Witam, mam zamiar wymienić membrany w głośnikach Tonsila i mam pytanie które membrany będą lepsze czy z zawieszeniem gumowym czy piankowym? Na jednym z for przeczytałem że do Tonsila lepsze będzie piankowe, proszę jeszcze o jakieś opinie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zawieszenie gumowe czy piankowe ?
Collapse
X
-
Powiem wam ciekawostkę. Mam u siebie głośniki Hertza DV165 i w nich była piankowa membrana, która klękła. Wymieniłem na gumową taką po 6zł i powiem wam, że po wygrzaniu te głośniki zaczęły lepiej grać niż poprzednio! Fakt filtr HPF ustawiałem troszkę wyżej, bo nie na 70 tylk 80Hz, ale grały ładniej. Nawet gostek chciał je ode mnie kupić, ale zostawiłem je sobe tak o na zaś. Leżą w piwnicy w pudełku, ale gdzieś je kiedyś może wykorzystam :roll:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Konradus99to do starych tonsili, które wychodziły na zawieszeniach piankowych, to najlepiej, żeby tak zostało. W takim przypadku guma zmieniłaby parametry głośnika a więc i dźwięk.
ale z doswiadczen z regeneracja polecam pianke. chociazby dlatego ze mniej traci glosnik na efektywnosci
Skomentuj
-
Nie wymieniaj membrany jeśli obecna jest cała, doklej tylko i wyłącznie oryginalne zawieszenie piankowe, jeśli membranę masz uszkodzoną wyślij do tonsilu oni ci porządnie zrobią i dadzą gwarancje, sprawdzą głośnik i będziesz miał 100% oryginalne parametry.
NIE PAKUJ TAM POD ŻADNYM POZOREM CHIŃSKIM MEMBRANEK LAKIEROWANYCH Z ALLEGRO ZA 5 ZETA BO TO PSUJE PIĘKNĄ GRĘ TONSILU !!!!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kevineczkojeśli membranę masz uszkodzoną wyślij do tonsilu oni ci porządnie zrobią i dadzą gwarancje, sprawdzą głośnik i będziesz miał 100% oryginalne parametry.
Zamieszczone przez kevineczkoIE PAKUJ TAM POD ŻADNYM POZOREM CHIŃSKIM MEMBRANEK LAKIEROWANYCH Z ALLEGRO ZA 5 ZETA BO TO PSUJE PIĘKNĄ GRĘ TONSILU !!!!
kevineczko, nie kazdy glosnik wart jest inwestowania w oryginalne czesci
no i nie kazdy jest w stanie odroznic brzmienie glosnika oryginalnego i byle jak naprawianego :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.Zamieszczone przez Konradus99to do starych tonsili, które wychodziły na zawieszeniach piankowych, to najlepiej, żeby tak zostało. W takim przypadku guma zmieniłaby parametry głośnika a więc i dźwięk.
ale z doswiadczen z regeneracja polecam pianke. chociazby dlatego ze mniej traci glosnik na efektywnosci
widze kolejnego fanatyka tonsila...
kevineczko, nie kazdy glosnik wart jest inwestowania w oryginalne czesci
no i nie kazdy jest w stanie odroznic brzmienie glosnika oryginalnego i byle jak naprawianego
Skomentuj
-
Na przykładzie 30cm głośników tonsila, które miałem możliwość sprawdzić organoleptycznie. Pianka sprawia wrażenie lekkości, jakby ledwie trzymała membranę w osi. Nie robiłem pomiarów siły nacisku, a głośnik był świeżo po zabiegu w sklepie tonsolowskim, może zmiękła z czasem.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
Skomentuj