Ja kupiłem trzy dni temu w MAKRO frezarkę z serii (firmy?) BUDGET (!?), model BER 10205 za jedyne 87,83. Silnik 1020 W, regulacja prędkości obrotowej 11500 - 34000 obr/min, uchwyt dla frezów 6 i 8 mm. Ma nawet przystawkę do frezowania po okręgu. Dla amatora powinna być dobra. Za te pieniądze nie można oczekiwać profesjonalnej jakości, ale jak będę robić po około 15 metrów wyfrezowań miesięcznie to powinna wytrzymać kilka lat. Zresztą wszystkie tanie elektronarzędzia prezentują podobną jakość - niestety nienajwyższą. W sam raz dla mało wymagającego amatora.
Jedyna ich wada to łożysko na wirniku które często pada. Trzeba frezować na najniższych możliwych obrotach, lub od razu kupić porządne łożysko (koszt ok 20 zł). Pozatym ten osprzet co ona ma nie nadaje sie do frezowania precyzyjnych okręgów. Trzeba zrobić taki przyżądzik samemu.
Oczywiście, zdaję sobie sprawę z tego, że ten osprzęt nie jest specjalnie stabilny. Jest raczej do kitu. Specjalne oprzyrządowanie będzie konieczne, szczególnie dla mniejszych średnic. Dzięki za ostrzeżenie co do łożyska. Zaraz rozkręcę sprzęt, sprawdzę, co to za łożysko i sprawię sobie nowe, tym razem już lepsze.
moze napisze troche off topic ale mam pytanie : jak sie robi takie zaokraglone boki np przedniej scianki ??? pomijam oczywiscie pomoc stolarza oraz machanie pilnikiem bo rowno to raczej nie wyjdzie. Jakim narzedziem robi sie takie zaokraglenia ???
Skomentuj