Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zawieszenie gumowe czy piankowe ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zawieszenie gumowe czy piankowe ?

Witam, mam zamiar wymienić membrany w głośnikach Tonsila i mam pytanie które membrany będą lepsze czy z zawieszeniem gumowym czy piankowym? Na jednym z for przeczytałem że do Tonsila lepsze będzie piankowe, proszę jeszcze o jakieś opinie.

Jeżeli to do starych tonsili, które wychodziły na zawieszeniach piankowych, to najlepiej, żeby tak zostało. W takim przypadku guma zmieniłaby parametry głośnika a więc i dźwięk.

Skomentuj

Dokładnie, była pianka na pewno i tak powinno zostać, guma jest zwykle twardsza i stawia większy opór.
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Powiem wam ciekawostkę. Mam u siebie głośniki Hertza DV165 i w nich była piankowa membrana, która klękła. Wymieniłem na gumową taką po 6zł i powiem wam, że po wygrzaniu te głośniki zaczęły lepiej grać niż poprzednio! Fakt filtr HPF ustawiałem troszkę wyżej, bo nie na 70 tylk 80Hz, ale grały ładniej. Nawet gostek chciał je ode mnie kupić, ale zostawiłem je sobe tak o na zaś. Leżą w piwnicy w pudełku, ale gdzieś je kiedyś może wykorzystam :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Konradus99
          to do starych tonsili, które wychodziły na zawieszeniach piankowych, to najlepiej, żeby tak zostało. W takim przypadku guma zmieniłaby parametry głośnika a więc i dźwięk.
          jezeli to nie jest oryginalna membrana lub zawieszenie to ZAWSZE zmienia sie parametry i brzmienie ;]

ale z doswiadczen z regeneracja polecam pianke. chociazby dlatego ze mniej traci glosnik na efektywnosci

Skomentuj

Nie wymieniaj membrany jeśli obecna jest cała, doklej tylko i wyłącznie oryginalne zawieszenie piankowe, jeśli membranę masz uszkodzoną wyślij do tonsilu oni ci porządnie zrobią i dadzą gwarancje, sprawdzą głośnik i będziesz miał 100% oryginalne parametry.

NIE PAKUJ TAM POD ŻADNYM POZOREM CHIŃSKIM MEMBRANEK LAKIEROWANYCH Z ALLEGRO ZA 5 ZETA BO TO PSUJE PIĘKNĄ GRĘ TONSILU !!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez kevineczko
              jeśli membranę masz uszkodzoną wyślij do tonsilu oni ci porządnie zrobią i dadzą gwarancje, sprawdzą głośnik i będziesz miał 100% oryginalne parametry.
              taaa - i zaplaci tyle co wart nowy glosnik :P
              Zamieszczone przez kevineczko
              IE PAKUJ TAM POD ŻADNYM POZOREM CHIŃSKIM MEMBRANEK LAKIEROWANYCH Z ALLEGRO ZA 5 ZETA BO TO PSUJE PIĘKNĄ GRĘ TONSILU !!!!
              widze kolejnego fanatyka tonsila...
              kevineczko, nie kazdy glosnik wart jest inwestowania w oryginalne czesci
              no i nie kazdy jest w stanie odroznic brzmienie glosnika oryginalnego i byle jak naprawianego :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                Zamieszczone przez Konradus99
                to do starych tonsili, które wychodziły na zawieszeniach piankowych, to najlepiej, żeby tak zostało. W takim przypadku guma zmieniłaby parametry głośnika a więc i dźwięk.
                jezeli to nie jest oryginalna membrana lub zawieszenie to ZAWSZE zmienia sie parametry i brzmienie ;]

ale z doswiadczen z regeneracja polecam pianke. chociazby dlatego ze mniej traci glosnik na efektywnosci
                Racja, ale jednak guma wniesie więcej zmian :smile:

widze kolejnego fanatyka tonsila...
                kevineczko, nie kazdy glosnik wart jest inwestowania w oryginalne czesci
                no i nie kazdy jest w stanie odroznic brzmienie glosnika oryginalnego i byle jak naprawianego
                Tutaj też zgodzę się, że nie każdy głośnik jest warty inwestowania często dużej kasy w oryginalne podzespoły, ale nie każdy patrzy na wszystko pod kątem opłacalności. Jest jeszcze chociażby sentyment :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                  guma jest zwykle twardsza i stawia większy opór.
                  amdr zastanawia mnie dlaczego tak uwarzasz? Po czym wnosisz że guma stawia większy opór niż pianka.
                  Ja bym powiedział że jest na odwrót...

Skomentuj

Na przykładzie 30cm głośników tonsila, które miałem możliwość sprawdzić organoleptycznie. Pianka sprawia wrażenie lekkości, jakby ledwie trzymała membranę w osi. Nie robiłem pomiarów siły nacisku, a głośnik był świeżo po zabiegu w sklepie tonsolowskim, może zmiękła z czasem.
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr, proponuje poszukac starych pionkow lub duzych sony
                      sa na piance a strasznie sztywne :P

no i tak pozatym to podobno sztywnosc glosnika zalezy w 90% od resora dolnego :P

Skomentuj

w tonsilach wymienilem stare piankowe zawieszenie na gumowe i niestety glosnik stracil swoje walor7y dzwiekowe

Skomentuj

Czaruję...
                        X