Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problemy z komputerem..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problemy z komputerem..

Witam Panowie.. Mam dość dziwny problem z komputerem..
    Zaczne od specyfikacji:
    Pł.gł. GIGABYTE GA-M61PME-S2
    Pamięć 2GB DDR2 Goodram
    HDD samsung 250gb
    Kr.gr. GIGABYTE Gforce 9600GT
    Procesor AMD athlon 64 x2 5000+

Opis problemu:
    Na standardowym chłodzeniu komputerek wogóle niechce chodzić.. Cały czas się przegrzewa i wyłancza.. Kilka dni temu zakupiłem chłodzenie COOLER MASTER TX3.. Pochodziło chwile bardzo ładnie poczym postanowiłem przetestować w jakiejś grze czy już nie bedzie się wyłanczał.. No i po 15minutach komp zdechł..

Czy mógłby mi ktoś pomóc..? Co mam jeszcze zrobić żeby było dobrze..?

Zobacz czy dobrze pastę nałożyłeś i dokręć radiator.

Skomentuj

To już robiłem.. Nawet kupiłem nową paste i nałożyłem.. Nic to nie dało..;/ Czy procesor mógł się wcześniej przegrzać i uszkodzić..?

Skomentuj

smerfetek13, jaki masz zasilacz? OD kiedy Ci tak robi - nie zmieniałeś przypadkiem grafiki ostatnio?

Skomentuj

Mozliwe ze masz spuchniete kondensatory w zasilaczu,i masz spadki na napieciu 12V czyli na takim na jakim pracuje wentylator,podmien zasilacz sobie i najlepiej ten rozkrec i obadaj te kondesatory

Skomentuj

Nie grafiki nie zmieniałem.. Robi mi tak już dłuższy czas ale wcześniej nie sprawiało mi to problemu bo zdażało sie to zadko.. Dodam ze u mojej kolezanki jest ta sama plyta i procesor i jest ten sam problem.. Zasilacz to Chieftec 350W..

Skomentuj

To tak jak pisze byc moze nabyliscie jakies wadliwe zasilacze,najlepiej podmien sobie na inny,jak masz gwarancje na ten twoj to czasem go nie rozkrecaj :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                To tak jak pisze byc moze nabyliscie jakies wadliwe zasilacze,najlepiej podmien sobie na inny,jak masz gwarancje na ten twoj to czasem go nie rozkrecaj
                dokładnie... 350W mimo że to chieftec to troszkę może być mało. Weź z jakiegoś sklepu nawet na testy jakiś lepszy i sam zobaczy czy to nie to, bo wg mnie na 80% to wina zasilacza, jeśli to jednak nie zasilacz to polecam w następnej kolejności podmienić płytę i procka. Nie masz jaiegoś znajomego w serwisie bądź sklepie komputerowym?

Skomentuj

smerfetek13 pokaż jakie masz napięcia na zasilaczu. I zobacz czy czasem nie masz zapchanego kurzem wylotu gorącego powietrza z zasilacza. A i jeszcze sprawdź czy przypadkiem nie padł Ci wentyl w tym Chieftecu.
                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                  Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13
                    Robi mi tak już dłuższy czas ale wcześniej nie sprawiało mi to problemu bo zdażało sie to zadko..
                    nie wiem jak to się fachowo nazywa ale ja to nazywałem zmęczeniem zasilacza bo mając podzespoły dość prądozerne a za słaby zasilacz może być tak że na początku będzie ok a z czasem zaczną się dziać takie rzeczy jak u Ciebie bo zasilacz straci na wydajności przez nadmierne obciążenie - to tylko taka moja teoria ale często się sprawdzała...

Skomentuj

Po pierwsze:

Nagraj sobie program do monitoringu napiec oraz temperatur ( Everest ).
                      Sciagnij orthosa ( chyba tak to sie nazywalo ) do testowania pamieci oraz procesora.

Po drugie

Podczas uruchomienia gier czy orthosa, sprawdzaj caly czas zmiany napiecia oraz temperatur, zeby odnalezc przyczyne tych zwieszen.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                        Nagraj sobie program do monitoringu napiec oraz temperatur ( Everest ).
                        nie zawsze odczyt jest prawdziwy. Tu bardziej bym polecił po prostu miernikiem sprawdzić chociaż napięcia 5 i 12V
                        Zamieszczone przez pharoh
                        Sciagnij orthosa ( chyba tak to sie nazywalo ) do testowania pamieci oraz procesora.
                        true, bądź program ,,Pi" do obciążenia procka bądź jeszcze jakiegoś 3dmarka...

Ale chyba najłatwiej będzie podmienić zasilacz i odpalić grę i zobaczyć czy nadal mamy to samo....

Skomentuj

Na początek...

