Właśnie kończę fornirować mojego suba, wybrałem fornir jesionowy bo podobny mam na kolumnach, chciałbym go teraz wykończyć na czarno. Jak najlepiej to zrobić żeby ładnie wyglądało i żeby zachować słoje? Bejcą rustykalną i na wierzch bezbarwny? Mat? Półmat? Połysk? Pytam bo nigdzie nie udało mi się znaleźć podobnego projektu, będę wdzięczny za wszelkie sugestie, mile widziane także fotki :) Po pomalowaniu bejcą trzeba szlifować? Co zrobić żeby fornir był gładki?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czarny fornir
Collapse
X
-
Co masz na myśli pisząc "charakter"? Kupiłem już rustykalną wenge, w sklepie na próbniku wyglądała na czarną, ale jak przetestowałem na kawałku mojego forniru nakładając 4 warstwy (bez bezbarwnego) to okazało się że do czarnego jej daleko, szczególnie w porównaniu do kolumn, dlatego myślę nad inną. Palisander nie jest brązowy?
Skomentuj
-
Co masz na myśli pisząc "charakter"?
Palisander nie jest brązowy?
Skomentuj
-
Żadna lakierobejca, chcesz miec czarny jesion to bejcujesz go czarną bejcą(np. nitro), bejcy nie szlifujesz, na to kładziesz bezbarwny. Lakier bezbarwny spotęguje efekt bejcowania, nada głębi. Trzeba uważać przy między-szlifowaniu żeby nie przeszlifować bejcy(będą plamy)
Bejca rustykalna szczególnie podkreśla pory i głębokie słoje.
Skomentuj
Skomentuj