Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stacjonarny odtwarzacz CD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stacjonarny odtwarzacz CD

czy odtwarzacze CD tak do 1000 zł są coś warte? czy dać sobie spokój a jak tak to od jakiej kwoty warto się za odtwarzaczem rozglądać. dodam tylko, że ma być nowy i bez bajerów oraz do użytku domowego (odtwarzacze cd dla dj mnie nie interesują)
    pytanie może trochę ogólne, ale w tej chwili mam na odtwarzacz max 1000 zł i nie wiem czy kupować czy poczekać dozbierać i kupić coś lepszego

Ja tam nie słyszę różnicy w odtwarzaczu za 100zł i 1000zł. Jak dla mnie warto dać góra ze 200zł używany ale nie "tnący się". Poszukaj coś ze starych Philipsów, praktycznie to samo co Marantz a cena o wiele niższa

Skomentuj

Rozważ opcję kupna jakiegoś przeciętnego CD i przerobienie go, jest całkiem sporo stron o takiej tematyce, opisy modeli itd.

Druga opcja do przemyślenia to kupno jakiegoś ładnego CDka z wyjściem coaxial i zakup zewnętrznego DACa.

Skomentuj

Jak masz uszy z porcelany i słyszysz szerszą scenę po posmarowaniu płyt gęsim tłuszczem to nie tykaj CD poniżej 10k.

Serio to kup Playstation 1 za 20PLN i masz dobry odtwarzacz z tanimi podzespołami (laser 20PLN etc.)

Lub upoluj Technicsa z MASH za ~ 50PLN.

Skomentuj

ciekawa dyskusja bo też zbieram się do zakupu CD do uniampa...
          rzeczywiscie nie ma co pchac się w drogie odtwarzacze? ja miałbym na wydanie 300zł(warunek żeby czytał nagrywane płyty), co w takiej cenie moge kupić? :roll:

Skomentuj

Święty w takich pieniądzach możesz trafić jakąś perełkę, ale to będzie wymagało testów z Twoim audio w domu. W sumie to jest kilka propozycji w tej cenie:
            Denon DCD-510AE
            Yamaha CDX-497 (musisz odrobinę dołożyć)
            CA Azur340C
            HK HD 980 (musisz odrobinę dołożyć)
            NAD C515 BEE (musisz odrobinę dołożyć).
            To tyle z nowości. Kupując używkę należy przede wszystkim zwrócić uwagę na dostępność lasera. Współczesne CDki nie mają długowiecznej optyki, niestety. A te używane często są mocno wyeksploatowane i szkoda byłoby wydać kasę na np Sony CDP-XA5ES w którym gdy padnie laser to kaplica. Wtedy jedynie szukanie na ebayu pozostaje, i trzeba przegryźć cenę rzędu kilkuset zł :-)
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Święty, czasem można znaleźć coś naprawdę fajnego za niedużą kasę... Ja kupiłem Philipsa CD630 za... 1zł

Skomentuj

1000 zł to cena za jaką dziś można kupić budżetowe CD. Spadek cen elektroniki użytkowej spowodował, że można za jedną najniższą pensję kupić jakiegoś cedeka. Ja w 1992 r. kupiłem swój pierwszy CD, też budżetowy Technics SL-PS50 za ówczesnych 4,5 mln zł, co było równowartością moich 5-6 całych pensji, bo zarabiałem wówczas ok. 800-900 tys. zł na miesiąc.
                W tej kwocie jaką sobie założyłeś kupisz raczej tylko najniższe modele w ofertach firm. Ja bym proponował abyś dozbierał kasy na coś lepszego, ale konkretnych modeli Tobie nie zaproponuję, gdyż kompletnie się w tym temacie nie orientuję, bo od 12 lat używam mojego Denona i o zmianie cedeka nie myślałem.

Skomentuj

Miał ktoś z was styczność z Yamahą CDX 660 ?

