Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DSP - cyfrowa zwrotnica, wady zalety wasze opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Co za typ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Nie na temat...
      Co za typ...
      i na wzajem dzieciaku.
      Last edited by luigi; 20.05.2019, 18:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
        Parę tygodni temu słuchałem bardzo fajnych kolumn Focal. Przepiękne i do tego z berylu i z dobrym wzmacniaczem. Ale grają jak z pod kołdry. Jakby ktoś powiesił zasłony pomiędzy mną a kolumnami. Tyle drobnych detali i tekstury zabierają pasywne filtry że aż strach.
        Porównywać zwrotnice można tylko wtedy, gdy charakterystyka obu zestawów jest taka sama.
        Wystarczy że w systemie aktywnym będzie więcej góry i już ktoś powie że aktywna zwrotnica jest lepsza bo więcej pokazuje i jest bardziej "przejrzysta".

Ale gdy przyzwyczaić do tej przezroczystości, już nie ma powrotu.
        Tak samo jak z szerokopasmówkami.
        Szerokopasmówki zazwyczaj mają wywaloną średnicę... po przejściu na zestaw 2way czy też 3way z równą charakterystyką, okazuje się że jest mniej średnicy, że "nic nie słychać".
        To oczywiste skoro charakterystyka jest inna...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Napisz cos wiecej na temat zastosowanej w nich filtracji pasywnej i aktywnej. Jakieś pomiary?
        No właśnie.
        Przedstaw pomiar na którym widać ze charakterystyka jest taka sama.

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
          jako guru pasywny pewnie zrobisz to lepiej
          https://www.kiiaudio.com/
          no cóż nie da się
          to chociaż tak
          https://www.ikmultimedia.com/product...iloud-mtm-pair
          Dostałeś konkretne zagadnienia od pogromcy, totalnie się wymigałeś. Poza tym w ogóle nie czytasz, co kolega napisał... I serwujesz teksty typu "pasywne guru"...

Skomentuj

Miałem samego średniotonowca z Orionów i mi nie dziwi że Behringer wygrał ślepy test. Niby ma znikome zniekształcenia ale słuchać nieprzyjemnie.
            Ciężko nazwać seasa magnezowego 20cm sredniotonowym ale linkwitz miał taką wizję.Mam cały zestaw oriona ale jakoś sobie odpuściłem jego budowę i zrobiłem 3 drogi na tych głośnikach gdzie za średniak posłużył 15 magnezowa a rzeczony średniak z orionów przejął rolę basu do której został zaprojektowany.

Skomentuj

Adam_85 i .3lite , moja wiedza nie jest taka jak Wasza , nie jestem elektronikiem , choć robiłem kolumny aktywne , a mocny wzmacniacz który u mnie napędzał bas został sprzedany człowiekowi bodajże z gdańska który jak go podłączył do swoich pasywnych kolumn był zachwycony./miał wzmacniacze po 20 tyś./
              Nie mam już tych kolumn ale kończę nowe , choć strach pokazać gdy kolumnę 3 drożną , 5 głośnikową napędza 5 końcówek mocy na lm3886 , przecież jak to określił powyższy osobnik to smalec .

Skomentuj

Adam_85 i .3lite , moja wiedza nie jest taka jak Wasza , nie jestem elektronikiem , choć robiłem kolumny aktywne , a mocny wzmacniacz który u mnie napędzał bas został sprzedany człowiekowi bodajże z gdańska który jak go podłączył do swoich pasywnych kolumn był zachwycony./miał wzmacniacze po 20 tyś./
                Nie mam już tych kolumn ale kończę nowe , choć strach pokazać gdy kolumnę 3 drożną , 5 głośnikową napędza 5 końcówek mocy na lm3886 , przecież jak to określił powyższy osobnik to smalec .
                Chodzi o sens takiej dyskusji. Ja sobie odpuściłem gdyż brakuje mi wiedzy, jeżeli zażarcie stawiasz aktywne ponad pasywnymi daj nam jakieś konkrety. Jak konkretów brak to słowne przepychanki nie dadzą nikomu żadnej odpowiedzi.

