Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DSP - cyfrowa zwrotnica, wady zalety wasze opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.aesmelbourne.org.au/wp-co...on%20Final.pdf
    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

w tym temacie te informacje powinny się znaleźć

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.dynaudio.com/dynaudio-ac...ive-crossovers

https://www.dynaudio.pl/dynaudio-aca...zwi%C4%85zanie

https://www.dynaudio.com/dynaudio-ac...tive-crossover

i pełne wykorzystanie możliwości

https://www.kiiaudio.com/bxt.php

Skomentuj

ciekawe które mini dsp tutaj jest bo po programie widać ze jest.
        https://www.stereolife.pl/archiwum/t...y-monitors-my5

Skomentuj

Te kolumny były na AS, trochę czasu spędziłem nad ich odsłuchem. Widać w nich dużą inspiracje kolumnami PMC. Szkoda, że zaoszczędzono na słabych przetwornikach, szczególnie midbasach. Dość dobry przykład, że nawet zaawansowany system aktywny nie poprawi relatywnie słabej jakości głośników. Szkoda.

Skomentuj

za tyle kasy mogli by dać lepsze głośniki.

Skomentuj

:) a facet, który je prezentował jak mantrę powtarzał każdemu kto wchodził, że są... Sześciodrożne. Nie jeden łapał sie za głowę ;D
              Mnie kusi dsp mam plan zrobić subwoofery na scan speaku 26w4558t00 + fusion amp 250W, miałby to grać z aktywnymi monitorami od APS. Obudowa wentylowana będzie duża, TL gigantyczna- ok 4 metry. Szczęśliwie hypex ma dsp na pokładzie i moze uda się dzieki temu zrobić korekcje w obudowie zamkniętej, marze o 30 hz bo mi tego brakuje. Aeony obrabiają w tych rejonach ale efektywność w trudnym pomieszczeniu w tym przedziale jest słaba. Z zamkniętej obudowy normalnie wycisne około 45 hz fc pytanie czy da się zejść dsp tak jak korekcją linkvitza do tych 30 rezygnując z wyższej części pasma, której mam pod dostatkiem na aeonach? Troels robił ten sub a ostatnio update z DS4 nawet na fusiona jednak on uzyl membrany biernej a z tego co wiem od Kolegi Paprocha nie jesteś Pogromco zwolennikiem takiego układu? Troels to chwali, wykresy, które zamieścił są super ale nie wiem czy to będzie takie kopniecie o jakie mi chodzi. APS jest z bassrefleksem i jakbym mial suba przytkałbym go żeby prędkości nadać dlatego OZ wydaje mi się sensowna ze względu na szybkość. Wiem, że Luszti chyba miał scana 30W i cos robił w temacie membran i dsp.
              Last edited by stojo; 17.12.2018, 07:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez stojo Zobacz posta
                a facet, który je prezentował jak mantrę powtarzał każdemu kto wchodził, że są... Sześciodrożne. Nie jeden łapał sie za głowę
                tak jak przypadkowi sprzedawcy sprzedają dzisiaj elektronikę jutro piwo , tak i prezentują przypadkowi :lol:

Troels robił ten sub a ostatnio update z DS4 nawet na fusiona jednak on uzyl membrany biernej a z tego co wiem od Kolegi Paprocha nie jesteś Pogromco zwolennikiem takiego układu
                troels wie co robi , pogromca preferuje tlki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Te kolumny były na AS, trochę czasu spędziłem nad ich odsłuchem. Widać w nich dużą inspiracje kolumnami PMC. Szkoda, że zaoszczędzono na słabych przetwornikach, szczególnie midbasach.
                  z jakiej odległości je słuchałeś , bo to są monitory bliskiego pola .

Skomentuj

Mnie kusi dsp mam plan zrobić subwoofery na scan speaku 26w4558t00 + fusion amp 250W, miałby to grać z aktywnymi monitorami od APS. Obudowa wentylowana będzie duża, TL gigantyczna- ok 4 metry.
                    Akurat ten glosnik niezbyt nadaje sie do TL.

Szczęśliwie hypex ma dsp na pokładzie i moze uda się dzieki temu zrobić korekcje w obudowie zamkniętej, marze o 30 hz bo mi tego brakuje.
                    30hz to raczej nic trudnego do osiągnięcia.

Z zamkniętej obudowy normalnie wycisne około 45 hz fc pytanie czy da się zejść dsp tak jak korekcją linkvitza do tych 30 rezygnując z wyższej części pasma, której mam pod dostatkiem na aeonach?
                    Zrob symulacje tego glosnika w OZ z korekcja i bedziesz mial odpowiedz na pytanie.