...należy przedmuchać całego kompa sprężonym powietrzem. Jeśli na płycie, wentylatorach i w zasilaczu jest dużo kurzu to komp będzie się bardziej grzał. Należy także zaobserwować jak kręcą się wentylatory na płycie i w zasilaczu - w razie problemów należy taki wentylator rozebrać, wyczyścić i nasmarować. Jeśli płyta jest już czysta należy pooglądać kondensatory czy nie są popuchnięte i czy nie ma innych oznak na płycie że jakiś element uległ mechanicznemu uszkodzeniu. Warto także wyjąć procesor i pooglądać płytę pod procesorem i w koło socketu. Jeśli fizycznie wszystko wydaje się ok to następnym krokiem jest pomiar napięć zasilacza - najlepiej pod obciążeniem. Można także podmienić zasilacz od kolegi na testy, mając pewność, że jest 100% sprawny. Po tych wszystkich zabiegach należy wejść do BIOSu i skonfigurować go, można tam ustawić temperatury max procesora przy jakich komputer będzie się wyłączał. W niektórych płytach gł. jest możliwość sprawdzenia w biosie parametrów pracy procesora i pamięci a także mostków. Nie zawsze BIOS jest wiarygodny, ale jakieś pojecie o pracy komputera daje. Teraz można potestować kompa - na początek jakiś memtest spod DOSa i program do testowania HD. A pod win można uruchomić program monitorujący napięcia i temperatury oraz jakiś benchmark obciążający całego kompa. warto też potestować grafikę 3dmarkiem cały czas obserwując temperaturę. Niekiedy pomaga czyszczenie systemu albo przeinstalowanie windy. W ostateczności można kompa oddać do serwisu - chyba, że się ma drugą płytę, proca i pamięci na podmianę. Jeszcze można odłączyć DVDrom, FDD czy kieszenie na HDD bo może są uszkodzone i wtedy testować po kolei je podłączając - oczywiście przy wyłączonym kompie :mrgreen:

Skomentuj

Jak się wyłącza tobie komputer to masz niebieski ekran ?

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13
                              No i po 15minutach komp zdechł..
                              Zwiecha ?? aż do samego twardego resetu ?? Czy restart ??

Jeśli zwiecha to zasilacz. Jeśli restart to może nawet być dysk do sprawdzenia :)

Po drugie czemu na standardowym chłodzeniu się przegrzewał ?? Złe założenie coolera... mógł się już lekko przegrzać....

Skomentuj

To raczej nie będzie wina zasilacza skoro na lepszym chłodzeniu komp działa dłużej niż na standardowym.
                                Nie podkręcałeś czasem procesora? Nie korzystasz przypadkiem z programów pod windowsem, które zwiększają wydajność procesora?

Skomentuj

Ja mam do dziś starego athlona 2000xp+, od samego początku był problem z wyłączaniem przy pracy obciążonej, zmieniałem pasty, radiatory i były niewielkie różnice, dopiero gdy wszedłem do biosu okazał się że procesor ma 75 st.C i płyta wyłącza awaryjnie komputer. Radiator nie był gorący, miał około 55-60 st. co dla tego bardzo grzejącego się procesora było normą, ustawiłem wyłączenie awaryjnego wyłączenia temperaturowego bo płyta przekłamywała wynik pomiaru temp. Do dziś jest ok. raz na dwa lata zmieniam pastę a komputer pracuje od 2002r. Zasilacz 'no name 300/350W', wstawiłęm do niego kondensatory główne z zasilacza serwerowego 680uF 400V, wytrzymuje 0,5s bez prądu i jak mrugną światła gdy jest wiatr za oknem komputer stabilny a inne padają. :wink: .
                                  Oczywiście nie twierdzę że u ciebie jest to samo, ale skoro na 100% dobrze chłodzisz procesor a płyta go wyłącza to albo jest to wina zasilacza albo problem jak u mnie.

Skomentuj

Panowie przyczyna znaleźiona z waszą pomocą..:) Na początek podmieniłem zasilacz na chieftec,a 450W.. Nic to nie dało..:/ Założyłem na nowo swój zasilacz i podmieniłem procka na Athlona 64 x2 6000+.. Temperatura przy grze FarCry2 na nowym procku nie przekroczyła 50stopni.. Tyle że na moim zasilaczu wyskoczył komunikat że karta graficzna potrzebuje więcej prądu.. Więc do wymiany mam procka i zasilacz.;/

Dzięki wszystkim za pomoc..

Teraz możecie mi doradzić jakiego procka kupić w cenie do 300PLN..?:)

Skomentuj

Kup jakiegoś Athlona X2 powyżej 5000 i będzie git
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes
                                        Kup jakiegoś Athlona X2 powyżej 5000 i będzie git
                                        dokładnie:) Wydaj te 300zł na max dostępną x2 w tej cenie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X