Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KX sterowniki piękna sprawa !!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

KX sterowniki piękna sprawa !!!

Zainstalowałem sterownki KX ze strony http://kxproject.lugosoft.com/ sterownki do większości kart creative i odkryłem całkiem inny dzwięk po skonfigurowaniu DSP, jedeno z lepszych skonfigurowań jest tu http://www.mdcs.elektroda.net/teoria/kx.html. Piękna sprawa w szególnosci z tym rególowanym filtrem dolnoprzepustowym w zakresie 0 -20 000 bo mój sub ma pasywną zwrotnice na 150 Hz odcięcie a ja jeszcze mu zmniejszam do 120Hz naprawde piekna sprawa gorąco polecam.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

było

Skomentuj

tylko żeby mieć stery KX to wypadałoby miec jaką lepszą karte musyczną a nie tak jak ja zwykłą PCI :-(

Skomentuj

ja mam Creative Sound blaster player 5.1 :)))))))

Skomentuj

Eee podniecałem się tym 2 lata temu . Po jakimś czasie sie przekonasz ,że kx'y nie są wcale takie super.

Skomentuj

a co jest zwykłe stery???

Skomentuj

ale masz gościu zapłon....

http://forum.tweak.pl/about63498.html

Skomentuj

a na blasterze 4.1 odpali to tez?

Skomentuj

Grze fajny link!Dzięki!
                  PZDR

Skomentuj

Mam Live 1024 i te uprzestrzennienie dźwieku np. w mp3 jest DO BANI. Dxwiek jest zniekształcony, ninaturalny, coś jak dawna amibofonia. Przez te opóżnienia na subie przebiegi są w różnych fazach i czasem w ogóle nie ma basu.

U kumpla na Audigy mimo tego że ma osobny kanał na suba (ja mam sumator z czterech kanałów na zestawie Creativa, dlatego te przesuniecia) jest tak samo.

Skomentuj

Bo jak ktoś na elektrodzie wspomniał,nie każdy potrafi z KX-a wyciągnąć potencjał.Mnie wystarcza sam ster bo mam 2.1 i w kina sie nie bawie,timbre na zero czyli zero korekcji.A różnica jest i to wyczuwalna,jak ktoś tego nie słyszy to sie dziwie.Przynajmniej stereofonia jest lepsza a o reszcie nie wspomne.
                      PZDR

Skomentuj

E tam mi styknie Winamp 2.91 plus Enchancer i gra ładnie :) a dźwiekowa mam blastera 4.1 :) lepsze to niz zintegrowana na płynie ktora obciąża proca, zauwazylem róznice grajac w Toce Race Driver na zintegrowanej ze gra tnie, przelaczylem sie na blastera i juz nie cięła :]

Skomentuj

Zombal, spróbuj Foobara+KX!W muzie jest różnica!Co do gier to nie wiem bo nie gram.A z Winampem sie po 10 latach pożegnałem raz na zawsze.Foobar górą!
                          PZDR

Skomentuj

Ehm no, ale nie chce mi sie z tym kombinowac, próbowałem ale nie wychodzilo Mi więc sie zniechęciłem do tego :(

[ Dodano: 2004-12-01, 22:12 ]
                            E no olewka nie chce mi sie mieszać już :] pozostane przy winampku i enchancerze :]

Skomentuj

KX nie są takie wcale super bo są trudne w obsłudze. Niech np. ktoś spróbuje coś nagrać z wejścia liniowego. Powodzenia. A nawet jak mu się uda to niech np. skalibruje dobrze system pomairowy w SW . To jest przykład na słabość tych sterowników , co z tego ,że można super konfigurowąć DSP i wyczyniać cuda na kiju skoro te sterowniki cieżko zaadoptować do najprostszych funkcji na nagrywanie sygnału.

