Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Media Markt sklep nie dla idiotów a dla kretynów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Media Markt sklep nie dla idiotów a dla kretynów

Witam
    Nie chciało mi się czekać na przesyłkę z internetu dlatego mówię podjadę do tego Media Markt.
    Muszę napisać o tym bo nie mogłem w to uwierzyć i strasznie mnie to wkurzyło. Spaliłem wczoraj paliwa na 20 km, zmarnowałem w korku 40 min czasu po to żeby zobaczyć, że słuchawki Sennheiser HD 595 kosztujące w Euro RTV AGD 549zł a na allegro 503zł przesyłką w sklepie dla idiotów są po uwaga 899zł. Kto tam kupuje ci idioci czy kretyni czy kto? Rozumiem jak by cenę mieli do między 550-600zł ale nie 350zł różnicy. Kolejny raz się przekonałem, że nie warto chodzić po sklepach tylko kupować na internecie.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Reklama czyni cuda i idioci właśnie ciągną do tego marketu dniem i nocą, codziennie parking pełny, sporo oglądaczy na pewno, ale jednak są i tacy, co stoją dumnie w kolejce z przepłaconym sprzętem. Tam ceny są z kosmosu, dlatego nie ma ich w porównywarkach cenowych. Cały rok marże po 50%, a i w promocji nierzadko mają drogo. Zdarzy się produkt w super cenie, ale to 2 sztuki, które często nawet nie wyjeżdżaj na halę.

Ja tam chodzę czasem po płytki CD i DVD, coś pomacać, a kupię i tak w necie. Kampanią reklamową głoszą, że to sklep nie dla idiotów, ale gdyby idioci tam nie przychodzili to nie kosiliby kasy, a zysk mają właśnie z idiotów.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr, w pełni się z tobą zgadzam.
      Pojechałem tam także z myślą taką, że sobie posłucham HD595, HD555 i porównam. Ale wszystko za szybką i w oryginalnych kartonikach, to nawet nie wołałem tego sprzedającego.

Skomentuj

Ja tam również nic nie kupuje, tez chciałem posłuchać kiedyś słuchawek ale zapakowane i bez możliwości odsłuchu no to ładnie podziękowałem i powiedziałem do widzenia.... :)
        Ale kumpel kiedyś kupił monitor lcd do kompa 26cali a wcale nie planował nic kupować ale jak zobaczył ich pomyłkę tzn. ceny były na odwrót czy jakoś tak m/w stały obok siebie 2 jeden za ~ 2000zł a drugi za drugie tyle, zamienione miały miedzy sobą ceny, a on wychaczył ten moment i kupił za połowę taniej farciarz ....

Skomentuj

no ja w saturnie sobie CALi posłuchałem i na tym się skończyło, bo słuchawki kupiłem w komputerowym za 230zł a w saturnie stały 600zł

Skomentuj

Ja podobnie miałem z zakupem tv ostatnio: w avansie był za 1849zł a w media expert na przeciwko kupiłem za 1549zł:)

Skomentuj

kondrax a ja miałem odwrotną sytuację. AKG K512 kumplowi na urodziny jak kupowałem ze znajomymi to wychodziły taniej w Media Markt niż z przesyłka z netu... :wink:

Skomentuj

kondrax, creative aurvana live

Skomentuj

Zestaw Logitech MK250 myszka + klawiatura:
                  Media Markt 139zł
                  Allegro 85zł
                  Proline chyba 99zł

Skomentuj

W tych sklepach warto kupować tylko jak są jakieś promocje, ale trzeba być najczęściej wcześnie rano i mieć szczęście. Kiedyś kupiłem lapka asusa za 1999, a najtańsze w necie po 2200 chodziły. Pamiętam jeszcze zakup pendrive 8gb sandisc za 29 zł. Ludzie chwytali po parę sztuk i rozeszły się chyba w pół minuty

Skomentuj

Z mojego doświadczenia wiem, że ich ceny normalne to kosmos. Ceny w promocji okazyjnie co jakiś czas zdarza się kupić w niewiele wyższej cenie od sklepów netowych + wysyłka. A dopiero przy mega-hiper-super-extra wyprzedażach trafia się jakiś sprzęt godny uwagi, ale to zazwyczaj po parę sztuk, egzemplarze powystawowe i stare modele. A już totalne zdzierstwo to akcesoria, kable, przejściówki, ogólnie drobnica - ceny niejednokrotnie 100, 200% wyższe niż na alledrogo dajmy na to
                      JAREK mnie uprzedził, nic dodać nic ująć.

Skomentuj

Tak jak ostanio pokazywali w tv jak Avans w ch... robi ludzi. Najpierw około 20% zwiększyli cenę a potem za tydzień piszą, że promocja i obniżają o ileś tam procent, że poniżają VAT itp

[ Dodano: 2010-08-30, 22:14 ]
                        http://uwaga.onet.pl/194712,,w_pulap...deo_detal.html

Skomentuj

Bo w MM sie kupuje TYLKO i WYLACZNIE w czasie wyprzedazy ( sa dwa razy w roku ) . Ja juz bylem dwa razy na takich ( nawet w zimie podczas mrozow -20 stopniowych okolo 6 rano :razz: ). Akurat kupilem kino domowe oraz kolumny za 2200 zl, gdzie najtaniej w sklepach czy allegro bylo po 3400zl. Takze najlepiej najpierw przejrzec allegro + sklepy internetowe, a dopiero pozniej rozwazac zakup w MM, bo te wielkie promocje sa najczesciej dla idiotow :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                            Tak jak ostanio pokazywali w tv jak Avans w ch... robi ludzi. Najpierw około 20% zwiększyli cenę a potem za tydzień piszą, że promocja i obniżają o ileś tam procent, że poniżają VAT itp