Skomentuj

taz, ja denona takiego kupiłem ale oryginalny laser z wysyłką mnie kosztował 35zł

Skomentuj

scythe1123 mówisz o Denonie ze swojego opisu? KSS-213 to tani i dostępny laser. Ale do tego Sony co wymieniłem dostać KSS 273 to niemal cud. Cena sprzed trzech oscylowała w granicach 600 zł. Obecnie niezłe boje toczą się na ebayu, jeśli pojawi się jedna sztuka tego cacka. Chociaż faktem jest to, że na takiej optyce to odtwarzacz pożyje spokojnie 20 lat i czyta wszystko. A obecny shit-laser zdycha po kilku latach. Plastic is fantastic (and cheap).
                      Grado SR125i

Skomentuj

taz, no niestety dziś wszystko jest tanio robione i tandetne ;/
                        nie wiem ile mój laser pożyje ale dużo go nie używam, słucham głównie muzyki słucham z kompa, więc stwierdziłem że nie warto dużo pakować w CD
                        a odtwarzacz kupiłem za 100zł od pierwszego właściciela mam oryginalny pilocik i instrukcję

Skomentuj

podłączając się do tematu, bo też jestem na kupnie, to czy takie modyfikacje CDka są warte rozważenia?
                          http://www.allegro.pl/item1049042257..._nowy_dac.html

Skomentuj

Nieźle przeryty ten Philips :grin: Tak szczerze to nie sądzę aby był warty takiej kasy, ale to tylko moje osobiste zdanie. W sumie to najczęściej skopana jest część analogowa odtwarzacza i zasilanie jest bardzo oszczędne. Jeśli to poprawimy to można osiągnąć wiele z nawet dość prostego playera. Ja w swoim Denonie mam wstawiony nowy zegar (bardzo prosty w montażu), parę kondensatorów zmieniłem, nowe op-ampy zamontowałem i delikatnie poprawiłem zasilanie. Całkowity koszt <50 zł, poświęciłem jakieś 1,5 godziny na montaż. Zmiana brzmienia jest słyszalna i myślę że warto to zrobić. Jednakże nie są to aż tak zaawansowane zmiany jak w w/w Philipsie, gdzie brzmienie pewnie zmieniło się diametralnie. Zresztą nie ma takiego odtwarzacza którego nie dałoby się zmodyfikować, czy poprawić to już co innego. Sony kilka lat temu wypuściło odtwarzacz SACD za blisko 20 tys zł, a w niedługim czasie można było znaleźć oferty firm tuningujących :grin:
                            Grado SR125i

Skomentuj

A znajomy od kilkunastu lat słucha radmora z serii 54xx, poza tym miał z 6 innych które padły jak muchy, wewnątrz jakiś nietypowy laser z okiem poruszanym magnesem a nie silnikiem. Ludzie chcą coraz więcej zarabiać, do sklepu 100m dalej jeździć wypasionym samochodem więc sprzęt musi być coraz gorszy za tę same cenę.

