Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czarny fornir

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czarny fornir

Właśnie kończę fornirować mojego suba, wybrałem fornir jesionowy bo podobny mam na kolumnach, chciałbym go teraz wykończyć na czarno. Jak najlepiej to zrobić żeby ładnie wyglądało i żeby zachować słoje? Bejcą rustykalną i na wierzch bezbarwny? Mat? Półmat? Połysk? Pytam bo nigdzie nie udało mi się znaleźć podobnego projektu, będę wdzięczny za wszelkie sugestie, mile widziane także fotki :) Po pomalowaniu bejcą trzeba szlifować? Co zrobić żeby fornir był gładki?

Bejca rustykalna ma swój "charakter" i nie wiem czy Ci się spodoba (nie będzie to też czarne). Jeśli szukasz bejcy to radzę jakiś inny kolor (typu palisander itp.)

Skomentuj

Co masz na myśli pisząc "charakter"? Kupiłem już rustykalną wenge, w sklepie na próbniku wyglądała na czarną, ale jak przetestowałem na kawałku mojego forniru nakładając 4 warstwy (bez bezbarwnego) to okazało się że do czarnego jej daleko, szczególnie w porównaniu do kolumn, dlatego myślę nad inną. Palisander nie jest brązowy?

Skomentuj

A popatrz na fornir Dąb Czarny. Może wpadnie ci w oko :)

Skomentuj

Co masz na myśli pisząc "charakter"?
          Ma taki swój trochę połysk. Trudno to opisać słowami :wink:

Palisander nie jest brązowy?
          Raczej ciemnobrązowy. Widziałem różne na próbnikach i każdy miał inne odcienie. Twoje wymagania spełni raczej lakier barwiony lub bejca czarna (taką ma nazwę lecz nie wszystkie firmy to produkują)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
            A popatrz na fornir Dąb Czarny. Może wpadnie ci w oko :)
            Fornir jesionowy już mam położony na czterech ściankach
            Lakier barwiony czyli lakierobejca?

Skomentuj

Żadna lakierobejca, chcesz miec czarny jesion to bejcujesz go czarną bejcą(np. nitro), bejcy nie szlifujesz, na to kładziesz bezbarwny. Lakier bezbarwny spotęguje efekt bejcowania, nada głębi. Trzeba uważać przy między-szlifowaniu żeby nie przeszlifować bejcy(będą plamy)

Bejca rustykalna szczególnie podkreśla pory i głębokie słoje.

Skomentuj

Właśnie zależy mi żeby były widoczne słoje, czemu więc nitro a nie rustykalna? Bezbarwny mat, półmat czy połysk będzie lepiej wyglądać?

Skomentuj

Nitro, a rustykalna to sie nie wyklucza. Raczej chodziło mi o to że bejce nitro szybko schną, ale wymagają też szybkiej pewnej aplikacji. Czy nawierzchniowy będzie mat, połysk czy pół na pół, to nie ma aż takiego znaczenia, zawsze będzie widać słoje i że podłoże jest czarne.

Skomentuj

a jak to sie ma do wiorowki,jak mozna zabarwic wirowke na kolor czarny,chodzi mi o efekt zebybył chociaz poczesci zblizony do czerni/polysku fortepianowego,w castoramie polecili mi jakas specjalna farbe do drewna,

Skomentuj

kaman777 najlepiej to wychodzi lakierami samochodowymi a jak chcesz taniej i w domowych warunkach to dużo warstw czarnego lakieru nitro[nieprzyjemny smród] i wiele godzin szlifowania.

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie -jest sens wycinać w fornirze mniej więcej dziurę pod głośnik w subie przed jego przyklejeniem? Obawiam się że po przyklejeniu ciężko będzie w nim wyciąć dziurę nożykiem bo jest dość kruchy a nie mam możliwości błędu bo fornir mi się kończy...

Skomentuj

Zamieszczone przez scarab
                          Jeszcze jedno pytanie -jest sens wycinać w fornirze mniej więcej dziurę pod głośnik w subie przed jego przyklejeniem?
                          Otwór po klejeniu forniru i będzie ok, tylko frez nie może być tępy.
                          Co znaczy mniej-więcej :?:

Skomentuj

Myślę żeby zrobić w fornirze otwór o jakieś 5mm mniejszy i resztę doszlifować papierem ściernym po przyklejeniu

Skomentuj

Zamieszczone przez scarab
                              Myślę żeby zrobić w fornirze otwór o jakieś 5mm mniejszy i resztę doszlifować papierem ściernym po przyklejeniu