Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DSP - cyfrowa zwrotnica, wady zalety wasze opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dorzucę swoje 3 grosze, ale bez opisu w postaci podbudowy matematycznej, bo ani czasu na to nie mam, ani wam by się czytać nie chciało ;-). Rozwiązanie aktywne jest z definicji lepsze, niż rozwiązanie pasywne. Słowem, a w zasadzie sformułowaniem kluczem, wynikającym a analizy matematycznej odpowiedzi obu układów, jest tu "z definicji" - a więc nie ma tu relatywizacji i miejsca na polemikę. Jedną z przewag pokazał już chebum prezentując odpowiedź impulsową obu układów. Biorąc te same głośniki dla obu rozwiązań i nie mając ograniczeń w kwestii sprzętowej rozwiązanie pasywne jest na starcie przegrane. Jak pisał Linkwitz - jedyna przewaga rozwiązań pasywnych to ich niska cena. Dobre aplikacje aktywne są drogie, ale szukając rozwiązań bezkompromisowych i najlepszego dźwięku to jest obecnie najlepsza droga.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
      Dorzucę swoje 3 grosze, ale bez opisu w postaci podbudowy matematycznej, bo ani czasu na to nie mam, ani wam by się czytać nie chciało ;-). Rozwiązanie aktywne jest z definicji lepsze, niż rozwiązanie pasywne. Słowem, a w zasadzie sformułowaniem kluczem, wynikającym a analizy matematycznej odpowiedzi obu układów, jest tu "z definicji" - a więc nie ma tu relatywizacji i miejsca na polemikę. Jedną z przewag pokazał już chebum prezentując odpowiedź impulsową obu układów. Biorąc te same głośniki dla obu rozwiązań i nie mając ograniczeń w kwestii sprzętowej rozwiązanie pasywne jest na starcie przegrane. Jak pisał Linkwitz - jedyna przewaga rozwiązań pasywnych to ich niska cena. Dobre aplikacje aktywne są drogie, ale szukając rozwiązań bezkompromisowych i najlepszego dźwięku to jest obecnie najlepsza droga.
      to jakiś konkretny przykład konfig, na którym mógłbym budować swój nowy zestaw aktywnie? Wzmacniacze sobie zapewnie, co do daców i regulacji głośności to sam nie wiem Potrzebny jest jakiś kierunek, jak podejść do tematu żeby było hi-endowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
        Zabawa z tanimi zestawami fabrycznymi mija się z celem. Po to mamy DIY, żeby trzymać się z dala od sklepowej tanizny. Jest trochę gotowych projektów wartych rozważenia by zrobić x 2.
        Znasz zestaw DIY, którego można znaleźć dwie jednakowe pary?

Skomentuj

to jakiś konkretny przykład konfig, na którym mógłbym budować swój nowy zestaw aktywnie? Wzmacniacze sobie zapewnie, co do daców i regulacji głośności to sam nie wiem Potrzebny jest jakiś kierunek, jak podejść do tematu żeby było hi-endowo.
          Najprostsze rozwiązanie: kupić dobrą fabryczną kolumnę i zrobić z niej zajeb***.

Zwrotnicę można zrobić za pomocą RePhase i Equalizer APO albo Acourate. Przykład z Equalizer APO znajdziesz w wątku obok.

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
            Trochę chora logika
            IMO, logika prawidłowa: kto płaci ten dostaje więcej

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
              Znalazłem pomiar tweetera podłączonego wprost do wzmacniacza i przez kondensator 47uF. Pomiar w bliskim polu:
              Ten temat był omówiony na sąsiednim forum. Skad sie bierze taka odpowiedz ale zupelnie inna sprawa jest rzeczywista percepcja tego zjawiska.

Jak wy na to? Jest ktoś z Warszawy albo okolic n.p. z Boston serii A albo Dali Zensor?
              Pomysł mi się podoba, tylko czy uda sie go sensowanie zrealizowac. Tak czy siak trzymam kciuki.

Skomentuj

Najprostsze rozwiązanie: kupić dobrą fabryczną kolumnę i zrobić z niej zajeb***.