Druga sprawa zauważyłem na KXach trzeszczenie jednego kanału na niektórych ,specyficznych częstotliwościach. Tak jakby DSP robił błąd w obliczeniach albo nie wiem co , widoczeni sterowniki źle konfigurowały kartę , w każdym razie trzeszczenie od czasu do czasu było więc zrezygnowałem z tych sterowników.

No i na koniec co moge powiedzieć ,że całe superkonfigurowalne DSP do niczego mi nie było potrzebne ,gdyż w okienku DSP miałem wyjścia podłączone wejściami. Wszystkie filtry , surrondy i pogłosy wywlalałem bo i tak ich nie urzywałem to po co miały być.

Skomentuj

Yoshi nie każdy bawi się w pomiary, kX DSP na początku odstraszaja, ale nie jest aż tak bardzo skomplikowane, poza tym jak napisał umberto program Foobar2000+kX ASIO jest bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o jakośc, badziewny winamp dawno poszedł w odstawkę.

pozdrawiam!

Skomentuj

jakośc foobar + asio to mit. Stawiam go na równi z mitem o autiofilskich kablach zasilajacych.

Skomentuj

Yoshi_80, a czy mógłbyś zdradzić co masz za kartą dźwiękową?
                                    Z różnic jakie ja zauważyłem to poprawa niskich częstotliwości,nie w ilości lecz w jakości.Bas jest lepiej kontrolowany.Ponadto całość zdaje mi się bardziej klarowna,bardziej przestrzenna.Może nie są to jakieś powalające różnice ale na podłogówkach jednak są słyszalne.Co do komplikacji obsługi to niestety prawda.Ja sam poraz pierwszy szybko KX wywaliłem.Ale sie nie poddałem i po kilku dniach ponownie go zainstalowałem i zacząłem "dochodzenie".I myślę że jednak warto.
                                    PZDR

Skomentuj

Pisał już na tym forum, że ma Herculesa Fortissimo III.

Skomentuj

Rożnica jest miedzy sterami creativ a kx ,temu nie przeczę. Jednak legendarne właśnicowsi połączenie foobar + asio są po prostu wylansowane przez ulegajacych złudzeniu urzytkowników. Kiedyż rozmawiałem na ten temat na forum tweak ale nie dało się z tamtymi ludzmi rozmawiać.

To, że foobar moze brzmeić inaczej od winampa , jeszcze sie zgodze. Pewnie dlatego ,że wszyscy maniacy foo + asio urzywaja wtyczek napisanych przez jakiegoś chinczyka a nie orginalnych i nie wiadomo co tam sie dzieje w tym dekoderze. Na stronie domowej foobara czytałem ,że ten player wcale lepiej nie gra od innych. Widać legenda dobrego brzmienia dotarła do samych twórców programu a oni przecież wiedzą najlepiej jak jest w rzeczywistości .

Zawsze ktoś się znajduje co twierdzi ,że foobar ma lepsze dekodery anizeli winamp. Hehe , normalnie to jakby stawiać programistów nulsoftu na pozycji głupków co dekodera dobrego nie potrafią zaimpementować do winampa. Zresztą z plikiem mp3 jest jak z filmem. Jak film jest gówniano zakodowany to juz sam Bóg nie pomoże aby jakość obrazu była lepsza.

No i na konies cływnne sterowniki asio. Ciekawe w jaki sposób maja polepszyć jakosć , skoro one tylko umożliwiają szybszy bezposredni dostęp do sprzęty ,czyli w tym przypadku karty muzycznej. To czy dzwięk trafi do głośników po sekundzie opóźnienia czy po 100 ms od strony słuchacza jest odbojętne. Super małe czasy opóźnnienia są przydatne przy profesjonalnym sprzęcie a nie domowym playerze mp3. To na pewno w żadnycm stopniu nie wpływa na jakość.
                                        Odpałałem foo + asio i wiem ,że tak jest . Wystarczy przełączyć z asio na kernel streaming. Zmiana w dzwięku jest zadna no bo skad ma być , strumień danych ciągle jest ten sam .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X