Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obliczenie pojemności subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obliczenie pojemności subwoofera

Nigdzie nie mogę się doszukać jakiś wskazówek do obliczania pojemności skrzyni basowej, widze tylko jakiś program do obliczania rozmiarów płyt przy znanej pojemności. Bawiłem się WInISD ale straszne głupoty mi wychodzą :) Interesuje mnie obudowa z Bass Reflexem, czyli rozmiar bass reflexu też poproszę:)
    Dane głośnika:

Efektywność SPLref 89 dB
    Pasmo przenoszenia 60 - 3000 Hz
    Częstotliwość rezonansowa Fs 37 Hz
    Impedancja 4 ohm
    Powierzchnia czynna membrany Sd 330 cm^2
    Dobroć mechaniczna Qms 2,60
    Dobroć elektryczna Qes 0.49
    Dobroć całkowita Qts 0.41
    Objętość równoważna Vas 113 l
    Masa układu drgającego Mms 26 g
    Stała transformacji Bl 9,8 Tm

Pozdro

Co to za głośnik? Może na forum jest akurat gotowy projekt.

Skomentuj

Samoróbka na koszu gdn 25/80 :]

Skomentuj

Parametry prawdziwe, tzn. zmierzone za pomocą sprzętu pomiarowego?

Skomentuj

Tak, głośnik robił i mierzył profesjonalny serwis :)

Skomentuj

Jeśli parametry są prawdziwe to wsadź go w obudowę 55-60l, a strojenie ustaw na ok. 40Hz. Jednak nie spodziewaj się niskiego basu bo f3 jest na poziomie 45-50Hz, czyli bardzo dużo.

Skomentuj

A rozmiar bass reflexu :) ?

Skomentuj

Wklep sobie parametry głośnika do WinISD, ustraw obj. skrzyni na 55-60l, strojenie na 40Hz i odczytaj jaki ma być BR. Proste jak konstrukcja cepa, tylko trzeba chcieć.

Skomentuj

W 1 poście napisałem, że głupoty mi wychodzą i nie do końca umiem korzystać z WinISD, dlatego zwróciłem się tutaj o pomoc, a "wklep w winisd i odczytaj, proste jak konstrukcja cepa" mi nie do końca pomaga.

Skomentuj

Napisz jakie głupoty Ci wychodzą, a napiszemy co źle robisz.

Skomentuj

Nie znam kilku parametrów i wywala mi obudowe 120 litrów

Skomentuj

Nie musisz znać wszystkich parametrów, te co są wystarczą.
                        Objętość przecież możesz zmienić wpisując jaka Ci się tylko podoba. To samo dotyczy strojenia.

Skomentuj

Gdzie tą objętość mam wpisać ?

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

Jak stworzysz nowy projekt, w zakładce 'box'.
                            To co jest na screenie to okno dodawania nowego głośnika, a nie okno projektu.

Skomentuj

Ok, wrzuciłem litraż obudowy i strojenie 40 Hz. chce zrobić 2 bass reflexy i z tego wynika, ze mają mieć srednice 6,8 cm i długość 17,3 cm ? :)

Skomentuj

No i bardzo dobrze. W końcu się udało :smile:
                                Ja bym jednak pozostał przy jednym BR, chociaż takie jak podałeś też powinny być dobre, tzn. nie powinno być nieprzyjemnego furkotania. Pamiętaj, że jest to średnica wewnętrzna i przy kupowaniu tunelów musisz wziąć to pod uwagę.
                                Prawdopodobnie nie dostaniesz tak długiego BR o tak małej średnicy. Wtedy kupuje się BR o wybranej średnicy i później się go przedłuża np. rurą pcv.

Skomentuj

Chce, żeby efekt koncowy był mniej wiecej taki i upieram sie przy dwoch bass reflexach

Jak się zmienia strojenie względem długości basreflexu ? np. jak bym dał krótsze bass reflexy ?

Skomentuj

W programie możesz zmieniać objętość, strojenie i średnicę BR. Zmieniaj strojenie i obserwuj jak się zmienia długość BR przy takiej samej średnicy i objętości. Nie schodź jednak poniżej 37Hz bo to częstotliwość rezonansowa głośnika.

Skomentuj

Na całej długośći otwór wewnętrzny musi mieć 68mm ? Na allegro widze takie stożkowe troche i na końcu średnica ma ok 59

Skomentuj

Wtedy weź średnią ze średnicy wewnętrznej. Tylko, że jak później np. skrócisz taki tunel to zmieni się też średnia średnica.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X