Zwrotnicę można zrobić za pomocą RePhase i Equalizer APO albo Acourate. Przykład z Equalizer APO znajdziesz w wątku obok.
                Celuje w hi-end, coś co zapewni najwyższą jakość dźwięku na najbliższe 10 lat, nie chce iść w półśrodki dlatego zdecydowałem się na głośniki Audiotechnology na dół i średnice. Na górę jeszcze nie zadecydowałem co pójdzie. Może beryl, a może coś innego. Brak ostatecznej koncepcji, szukam inspiracji. Narazie nic mnie nie przekonało do wyboru ostatecznego rozwiązania.

Skomentuj

Mój ;-). A serio - swoje nowe paczki konstruowałem jako docelowe. Zdjęcia zamieszczałem na forum, więc wiecie, co to za wynalazki. Wyłącznie z ciekawości zrobiłem porównanie, w trybie mono (jedna kolumna, na więcej kanałów wzmacniaczy w tamtej chwili nie miałem :-) ), pół-aktywne ws. pasywne. Układ półaktywny był zasilany osobno na sekcji niskotonowej i średnio-wysokotonowej, druga z tych sekcji miała filtry pasywne. W układzie pasywnym całość była zasilana pasywnie. Efekt? Nawet bez dokładnego strojenia filtrów w pierwszym wariancie (pół-aktywnym) było słychać, że jest lepiej.
                  Obecnie robię cały projekt na filtracji aktywnej. Jak będzie gotowy to zapraszam osoby zainteresowane. Będzie można porównywać warianty pasywny vs w pełni aktywny, w dokładnie tych samych warunków sprzętowych i lokalowych.

Skomentuj

Mnie na to w tej chwili nie stać , ale może Ty będziesz pierwszy
                    1.Potrzebujesz tyle wzmacniaczy ile głośników (moim zdaniem budowa dwudrożnego zestawu aktywnego to pomyłka). Wszystkie wzmacniacze powinny mieć ten sam charakter dźwięku
                    2.Podział w domenie cyfrowej, czyli naprawdę porządne DSP
                    3.Tyle DACów ile głośników (takich samych)
                    4.Pre na ww zasadach

Wszystko powyższe oczywiście bez cięcia kosztów i księgowego na karku
                    Według moich kalkulacji mając do dyspozycji kilkadziesiąt kPLN można próbować poskładać taki zestaw
                    Przy sprzętach fabrycznych kwota x10

Skomentuj

IMO, logika prawidłowa: kto płaci ten dostaje więcej
                      Twojej opinii jakoś nie rozumiem :)
                      Płacę za płytę cd więcej i dostaję gównianą jakość ?

Skomentuj

Twojej opinii jakoś nie rozumiem :)
                        Płacę za płytę cd więcej i dostaję gównianą jakość ?
                        Dostajesz płytę, którą można słuchać w metrze albo aucie. Większość kupujących płaci właśnie za to.

Skomentuj

Dostajesz płytę, którą można słuchać w metrze albo aucie. Większość kupujących płaci właśnie za to.
                          Problem w tym , że w aucie nie da się jej słuchać. A metra u nas nie będzie

Skomentuj

Mnie na to w tej chwili nie stać , ale może Ty będziesz pierwszy
                            1.Potrzebujesz tyle wzmacniaczy ile głośników (moim zdaniem budowa dwudrożnego zestawu aktywnego to pomyłka). Wszystkie wzmacniacze powinny mieć ten sam charakter dźwięku
                            2.Podział w domenie cyfrowej, czyli naprawdę porządne DSP
                            3.Tyle DACów ile głośników (takich samych)
                            4.Pre na ww zasadach

Wszystko powyższe oczywiście bez cięcia kosztów i księgowego na karku
                            Według moich kalkulacji mając do dyspozycji kilkadziesiąt kPLN można próbować poskładać taki zestaw
                            Przy sprzętach fabrycznych kwota x10
                            Taki zarys ogólnik jest mi znany, choć to chyba nie jest jedyną opcją. Potrzeba więcej konkretów :-)
                            Last edited by Adam_85; 21.05.2019, 17:18.

