Z racji tego, że zmieniam pracę i będę dużo jeździł po Polsce muszę sobie kupić nawigację. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym ustrojstwem? Jakiej marki wybrać urządzenie i jaka mapa jest najlepsza? Żeby była najbardziej szczegółowa bo będę jeździł po małych miasteczkach i miejscowościach. Pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaka najlepsza samochodowa nawigacja GPS
Collapse
X
-
Ja kupilem ostatnio za 320zl "Goclever 5066", gosc na allegro daje do tego karte 4GB SDHC.
Automapa smiga bez problemu, wyswietlacz 5 cali.
Odtwarza tam jeszcze jakies multimedialne smieci.
Jedynie co mnie wkurza ze troche malo widac pod czas slonecznego dnia, bede musial chyba z tektury jakis daszek przeciwsloneczny.
Jest wersja z transmiterem FM oraz Bluetooth
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BraWo100No chyba, że służy jescze jako "elektroniczna nania" na czas podruży dla naszych pociech :)
Producenci prześcigają się w wielkości ekranów, dodawaniu nowych funkcji multimedialnych, gdy tym czasem to nadal ma być nawigacja. Tyle tylko, że ten sam dylemat dotyczy telefonów komórkowych, które nimi przestają być powoli... Sam używałem już AutoMapy z telefonu SE X1 (leżał na desce) i nie odczuwałem braku cali, bo słuchałem co tam mówi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez RpLandZamieszczone przez BraWo100No chyba, że służy jescze jako "elektroniczna nania" na czas podruży dla naszych pociech :)
Producenci prześcigają się w wielkości ekranów, dodawaniu nowych funkcji multimedialnych, gdy tym czasem to nadal ma być nawigacja. Tyle tylko, że ten sam dylemat dotyczy telefonów komórkowych, które nimi przestają być powoli... Sam używałem już AutoMapy z telefonu SE X1 (leżał na desce) i nie odczuwałem braku cali, bo słuchałem co tam mówi.
Skomentuj
-
Z automapy nigdy nie korzystałem ale miałem pożyczoną od kolegi nawigację z tom tomem i musze przyznać, że nawigowała swietnie i mapy bardzo dokładne. Bardzo dobrze dobiera trase. Praktycznie zero błędów, raz się zdarzyło we włoszech w nadmosrkiej pipidówie wywiozła mnie o parę ulic dalej ale naprawde tam było tak namieszane, że i pewnie google maps by zmiękło.
Obecnie w domu mamy mio moov 5 z orginalnym programem, który po prostu tragiczny!! Sprzęt raczej dobry, trzeba mu tylko wgrać normalny soft bo orginałem to można wylecieć do jakiegoś jeziorka :twisted:
Skomentuj
-
Re: Jaka najlepsza samochodowa nawigacja GPS
Zamieszczone przez lars233Z racji tego, że zmieniam pracę i będę dużo jeździł po Polsce muszę sobie kupić nawigację. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym ustrojstwem? Jakiej marki wybrać urządzenie i jaka mapa jest najlepsza? Żeby była najbardziej szczegółowa bo będę jeździł po małych miasteczkach i miejscowościach. Pozdrawiam.
Mapy offline czyli np. Automapa, TomTom, iGo i całą resztę, trzeba regularnie aktualizować. Bo czasem można trafić na drogę, która jeszcze 2miesiace wcześniej nie była naniesiona, a zmienia organizację ruchu diametralnie.
Zamiast ładować kasę w jakieś navi z 5" ekranem, moim zdaniem lepiej kupić starszy model smartphonea z windows mobile, GPS i śmigać legalnie na mapie online. Kart SIM z tanią transmisją danych jest na rynku zatrzęsienie. Dostęp 48h do Naviexpert kosztuje prawie nic.. i można go aktywować bezpośrednio z telefonu.
Dodatkowo mając dostęp do sieci w urządzeniu z GPS wspierającym AGPS, dostajemy "kopa" do ustalania pozycji. W navi z aktualną bazą efemerydów zaciągniętym z internetu, FIX zajmuje parę sec. Zwykle nie przekracza 1min. Nawet w ruchu.
Przy zwykłych nawigacjach nie raz miałem tak, że włączyłem urządzenie w trakcie jazdy, a FIXa łapał dopiero po 20-30km (zwykle jak gdzies w korku stałem :))
Automapa jest ładna, w miarę dokładna, ale routing jest zaledwie dobry.. przy wyznaczaniu tras z punktami przejazdu (np. przez małe miejscowości) potrafi prowadzić przez jakieś cudne drogi, gdzie bez 4x4 lepiej się nie zapuszczać :).