Skomentuj

Adam_85 i .3lite , moja wiedza nie jest taka jak Wasza , nie jestem elektronikiem
                  Nie na temat...
                  Mam taką złotą zasadę a mianowicie jeśli nie jestem w czymś obeznany na tyle że swoją wiedzą mógłbym komuś zaimponować i kogoś conieco nauczyć to nie wychylam się i nie robię z siebie Alfy i Omegi a później ofiary losu.
                  Trochę pokory i samodyscypliny ziomuś

Skomentuj

osobnik smalcem określił to czego jeszcze nie widział i nie słyszał , ziomuś , poza tym grały lepiej od forumowego projektu i projektu branzy
                    Last edited by luigi; 20.05.2019, 19:36.

Skomentuj

Wyniosę odpowiedź z innego topiku bo tam ten temat jest offtopic.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Porównywać zwrotnice można tylko wtedy, gdy charakterystyka obu zestawów jest taka sama.
                      Wystarczy że w systemie aktywnym będzie więcej góry i już ktoś powie że aktywna zwrotnica jest lepsza bo więcej pokazuje i jest bardziej "przejrzysta".

Tak samo jak z szerokopasmówkami.
                      Szerokopasmówki zazwyczaj mają wywaloną średnicę... po przejściu na zestaw 2way czy też 3way z równą charakterystyką, okazuje się że jest mniej średnicy, że "nic nie słychać".
                      To oczywiste skoro charakterystyka jest inna...
                      Zgadzam się. Byłem zadowolony że trafiłem właśnie na Focal a nie na powiedźmy Pylon albo Paradigm. Focaly mają +- równe pasmo przenoszenia do którego jestem przyzwyczajony.

Moje wrażenie bardziej wynika z różnicy której usłyszałem u siebie w systemie po przeróbce. Teraz mam wrażenie że słyszę podobną "deltę" w brzmieniu i w innych kolumnach. Gdzieś w większym stopniu, gdzieś w mniejszym.

Nie jest zwolennikiem zwrotnic aktywnych. Myślę że to dobry instrument dla budowania kolumn, który zezwala na szybkie zmiany konfiguracji i zapewnia wysoką jakość grania. myślę
                      że dla DIY nawet "must have". Chociaż najlepsze kolumny, które słyszałem mieli właśnie zwrotnice pasywne (Rockport, Revel, Kharma). Tam ta "kołdra" nie rzuca się w oczy. Albo nie zauważyłem.

Pomiary trochę później jak dzieci spać pójdą.
                      Last edited by chebum; 20.05.2019, 20:27.

Skomentuj

żeby nie śmiecić w tym temacie, odpowiedziałem tu:
                        https://diyaudio.pl/showthread.php/1...l=1#post530313

Skomentuj

Moje wrażenie bardziej wynika z różnicy której usłyszałem u siebie w systemie po przeróbce.
                          Eeee... ale tak nie można porównywać.
                          Porównanie zawsze musi być bezpośrednie (pomieszczenie również musi być te same).

Zresztą, jak można porównywać zwrotnice do siebie, skoro wzmacniacze się różnią.

Jeśli chodzi o "otwartość" dźwięku, to wystarczy zmienić parę elementów w zwrotnicy i już z ciemnych kolumn mamy jasne.

Jeśli rozwiązanie aktywne jest lepsze, to spoko, ale na tym forum jeszcze nie widziałem aby ktoś się chwalił bezpośrednim i poprawnym porównaniem (chyba że przeoczyłem, to proszę zalinkować).