Skomentuj

Zasadniczo to najpierw trzeba sie zastanowic czy do naszych glosnikow lub tych, które chcemy kupić wymagana jest skomplikowana filtracja, bo czasami moze byc tak, ze rozwiazanie aktywne bedzie jedynym mozliwym wyjsciem dla danego projektu. Jednak jest wiele takich rozwiazan, w ktorych calkowita aktywacja plus rozbudowne DSP moze byc pewnym sensie przerostem formy nad trescia. Oczywscie zawsze mozna wyciagnac postulat, ze jesli chcemy pojsc w absolutne maksimum jakosci, to tylko aktywnie, ale jakim kosztem? Poza tym badzmy szczerzy, ta zabawa nigdy sie nie konczy. Przyjdzie czas w ktorym bedziemy chcieli zmienic glosniki, zmienic wzmacniacze, okablowanie, DAC i tak dalej, co przy aktywce generuje kolejne koszty.

Temat jest ogolnie mocno skomplikowany i nie ma sensu splycac go do skrajnosci. Trzeba do tego podjesc jak najbardziej indywidualnie, bo to co dobre dla mnie, nie musi byc dobre dla kogos innego. Warto jednak cały czas się rozwijajać i poznawać nowe możliwości i rozwiązania. W swoim zyciu troche juz klamotow slyszalem, z czego sporo gralo dla mnie wybitnie w oparciu o rozwiania pasywne. Dla mnie to bylo wystarczajaco dobrze, ale jesli mozna lepiej i niewiele drozej to czemu nie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                ale jesli mozna lepiej i niewiele drozej to czemu nie...
                                I tu właśnie znalazłeś odpowiedź dla siebie :)
                                System aktywny jest kilka razy droższy od pasywnego , jeżeli chcesz to poskładać bezkompromisowo
                                Głośniki to akurat najtańszy komponent tej zabawy :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Taki zarys ogólnik jest mi znany, choć to chyba nie jest jedyną opcją. Potrzeba więcej konkretów :-)
                                Pytasz o konkrety , a piszesz ogólnikowo o Hi-endzie :)
                                Dla niektórych DAC diy za tysiąc to hi-end , a dla innych budżetówka
                                Mam na myśli rozwiązania bezkompromisowe a nie jakieś zabawy budżetowe
                                Wszystko zależy też od preferencji i zasobności portfela
                                Zrobienie rzeczywistego kroku naprzód przy zmianie DOBREGO systemu pasywnego na aktywny to pomnożenie wydanych kwot minimum razy trzy

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Tylko, żeby w tym bezkompromisowym dążeniu do doskonałości była jeszcze potem radocha w słuchaniu muzyki.

Skomentuj

Usłyszałem odpowiedź, że celowo zostało to tak zmiksowane aby dobrze słuchało się z plików mp3 lub urządzeń przenośnych
                                    Trochę chora logika
                                    zawsze wszędzie są wyjątki , mp3 dzisiaj już chyba nikt nie słucha jeśli jest np.Tidal i kończące żywot CD , poza tym disco polo czy jazz mają swoje wymagania.

Skomentuj

System aktywny jest kilka razy droższy od pasywnego , jeżeli chcesz to poskładać bezkompromisowo
                                      W porównaniu do filtrów pasywnych mamy mniejsze wymagania od wzmacniaczy. Można stosować mniej mocne bo nie ma strat na zwrotnice.

Mi ten temat też interesuję. Na razie mam system aktywny zrobiony na amplitunerze Arcam. Jestem ciekaw o ile lepiej będzie grał system na bazie Okta DAC + NCore podobny do tego co robi .3lite. Mam nadzieję że Pan Główny Moderator już niedługo złoży swój zestaw i opowie o wrażeniach:) Gdy będzie dobrze, jesienią można zacząć zbierać samemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                        krotko i na temat

Skomentuj

Problem w tym , że w aucie nie da się jej słuchać. A metra u nas nie będzie
                                          Da się. Przy prędkości 130 preferuję dźwięk z mniejszym diapazonem dynamicznym. Wtedy słychać więcej szczegółów nagrania.
                                          W korku oczywiście może być inaczej w niektórych droższych samochodach ale w większości jest dość głośno. Stąd tak mały "dynamic range" we współczesnych nagraniach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X