[ Dodano: 2010-08-30, 22:14 ]
                            http://uwaga.onet.pl/194712,,w_pulap...deo_detal.html
                            wszyscy tak robią, najpierw windują cenę a później piszą obniża 50% a często jest tak że towar po obniżce kosztuje więcej niż przed. Btw facet, który mi piec zakładał, mówił, że Castorama bierze 50% narzutu to raz. Po 2 te duże sklepy muszą z czegoś żyć, np. taki Auchan płaci miesięcznie 100 tys zł za prąd do tego pensje dla ludkow więc tez nei ma się co dziwić, że takie narzuty

Skomentuj

daj spokój w castoramie na sztuki sprzedają śrubki m3 kupując 10 śrubek płacę więcej jak za pełną garść w normalnym sklepie

Skomentuj

Święty, narzuty swoją drogą - każdy chce zarobić i jak uda mu się sprzedać to dobra jego, ale te zagrywki z "promocjami" to najczęściej zwykłe oszustwo.

Nie na temat...
                                Opowiem Wam jedno historyjkę.
                                Obok firmy, w której pracuję jest jeden sklep spożywczy, samoobsługowy - nie jakiś duży tylko zwykły >>osiedlowy sam<<. Kiedyś kupiłem tam wafel "Maxer" (czy jakoś tak) - całkiem duży a przy tym tani - 99gr. W smaku... no jak wafel czekoladowy choć generalnie nic specjalnego, oblane chyba >>wyrobem czekoladopodobnym<< ale powiedziałem w biurze, że to ciekawa sprawa bo waga z 30% większa od np >>prince polo<< a cena taka aż dziwnie niska. I jakoś tak wyszło, że dużo osób z biura zaczęło je, te Maxery, kupować. W ciągu dwóch dni zeszło całe pudełko ze sklepowej półki (a wcześniej, pamiętam, że były tam od dłuższego czasu i raczej nie były rozchwytywane). Zdziwienie nastąpiło na ~3 dzień, gdy okazało się, że wafel (nowe pudło) jest w promocji - wielka czerwona kartka z napisem "PROMOCJA" i z ceną 1,19zł... no zwróciliśmy na to uwagę, trochę pożartowaliśmy ale dalej była to taniocha więc Maxery szły jak ciepłe bułeczki... Tak było do następnego poniedziałku gdy okazało się, że wafel jest dalej w promocji ale już po 1,29zł. Ugadaliśmy się w biurze, że bojkotujemy ten interes - tak dla sprawdzenia co będzie dalej. Następny tydzień/dwa przyniósł ponowną zmianę - Maxer już bez promocji dystrybuowany był w cenie 1,19 - i tak zostało do tej pory (około miesiąca to trwa).
                                Co prawda infantylna to historia bo ceny śmieszne i w ogóle ale genialnie obrazuje to schemat działania tego procederu. Konkluzja jest taka, że te wszystkie promocje (no może nie wszystkie ale chyba większość) to zwykła ściema i oszustwo. Trzeba się pilnować i tyle.

Skomentuj

Aż spróbuję tego maxera :mrgreen:

Skomentuj

dabyl, to co opisałeś, to po prostu podstawy ekonomii Popyt i podaż ustalają ceny, ja wcale nie jestem zdziwiony lub zaskoczony -- choć napis "promocja" był tam nie na miejscu.

Skomentuj

mbar, no tak, zjawiska te nie są obce chyba większości konsumentów i są jakoś tam uzasadnione ale w tej historyjce kluczem jest właśnie ta PROMOCJA. Tak się składa, że "promocja" stała się synonimem obniżki cen - co generalnie jest przekłamaniem wykorzystywanym przez handlowców. W sumie postawienie przy produkcie czerwonej kartki z odpowiednim napisem faktycznie jest promocją tego produktu - jest on lepiej widoczny, klient jest zachęcony do kupna, produkt lepiej się sprzedaje - został w pewnym sensie wypromowany. I tutaj formalnie ciężko postawić jakiś zarzut handlowcom - bo przecież "promują towar i osiągają swój cel". I choć pod względem prawa teoretycznie wszystko jest OK to pod względem "etyki kupieckiej" jest to zwykłe oszustwo - to o czym mówił chyba jakiś rzecznik praw konsumenta z linku podanego przez kogoś wyżej - ten z programem "Uwaga" o sieci Avans. Choć Avans poszedł jeszcze dalej bo on już twierdził, że "obniżał" ceny. I tutaj znowu ciężko coś udowodnić bo co z tego, że obniżka była tuż po podwyżce - ważne, że była...

kombo, wygląda na to, że w tym momencie sam dokonałem "promocji maxera" :razz:
                                      Prince Polo jednak lepsze

Skomentuj

Ogólnie pojecie promocja w marketingu nie znaczy obniżka :lol:
                                        "Promocja jest to oddziaływanie na odbiorców produktów danej firmy..."

Skomentuj

Czaruję...
                                        X