Skomentuj

Eeee... ale tak nie można porównywać.
                            Porównanie zawsze musi być bezpośrednie (pomieszczenie również musi być te same).
                            Porównywałem do i po w tym samym pokoju bo to były moje kolumny. Na Focalach usłyszałem to samo kolorowanie co dawała pasywna zwrotnica w moich kolumnach.

Jeśli chodzi o "otwartość" dźwięku, to wystarczy zmienić parę elementów w zwrotnicy i już z ciemnych kolumn mamy jasne.
                            Nie to nie ta "kołdra". Efekt od aktywnej zwrotnicy brzmi inaczej.

Napisz cos wiecej na temat zastosowanej w nich filtracji pasywnej i aktywnej. Jakieś pomiary?
                            Znalazłem pomiary jednego z wariantów tej przeróbki. Pasmo przenoszenia zachowałem mniej więcej to samo:

Granatowy - zwrotnica aktywna + sub, fioletowa - sami kolumny ze zwrotnicą pasywną (fabryczną). Pomiaru bez subu niestety nie znalazłem. Ale wszystkie dźwięki wyższe od 50 Hz zachowane +- na tym samy poziomie głośności. Więc możemy stwierdzić że inne pasmo przenoszenia nie miało poważnego wpływu na poczucie od zwrotnicy aktywnej.

Znalazłem pomiar tweetera podłączonego wprost do wzmacniacza i przez kondensator 47uF. Pomiar w bliskim polu:

Nic nie zmieniałem oprócz podłączonego szeregowo kondensatora, ale step się wydłużył 3x. Aktywny filtr górnoprzepustowy nie wydłuża impulsu. Być może to jedna z przyczyn dlaczego ja usłyszałem różnicę.

Jeszcze chciałem dodać żeby nie było wrażenia że po zamianie filtra pasywnego na filtr aktywny, od razu będzie git. A figę. Trzeba będzie popracować ze zgraniem głośników. Tylko że zajmie to mniej czasu niż z filtrami pasywnymi i będzie mniej kosztowne.
                            Last edited by chebum; 20.05.2019, 21:58.

Skomentuj

Patrząc na te dwa pomiary, które określasz jako podobne, przecież to będzie inne granie kompletnie :) Sama charakterystyka dolnego pasma zmienia odbiór wszystkiego. Weź sobie na equalizerze np. foobarze zrób różnice, które widzisz na wykresie. Zapamiętaj opcje i sobie przełączaj. Później zostaw dół pasma bez zmian do oryginału, a resztę zmienioną, znów sobie poprzelaczaj. To nie będzie to samo granie

Oczywiście nie chce dyskutować w kwestiach zwrotnic czy pasywnych czy aktywnych bo się tym nie zajmuje, jednak cały czas mam w głowie to co Raven pisał o aktywnych i pasywnych zestawach. Można uzyskać granie bardzo zbliżone między jednym a drugim.

Jeżeli jedno rozwiązanie nad drugim ma jakieś rzeczywiste na 100 procent potwierdzone zalety to chętnie o nich poczytam. Nie skreślam aktywnego rozwiązania do moich kolumn, ale jak narazie widać, że mamy coś za coś.
                              Last edited by Adam_85; 21.05.2019, 07:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                Sama charakterystyka dolnego pasma zmienia odbiór wszystkiego. .
                                Suby oczywiście stosowałem z obydwoma rozwiązaniami. Tylko że te pomiary były zrobione w marcu 2018 roku i opublikowałem co się udało znaleźć.

