Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pole magnetyczne a laptop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pole magnetyczne a laptop

Zastanawiam się czy dość silne pole magnetyczne z głośników może zaszkodzić komputerowi. Wiadomo na kineskopach to ładnie widać ale np czy reszcie sprzętu to nie przeszkadza?

Dyski twarde są dość silnie ekranowane ale cz to wystarczy?

Kiedyś kolegi laptop leżał na głośniku od eltrona 100U ze 2 czy 3 godziny i nic mu nie było ale to może mieć się marką laptopa.

Skomentuj

Inwerter świetlówki. Jakiś miesiąc temu sam wymieniałem z tego powodu w Toshibie L300. Niewielki magnes w okolicach matrycy i po zawodach :mrgreen: Czasami inwerter potrafi zabrać z sobą również świetlówkę.

Skomentuj

mam matryce podświetlaną LEDami

chciałbym totem mite obok laptopa postawić a ekranowania one nie mają... :<

Skomentuj

Sekcja zasilania na płycie? Jest jakoś zwykle ekranowana, pytanie jak bardzo.
          O dysk się nie obawiaj.

IMO stawiaj. Będzie działać. Raczej bezpieczna odległość.

Skomentuj

czyli niebezpiecznie by było jakbym dopiero położył głośnik na laptop?

Skomentuj

Nie wiem gdzie jest granica niebezpieczeństwa. :smile: W tym konkretnym przypadku (podświetlenie LED, głośniki w obudowach) nie ma czego się obawiać.

Ktoś tu kiedyś pisał o działaniu magnesu głośnika na cewki w zwrotnicy, zauważalny wpływ miało dopiero zbliżenie na ok. 5cm, bez żadnego ekranu z obu stron.

Zwykle w laptopach wszystkie wrażliwe elementy są jakoś ekranowane. Sama odległość magnesu od ścianki obudowy w Twoich Totem Mite mocno zmniejsza ryzyko uszkodzenia.

Śpij spokojnie. :smile:

Skomentuj

wiadomo będę starał się jak najdalej trzymać kolumny od laptopa ale mamy strasznie małe biurka w akademikach :| raptem 100cm szerokości

Skomentuj

[offtopi] scythe1123, 100cm to małe biurko? Na zamówienie sobie takie zaprojektowałem do nowego pokoju :cry: [/offtopic]
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

nie powiesz mi że to jest duże
                    jak się głośniki postawi obok laptopa to są w odległości ok 10cm od niego ;/

Skomentuj

gdybym miał takie biurko w akademiku to byłbym wniebowzięty :neutral: zaledwie 60 cm stoły mamy

Skomentuj

Nie na temat...
                        gdyby miało jeszcze szufladę na klawiaturę toby było git, no i gdybym mógł je w lepsze miejsce postawić bo w rogach nie postawie kolumn...
                        ale do domu to spore biurko bym se kupował

Skomentuj

scythe1123, a może zaekranować? To tylko dwa magnesy i klej...

Skomentuj

melisław, tylko skąd to wziąć i już nie tak łatwo przyklei się namagnesowane ferryty do siebie, dodatkowo wtedy głośnik zmienia parametry niestety :(
                            myślałem żeby kubełki z jakieś blach wrzucić to by dość sporo zredukowało pole ale nie wiem gdzie kupić kubełki tym bardziej że GDN ma potężny magnes

Skomentuj

http://www.stx.pl/category/akcesoria...snikow-magnesy

Skomentuj

Czaruję...
                              X