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                                podłączając się do tematu, bo też jestem na kupnie, to czy takie modyfikacje CDka są warte rozważenia?
                                http://www.allegro.pl/ite...i_nowy_dac.html
                                To przykład całkowitej bezmyślności no bo jak wytłumaczyć wymianę dac-a TDA1545 na badziewny TDA1543 który był okrojoną wersją TDA1541 przeznaczoną do najtańszych odtwarzaczy ? Nie wiem skąd się wzięła popularność tej kostki nawet producenci podchwycili temat i sprzedają takie dac-i za grubą kasę mimo że kostka w detalu kosztuje 8PLN !
                                Kolejna sprawa to non-oversampling tzw. NOS z jednej strony pomijanie filtru cyfrowego w starych odtwarzaczach jest uzasadnione bo pierwsze filtry były po prostu kiepskie wynikało to z ograniczeń technologicznych (dlatego producenci w drogich odtwarzaczach stosowali opracowane przez siebie algorytmy uruchamiane na procesorach DSP co w tamtym czasie tłumaczyło ceny nawet kilku tysięcy USD wtedy takie technologie po prostu były bardzo drogie) ale niestety przy okazji takich modyfikacji wyrzuca się cały filtr analogowy. W teorii wszystko jest ok no bo przecież człowiek nie nietoperz i powyżej 20Khz nie słyszy ? Wszystko by grało gdy by po drodze nie było wzmacniacza i głośników. Większości wzmacniaczy tranzystorowych w.cz na we. nie służy i w skrajnych przypadkach może doprowadzić do wzbudzenia się wzmacniacza i zniszczenia jego i wysokotonówki. Wzmacniaczom tranzystorowym znacząco rosną zniekształcenia dla częstotliwości powyżej 20Khz niby nie słychać ale tylko jak jest to pojedynczy ton ! Produkty inter modulacji będą już w paśmie audio !
                                Problem nie dotyczy (częściowo) wzmacniaczy lampowych bo są one wyposażone w co najmniej jeden transformator w torze i pracują z płytkim lub w ogóle bez sprzężenia zwrotnego. Tak robi np. firma Audio Note (robi tak w pełni świadomie żeby osiągnąć pewien określony rozkład zniekształceń a tym samym specyficzne brzmienie) która nie stosuję żadnych filtrów ale tylko pozornie bo filtr stanowi transformator (zresztą filtr to filtr działa tak samo czy jest wykonany na elementach RLC, czy jako aktywny z OP-ampem czy w końcu jest to transformator który zresztą dla wysokich częstotliwości też jest nieliniowy).
                                Jak to jest obecnie ? Teraz najlepsze przetworniki delta-sigma o rozdzielczości 20-22 bitów kosztują kilka USD za sztukę więc sami zdecydujcie ile chcecie zapłacić za CD.

Skomentuj

dzięki za zainteresowanie
                                  na razie chyba trochę poczekam az tak mi się nie spieszy, a może jeszcze coś wpadnie:P na pewno kupię nowy jakoś nie mam zaufania do "stanów igła" z allegro

Skomentuj

tuning odtwarzacza cd niema sensu,mozna zaiwestowac w wymiane ukladów operacyjnych i poprawic ewentualnie zasilanie,lampizacja jak powyzszego philipsa mija sie z celem,badz przerabiac cały odtwarzacz cd(stpnie wejsciowe i wyjsciowe),pieniadze wydane w taki tuning lepiej przeznaczyc na budowe jakiegos dobrego daca,za 200-400zl mozna juz cos naprawde fajnego zmontowac na AS jest duzo projektow takich daców co chwile sa organizowane jakies nowe zamowienia na plytki pcb,sam posiadam cd Sony cdp-991 po zabiegach ktore wymienilem powyzej i jestem zadowolony.

Skomentuj

bingant
                                      ale nie ma tragedii. Przywiozą, posłuchasz, ocenisz. Ja również jestem przeciwny lampizacji CD, choć z drugiej strony nie słyszałem aby była powodem niszczenia tweeterów. No i nikt nie może powiedzieć jednoznacznie, czy zniekształcenia wprowadzone w tor audio nie spodobają Ci się. W najgorszym przypadku sprzedasz. Myślę, że z odzyskaniem pieniążków nie będzie problemu. Jest sporo maniaków, którzy lampy wciskali by niemal wszędzie. :lol:

P.s.
                                      TDA1541 podobno przybliża reprodukowany dźwięk, do brzmienia gramofonów. Ma wielu zagorzałych zwolenników. :wink: Tak więc domyślam się, że człowiekowi, który dokonywał "upgrade", chodziło o maksymalne przybliżenie dźwięku, do brzmienia analogowego. W sumie ciekaw jestem Twoich wrażeń. Przecież słuchasz muzyki "żywej". :wink:

Skomentuj

Różnica w dźwięku zawsze jest,mniejsza lub większa...ale nie sądzę żeby była ona warta 900zł więcej niż dźwięk który proponuje odtwarzacz za 100zł.

Najlepiej przetestować kilka odtwarzaczy,pożycz od kogoś kilka odtwarzaczy i sam sprawdź czy słyszysz różnicę.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X