Skomentuj

Suby oczywiście stosowałem z obydwoma rozwiązaniami. Tylko że te pomiary były zrobione w marcu 2018 roku i opublikowałem co się udało znaleźć.
                                  To jak wspomniał Marian najlepsza formą porównywania jest konfrontacja dwóch rozwiązań, które są silnie do siebie zbliżone - w tym wypadku w sensie charakterystyki i stosowanej filtracji. Nie zmieniamy wzmacniaczy(aktywnie byłoby warto je powielić) czy źródła bo to już nam zrobi przekłamanie. Jeżeli nie mamy możliwości postawienia dwóch różnych rozwiązań do porównania w jednym momencie, warto przygotować sobie w miarę szybki powrót do rozwiązania pierwotnego. Na pewno pomoże nam taką konfrontacje uwiarygodnić. Po zmianie człowiek jest mocniej wyczulony na zmiany w dźwięku, powrot do pierwowzoru pomoże wyeliminować czynniki przeklamujace wynik, jak nie wszystkie to chociaż dużą ich część.
                                  Last edited by Adam_85; 21.05.2019, 09:01.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    Posty na temat DSP przerzuciłem do tego tematu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                      To jak wspomniał Marian najlepsza formą porównywania jest konfrontacja dwóch rozwiązań, które są silnie do siebie zbliżone - w tym wypadku w sensie charakterystyki i stosowanej filtracji. Nie zmieniamy wzmacniaczy(aktywnie byłoby warto je powielić) czy źródła bo to już nam zrobi przekłamanie.
                                      Macie z Marianem dobry pomysł. Trzeba to zrobić. Proponuję takie rozwiązanie.

Potrzebujemy kogoś z niedrogimi ale dobrymi fabrycznymi kolumnami pasywnymi z bass-reflex w odległości 100km od Warszawy. Ja kupuję takie same kolumny na rynku wtórnym i przerobię je na aktywną zwrotnicę. Spotkamy się u mnie albo ja dojadę do właściciela kolumn z pasywną zwrotnicą i porównujemy dwa rozwiązania.

Koniecznie żeby kolumny były ze strojeniem bas-reflex bo to zezwoli bezinwazyjnie wpuścić kable do środka. Podczas testu wyloty bass-reflex będą zamknięte. Ja postaram się powtórzyć pasmo przenoszenia kolumn z pasywną zwrotnicą.

Jak wy na to? Jest ktoś z Warszawy albo okolic n.p. z Boston serii A albo Dali Zensor?
                                      Last edited by chebum; 21.05.2019, 11:51.

Skomentuj

Macie z Marianem dobry pomysł. Trzeba to zrobić. Proponuję takie rozwiązanie.

Potrzebujemy kogoś z niedrogimi ale dobrymi fabrycznymi kolumnami pasywnymi z bass-reflex w odległości 100km od Warszawy. Ja kupuję takie same kolumny na rynku wtórnym i przerobię je na aktywną zwrotnicę. Spotkamy się u mnie albo ja dojadę do właściciela kolumn z pasywną zwrotnicą i porównujemy dwa rozwiązania.

Koniecznie żeby kolumny były ze strojeniem bas-reflex bo to zezwoli bezinwazyjnie wpuścić kable do środka. Podczas testu wyloty bass-reflex będą zamknięte. Ja postaram się powtórzyć pasmo przenoszenia kolumn z pasywną zwrotnicą.

Jak wy na to? Jest ktoś z Warszawy albo okolic n.p. z Boston serii A albo Dali Zensor?
                                        Zabawa z tanimi zestawami fabrycznymi mija się z celem. Po to mamy DIY, żeby trzymać się z dala od sklepowej tanizny. Jest trochę gotowych projektów wartych rozważenia by zrobić x 2.
                                        Last edited by Adam_85; 21.05.2019, 13:06.

Skomentuj

nie zgodzę się z tym co piszesz, nikt nie tworzy muzyki z założenia na urządzenia przenośne
                                          Baaaaaaaaaaaardzo się mylisz :)
                                          Zapytałem kiedyś muzyków takiej jednej polskiej kapeli dlaczego na firmowanym przez nich cd jakość dźwięku jest taka koszmarna
                                          Usłyszałem odpowiedź, że celowo zostało to tak zmiksowane aby dobrze słuchało się z plików mp3 lub urządzeń przenośnych :o
                                          Trochę chora logika

Skomentuj

Czaruję...
                                          X