elektrycznych, na 40 osób na kierunku nie zaliczyło 15.

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
            Faktycznie, obudzić się z projektem na dzień przed to lekko mówiąc totalna olewka.

Nie wiem czego w ogóle set666 czego oczekujesz, że ktoś będzie siedział cały dzień i noc by napisać za kogoś pracę?

Po raz kolejny spotykam się z sytuacją, gdzie ktoś chodzi na studia nie po to żeby się czegoś nauczyć, tylko żeby dostać papierek... a później mamy takie a nie inne zdanie o np. studencie elektroniki który nie wie jak działa tranzystor i pretensje do wyższych uczelni, że wykształcają za przeproszeniem "głąbów". Mam na kierunku pełno takich osób, na kolokwiach zrzynają, sprawozdania biorą od innych i tylko zmieniają nazwiska, skuteczny był ostatni egzamin ustny (pierwszy egzamin ustny) z maszyn elektrycznych, na 40 osób na kierunku nie zaliczyło 15.
            wiem o co ci chodzi bo mam podobne zdanie... Tylko tutaj jest taka sytuacja że ona naprawdę uczy się i stara się to pogodzić z pracą(w tej chwili ona głównie utrzymuje swoja rodzinę) i często nie wyrabia, po pracy nie ma na nic siły...
            ja bym chętnie sam to zrobił ale z matmy jestem noga totalna...

Skomentuj

Czaruję...
            X