Troels robił ten sub a ostatnio update z DS4 nawet na fusiona jednak on uzyl membrany biernej a z tego co wiem od Kolegi Paprocha nie jesteś Pogromco zwolennikiem takiego układu?
                    No nie jestem, ale jak trzeba malej obudowy z niskim zejsciem, bez korekcji to ciezko o cos lepszego.

Troels to chwali, wykresy, które zamieścił są super ale nie wiem czy to będzie takie kopniecie o jakie mi chodzi.
                    Ja tez nie wiem, oczekiwania ludzi sa najczesciej bardzo rozne.

APS jest z bassrefleksem i jakbym mial suba przytkałbym go żeby prędkości nadać dlatego OZ wydaje mi się sensowna ze względu na szybkość.
                    Ja zupelnie nie rozumiem tego gadania o predkosci basow. Moze najpierw trzeba zrobic dobra akustyke pokoju, lub zmienic ustawienie sprzetu, a dopiero pozniej szukac szybkosci basu. Poza tym nie istnieje cos takiego jak szybki, niski bas, chyba ze ktos bedzie gra na syntezatorze/generatorze.

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
                    z jakiej odległości je słuchałeś , bo to są monitory bliskiego pola .
                    Obawiam sie, ze w ciasnych pokojach hotelowych nie ma innej mozliwosci odsluchu jak bliskie pole.

Skomentuj

No cóż, ja sam się wziąłem za projekt wzmacniacza DSP z 8 kanałami i można już powiedzieć, że sensowny projekt to naprawdę duże koszty

Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jak dla mnie nie ma już wyboru, ponieważ pasywna zwrotnica nigdy nie pozwoli na taką korekcję jaka może być wykonana cyfrowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Obawiam sie, ze w ciasnych pokojach hotelowych nie ma innej mozliwosci odsluchu jak bliskie pole.
                        obawiam się ze Twój odbiór i opinia o głośniku niskośredniotonowym wynikła z odsłuchu z bliska , ale nie w bliskim polu jak się siedzi w studiu.

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jak dla mnie nie ma już wyboru, ponieważ pasywna zwrotnica nigdy nie pozwoli na taką korekcję jaka może być wykonana cyfrowo.
                        cieszę się ze coraz więcej fachowców tak uważa , ja elektronikiem nie jestem ale mam dobre doświadczenia z dsp w kompie i jako bolonietoperz kilka spięć z Pogromcom mitow na ten temat z 2 lata temu.

Skomentuj

3lite, idziesz w kierunku fpga?

Skomentuj

Nie, olałem. Nie chce mi się pisać sekcji obsługującej bi-quady a i szkoda mi generalnie czasu Zdecydowałem się na nanoSHARC z powodu procesora SHARC i precyzji floating-point. Patrząc po możliwości ładowania własnych bi-quadów, FIR'ów, opóźnienia i reszty wydaje mi się wystarczającym układem DSP do tej roboty. W przypadku gdy mnie wkurzy lub coś nie będzie możliwe (w co raczej wątpię) to zaprzyjaźnię się z ADAU1466 i SigmaStudio

Skomentuj

1466 polecam, aktualnie męczę :)

Skomentuj

ADAU1466 to rdzeń SigmaDSP z precyzją fixed-point 8.24 i dlatego na daną chwilę bardziej mnie przekonuje SHARC z precyzją floating-point Mój rdzeń filtru cyfrowego lata z precyzją fixed-point 1.34 (z powodu faktu, że mogę sobie pozwolić w takim filtrze z takimi współczynnikami na maksymalną precyzję po przecinku), więc te 8.24 po prostu trochę boli mnie duchowo :)

W każdym wypadku zobaczymy i tyle, ponieważ jeśli nanoSHARC da dup* to się pójdzie w ADAU1466.
                                Last edited by .3lite; 21.12.2018, 18:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
                                  obawiam się ze Twój odbiór i opinia o głośniku niskośredniotonowym wynikła z odsłuchu z bliska , ale nie w bliskim polu jak się siedzi w studiu.
                                  A to Ciekawe, mozesz rozwinac?

Skomentuj

osobiście ich nie słyszałem , tylko czytałem pozytywne recenzje w ,,audiofilskim,,stereolife i profesjonalnym estrada i studio , i nie wiem skąd Twoja opinia o średnioniskotonowym .

Skomentuj

To czytaj dalej gazety, na pewno będziesz miał bardzo obiektywne opinie o sprzęcie audio.

Skomentuj

opinia o sprzęcie audio jest zawsze subiektywna

Skomentuj

https://www.genuin-audio.de/en/produkte/neo/

https://www.adam-audio.com/en/s-series/s3v/

tak sobie czytam , później cos zrobię.

https://www.minidsp.com/products/str...ies/shd-series

Skomentuj

Czaruję...
                                          X