Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

polaczenie co wy na to

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

polaczenie co wy na to

siemaka mialem robic soba izobarycznego ale wpadlem na pomysl zronienia soba tunelowego i poloczenie go ze srenim i wysokim tonem w jednej obudowie co wy na to??
    wiem ze obudowa bedzie duza wiec nie piszcie tego!

pozdro

To ma być linia transmisyjna , czy jak ? Te bass reflexy to w jakim celu ?

Skomentuj

Ty to masz fantazje:) Ale jak to mowia... do odwaznych swiat nalezy!!!

Skomentuj

tomck, moge sie zapytac w jakim programie zrobiles ten rysunek??
        jak powieszchnie maja miec te BR?? w lini koncowy otwor powinien miec okolo 0,8 powieszchni glosnika.linie trasmisyja sie wytlumia w minimalnym stopniu. dlugos tego tunelu powinna miec 1/4 fali odpowiadajacej czestotliwosci fs glosnika.

mam taka konstrukcje na DW 80k i powiem tyle ze do tego trzeba miec glosnik z twardym zawieszeniem moj niestety nie ma i jego bas moze schodzi do tych 25Hz ale przy szybkim basie to on sie GUBI!!

Skomentuj

Ciekawe dlaczego do mercedesa nie zakładaja opon od malucha?
          Moze z tych samych powodów dla których linia transmisyjna nie kończy się tunelami br?
          A może wógóle z jeszcze innych powodów?
          Pozdrawiam ;-)

Skomentuj

I co do tego wlozysz Tesle?
            Przerost formy nad trescia .Wiesz jak to policzyc?
            Takie uklady robie sie z aktywna sekcja niskotonowa i przewaznie ze spac glosnikiem ktorego ciezka membrana jest stabilizowana do pozycji spoczynkowej odpowiednim zawieszeniem dostosowanym do pracy glosnika w poziomie.

Skomentuj

wioam jak to policzyc a br byl dany tylko tak nie chodzi mi tu o wyglad tego rysunku a sama koncepcje caras, rysunek byl robiony w paincie tunel transmisyjny bezdie wytumiony welna owcza najprawdopodobniej co do glosnika to jeszce nie wiem

Skomentuj

Wytlumienie welna to dobry pomysl.Bez tych rurek policzenie nie bedzie trudne.

Skomentuj

nio to jak wam tak przeszkadzalo to ze jest br to poprawilem rysunek

Skomentuj

ja bym dal jeszcze jeden glosnik nisko tonowy obciety przy 100hz a ten wlini od 100hz w dol. kolumna czwurdrozna

Skomentuj

Tomck ,zamień miejscami głośnik z wylotem tunelu.Będzie tak jak w książkach piszą.I jak Ci się uda to wszystko wyliczyć i odpowiednio wytłumić to szczena Ci opadnie.
                      PZDR

Skomentuj

umberto, czyli tam gdzei nisko tonowka tam wylot i na odwrut tak??

Skomentuj

tak, i czasem tam u gory nie dawaj zadnych BR.

Skomentuj

Konstrukcja jest bardzo ciekawa,ja miałem okazje na odsłuch podobnej konstrukcji na jakichs Focal-ach,autor nie chce sie zdradzić na jakich,i byłem mile zaskoczony.Sam próbowałem i sie sparzyłem.Narazie buda stoi w garażu i czeka na mój lepszy nastrój.Z tego co wiem przy poprawnej konstrukcji i użyciu odpowiedniego głośnika 20cm można zabić nie jednego suba 30cm br.Ale czy to prawda?Co prawda wspominane Focale grały miękko i nisko,no ale to tylko na ucho...
                            PZDR

Skomentuj

panowie a to druga wersja tego projektu co o niej sadzicie

Skomentuj

a iesz jaki wlasnosci powinna miec taka skrzynia??ja chcialem robic kiedys na 2*20cm a to by mi wyszlo nastepne biurko w pokoju...wiec mam na jednej 20 i tak to jest ogomne 30szer 50wys 50gl [cm]

[ Dodano: 2004-12-01, 01:14 ]
                                http://www.t-linespeakers.org/projects/index.html
                                polecam

Skomentuj

moim zdaniem głosnik 1 na górze , 2 biegowy tunel z nierównoległymi sciankami a nie z 3. scianka komory z e sredniakiem powinna byc przzesunieta do tyłu aby głosnik basowy wpadal do tunelu,
                                  wylot nie powinien byc ppd atem 90 stopni (omin gorna scianke i wypusc linie trche nizej lub wyzej)

Skomentuj

wszystko fajnie, tylko tunel powinien się zwężać na końcu, a nie rozszerzać...

Skomentuj

panowie czy ja was prosilem o ocene rysunku nie prosilem o ocene samego pomyslu !!

Skomentuj

więc oceniam:
                                        pomysł fajny, tylko tunel powinien się zwężać na końcu, a nie rozszerzać...

Zamieszczone przez tomck
                                        panowie czy ja was prosilem o ocene rysunku nie prosilem o ocene samego pomyslu !!
                                        a tak w ogóle, to staraj się używać znaków interpunkcyjnych, bo z pięć razy to czytałem zanim zrozumiałem... (mam nadzieję, że dobrze)

chciałeś chyba napisać coś takiego...
                                        "Panowie, czy ja was prosilem o ocenę rysunku?? Otóż nie, prosilem o ocenę samego pomysłu!!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X