Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

awaria diyakustyk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

awaria diyakustyk

Info dla kilku użytkowników naszego serwisu : mamy problem z wirem i trwają prace nad jego usunięciem, serwis jakis czas będzie niedostepny.

Przepraszamy za utrudnienia.

P.S mam nadzieje że moj post nie łamie regulaminu.

Mam nadzieje że posty na forum nie znikną.

Skomentuj

marian, nie sądzę aby posty miały zniknąć. Najczęstszym problemem for opartych o mechanizm phpBB (standard i mod Przemo) jest wirus doklejający kody tylko do plików na serwerze. Wirusy te nie "tykają" bazy - przynajmniej ja się z takim, który by to robił nie spotkałem. Krótko mówiąc zawartość bazy danych jest raczej bezpieczna, natomiast usuwanie złośliwego kodu jest wielce upierdliwe i dość czasochłonne więc spokojnie poczekajcie aż Rfck oczyści pliki.
      Nawiasem mówiąc najczęstszą przyczyną infekcji jest przechowywanie haseł w klientach FTP

Skomentuj

marian, Nic nie powinno zniknąć, co najwyżej jak zniknie to tylko kilka postów, które napisaliście przed tą awarią.

Quester, Masz racje, właśnie w taki sposób została zainfekowana baza danych :cry:

Cały czas staramy się włączyć forum reszta bazy już jest dostępna.

Skomentuj

Uff, to dobrze, że baza nie zniknie bo tam sporo informacji... no i dokumentacja mojego projektu lini transmisyjnej

Te infekcje to jakieś ataki z premedytacją czy po prostu przypadkowe zawirusowanie? Z tego co pamiętam to tutaj na forum też się to kiedyś przytrafiało i to kilka razy i pamiętam, że wtedy sprawa nawet chyba o organa ścigania miała się rozbić, prawda Quester? Poniósł ktoś za to jakieś konsekwencje?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
            Te infekcje to jakieś ataki z premedytacją czy po prostu przypadkowe zawirusowanie?
            Różnie to bywa ale jednak częściej infekcja taka powstaje bez udziału jakiegoś "agresora".

Zamieszczone przez dabyl
            Z tego co pamiętam to tutaj na forum też się to kiedyś przytrafiało i to kilka razy
            Owszem. Były przypadki infekcji z mojej winy (wstyd się przyznać ale... no cóż... nie robi błędów tylko ten co nic nie robi) i były ataki na forum kończące się infekcją (no i były oczywiście takie, które kończyły się bardziej drastycznie - z pewnością niektórzy to pamiętają).

Zamieszczone przez dabyl
            sprawa nawet chyba o organa ścigania miała się rozbić, prawda Quester? Poniósł ktoś za to jakieś konsekwencje?
            Ataki następowały spoza granic Kraju - Policja umożyła śledztwo, co zresztą nie powinno nikogo dziwić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
              dabyl napisał/a
              Te infekcje to jakieś ataki z premedytacją czy po prostu przypadkowe zawirusowanie?

Różnie to bywa ale jednak częściej infekcja taka powstaje bez udziału jakiegoś "agresora".
              Najczęściej powstaje z przypadku, i pecha.

dabyl napisał/a
              Z tego co pamiętam to tutaj na forum też się to kiedyś przytrafiało i to kilka razy

Owszem. Były przypadki infekcji z mojej winy (wstyd się przyznać ale... no cóż... nie robi błędów tylko ten co nic nie robi) i były ataki na forum kończące się infekcją (no i były oczywiście takie, które kończyły się bardziej drastycznie - z pewnością niektórzy to pamiętają).
              Ja to dobrze pamiętam.

dabyl napisał/a
              sprawa nawet chyba o organa ścigania miała się rozbić, prawda Quester? Poniósł ktoś za to jakieś konsekwencje?

Ataki następowały spoza granic Kraju - Policja umożyła śledztwo, co zresztą nie powinno nikogo dziwić.
              Prawda jest taka, jak się sami dobrze nie zabezpieczymy przed atakami, to nikt nam w tym nie pomoże to że sprawa umorzona wcale mnie nie dziwi, tego typu sprawy są dla nich mało "interesujące"- tak to już jest niestety.

Mam dobra wiadomość dla naszych użytkowników, jutro powinno wszystko wrócić do normy.

Skomentuj

Serwerownia nie ma na to wpływu ? Chyba powinni zabezpieczać maszynki i dane, okresowo skanować to i owo.

Skomentuj

Yoken, skaner AV na serwerze www to utopia (z racji obciążenia procka). Infekcja następuje najczęściej przez protokół FTP od strony end-usera, więc hoster nijakiego wpływu na to nie ma. Same systemy serwerowe są na 100% zabezpieczone, natomiast dane userów to nieco inna parafia.

Skomentuj

Witam mam dobrą wiadomość dla użytkowników naszego forum, baza została odzyskana wirus usunięty. Przepraszamy za tak długi czas oczekiwania.

Pozdrawiam Piku

Skomentuj

hmmm forum działa, ale zalogować się nie moge :/ wyrzuca tylko reklame z home.pl

Skomentuj

Warg, Nadal masz problem z logowaniem?

Skomentuj

u mnie już działa...
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

w dziale artykuły elektronika:
                            Not Found
                            The requested URL /elektronika_art.html was not found on this server.

Skomentuj

Zamieszczone przez japycz1
                              w dziale artykuły elektronika:
                              Not Found
                              The requested URL /elektronika_art.html was not found on this server.
                              Ten dział jeszcze jest pusty tzn jest artykuł, który tam powinien być, ale jeszcze go nie wgraliśmy na dniach będzie już dostępny.

Skomentuj

Czaruję...
                              X