Zdecydowanie odradzam mapy preinstalowane na tanich urządzeniach/navigacjach. Za 300-400pln nie kupujesz ani dobre czułego GPSa, ani dobrego oprogramowania.. Nie ma się co oszukiwać, w tanich odbiornikach montowane są chipsety GPS, które nie należą ani do dobrych, ani czułych, ekrany zwykle są TFT lub popodne gdzie praca w słońcu jest mocno utrudniona.
Zawsze można kupić urządzenie TomTom z preinstalowanym TomTomem, albo coś z preinstalowaną Automapą. Drożej ale moim zdaniem troszkę lepiej.. i wychodzi zwykle taniej jak kupić tani sprzęt i do tego licencję na program (bo o kradzieży tutaj nie mówimy). Dodatkowo przez rok lub dłużej dostaje się dostęp do aktualizacji map.
Odpowiadając jednak na pytanie.. ja pomimo upierdliwości i kosztów polecam mapy online. Ale jeżeli chcesz coś offline to po polsce polecam:
AutoMapa
TomTom
Garmin (GarminAsus)
Sprzęt lepiej kupić markowy i nowoczesny. Szybciej łapie fixa, jest dokładniejszy, dokładność przydaje się zwykle na drogach wielopasmowych lub obwodnicach gdzie trzeba zmienić szybko pas wybierając z 3 czy 4 ten właściwy. Tańsze urządzenia przy zwykłym dociąganiu do siatki drogi potrafią się zgubić na paru pasach, a często wybranie złego pasa ruchu wiąże się z nadłożeniem drogi o parę/parędziesiąt km aby wrócić na właściwą drogę i stratą czasu.
Skomentuj
-
można jeszcze zrobić tak:
Jeżeli masz laptopa z bluetoothe i nie przeszkadzałaby ci jego obecność w samochodzie, można dokupić odbiornik gps i na lapa wrzucić automape. najtaniej
Jeżeli chodzi o mnie to garmin na symbiana po najnowszej akutalizacji jakiś czas temu baardzo ładnie poprowadził mnie do chorwacji tel. to był g810. niby gps w telefonie to zabawka ale najlepiej doprowadził nas do Splitu, w pozostałych 3 samochodach były jakieś najnowsze garminy i w niemczech sie gubiły ; ) Jak zamierzasz w przyszłości zmieniać tel. to też możesz dopłacić do jakiegoś z gps, aby miał symbiana, lub winde. Ja uniwersalności nie pochawalam, ale akurat w tym przypadku i dzwoni i doprowadza do celu ; )
Skomentuj
-
A propos naviexpert w telefonie. Korzystałem parę razy, nawiguje bardzo przyzwoicie to z plusow, dalej są minusy.
Telefon jest mały i obsługa programu jest utrudniona, może w najnowszych komórkach z 3 caowym wyświetlaczem sie sprawdza ale w mojej starej nokii 6300 nie, po prostu gdzieś sobie leżała w aucie i gadała. Musiałem też dodać zewnętrzny GPS na bt, na szczęście porzyczony inaczej zabawa w ogole byłaby niepłacalna.
Koszt użycia programu jest dość duży. Jednodobowy 3 zł, ale jak na dwa dni to trzeba brać od razu na 4 doby za chyba 11-12 zł to już troche przeginka. Po krótkich podrachowaniu wyjdzie że dość szybko z tych opłat odłożymy na "normalną" duża nawigacje.
Nie wiem jak teraz ale rok temu opcja nawigowania za granicą to śmiech na sali. Jechałem do Monachium wpisałem ulicę a tu zonk, okazuje się, że mapa jest tak niedokładna, że ma ledwo kilka Monaciskich ulic na które moglbym trafić bez tej nawigacji.
Koszty GPRs w polsce do przyjęcia, za granicą na pewno juz nie. No i pochłania baterię telefonu w zastraszajacym tempie ale to chyba każda nawigacja tak ma.
Skomentuj
-
A czy ktoś miał do czynienia z czymś takim?
http://allegro.onet.pl/item111573033...uper_cena.html
Ludzie to kupują ale czy działa to dobrze?
Skomentuj
-
Ja bym wolał trochę dołożyć jeśli ma być 5' i kupić coś z goclevera np. model 5066. Osobiście posiadam navi 4,3' sigma/navia taka z biedronkowych i jestem zadowolony nie ma z nią problemów. Polecam ogólnie forum http://www.my-navia.pl/index.php
Skomentuj
-
Panowie jaką mam kupić nawigację? :)
Myślę nad goclever 5066, mio moov, albo coś z tomtoma ( bo chyba najlepsze? ) DO 400zł z przesyłką.
Nie musi odtwarzać żadnych filmów, muzyki ani nic. Ma dobrze wskazywać drogę, dobrze, aby dało się wgrywać mapy, tzn, żebym mógł sobie raz wgrać automape, a drugi raz coś innego, żebym mógł uaktualniać mapy itp.
Skomentuj
Skomentuj