Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DSP - cyfrowa zwrotnica, wady zalety wasze opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
    na bazie Okta DAC
    Niestety ten DAC zostanie zbudowany w ilości 8 sztuk i już dawno wszystkie są zarezerwowane a mój był pierwszym jaki został zamówiony. Wynikło to z faktu, że MiniDSP spanikował względem konkurencji od Okto i od ponad dwóch miesięcy już nie sprzedaje NanoSHARC:

https://www.audiosciencereview.com/f...-8#post-162098

MiniDSP spanikował, ponieważ Okto był znacząco lepszy od ich produktów (gotowe DAC'i z DSP) I to na bazie ich własnego NanoSHARC, więc po prostu przestali go produkować.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      MiniDSP spanikował, ponieważ Okto był znacząco lepszy od ich produktów (gotowe DAC'i z DSP) I to na bazie ich własnego NanoSHARC, więc po prostu przestali go produkować.
      To dotyczy tylko wersji z SHARC-iem czy wszystkich? Wczoraj pisałem do Pawła, on nic nie mówił że już nie można zamówić DACu.

Skomentuj

Wersji DSP z NanoSHARC. Reszta jest normalnie dostępna (PRO lub stereo), ale już nie posiada wbudowanego procesora DSP.

Skomentuj

Znalazłem pomiar tweetera podłączonego wprost do wzmacniacza i przez kondensator 47uF. Pomiar w bliskim polu:

Nic nie zmieniałem oprócz podłączonego szeregowo kondensatora, ale step się wydłużył 3x. Aktywny filtr górnoprzepustowy nie wydłuża impulsu. Być może to jedna z przyczyn dlaczego ja usłyszałem różnicę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeszcze chciałem dodać żeby nie było wrażenia że po zamianie filtra pasywnego na filtr aktywny, od razu będzie git. A figę. Trzeba będzie popracować ze zgraniem głośników. Tylko że zajmie to mniej czasu niż z filtrami pasywnymi i będzie mniej kosztowne.
          Żeby było "po bożemu" to raczej należałoby zrobić pomiar odpowiedzi tweetera z pasywna i aktywną filtracją o możliwie podobnych parametrach. Bo oczywistym jest iż pomiar odpowiedzi z filtracją i bez będzie się różnic, nawet jak jest to filtracja pasma nieużytecznego z punktu widzenia tweetera.
          Dlatego te pomiary nie do końca pokazują rzeczywistość bo po pierwsze mamy gruntowną różnicę w braku jakiejkolwiek filtracji w torze aktywnym (tak jakby cyfrowe filtry / analogowe aktywne nic nie wprowadzały ;-) ) a druga sprawa filtrację pasywną wykonaną w sposób w praktyce niestosowany bo kto daje konda 47uF na tweeter. Krótko mówiąc : do poprawki i dopiero wtedy można wyciągać wnioski na ile różni się filtracja pasywna od aktywnej.

Nie mniej temat jest wart zgłębiania i może coś być w koncepcji która ostatnio forsuje Troels w postaci bez kondensatorowej pasywnej filtracji toru wysokotonowego na elipticorze.

Skomentuj

Strata czasu, ponieważ jakakolwiek by nie była odpowiedz impulsowa po filtrowaniu to i tak można ją skorygować filtrem FIR, który jest po głównej filtracji bi-quadami (IIR).

Skomentuj

W takim razie ja wrzucę porównanie dla samej filtracji pasywnej w realnych warunkach. Tweeter Satori TW29RN przed filtracją (żółty) i po filtracji 2 rzędem + tłumik + rkorektor impedancji na peak rezonansowy (niebieski). Typowa aplikacja. Jak dla mnie nie widać tu jakiś katastrofalnych zmian czy pogorszenia odpowiedzi impulsowej. Impuls jest mniejszy bo tweeter stłumiony.

Skomentuj

Strata czasu, ponieważ jakakolwiek by nie była odpowiedz impulsowa po filtrowaniu to i tak można ją skorygować filtrem FIR, który jest po głównej filtracji bi-quadami (IIR).
                Nie jestem pewien iż FIR załatwi tamte wahania. Gdyby FIRem można byłoby skrócić podobne wahania, nie trzeba byłoby projektować mocniejsze magnezy?

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                W takim razie ja wrzucę porównanie dla samej filtracji pasywnej w realnych warunkach.
                Dzięki za przykład myślę że muszę dokupić części i powtórzyć eksperyment.

Z aktywną filtracją i driverem ND950 w hornie HF950 wyszło tak (tweetera już nie mam):
                Brak filtracji:

IIR high-pass 1000Hz 24db/oct

FIR high-pass 1000Hz 24db/oct

Tłum 11dB:
                Jak bez filtracji
                Last edited by chebum; 22.05.2019, 21:17.

Skomentuj

Nie jestem pewien iż FIR załatwi tamte wahania. Gdyby FIRem można byłoby skrócić podobne wahania, nie trzeba byłoby projektować mocniejsze magnezy?
                  Co ma jedno do drugiego to nie wiem. Twoje pomiary pokazują, że można skorygować odpowiedź impulsową kompresora:

https://www.youtube.com/watch?v=A9cUeauCH4A

Nic nadzwyczajnego. Jak wiesz jak działa FIR to można zrobić taką korekcję.

Skomentuj

Jak wiesz jak działa FIR to można zrobić taką korekcję.
                    Tylko że w moim przykładzie FIR prawie wahania stepu w ramach naturalnych wahań, nie wydłużonych przez kondensator.
                    Ale omawiać to wszystko ma sens tylko gdy potrafię powtórzyć eksperyment z kondensatorem i dostać ten sam wynik co wcześniej - 3x krotne wydłużenie stepu. Jak pokazuje wykres Pawła to może się nie udać...

Skomentuj

Firma Linn oferuje ciekawy produkt, który umożliwia konwersje pasywnych głośników, do wersji aktywnej. Na stronie producenta jest lista opracowanych konwersji.

Tutaj można poczytać takiej zmianie w przypadku PMC Twenty26 http://audiophilemusings.blogspot.co...rld-first.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Firma Linn oferuje ciekawy produkt, który umożliwia konwersje pasywnych głośników, do wersji aktywnej. Na stronie producenta jest lista opracowanych konwersji.

Tutaj można poczytać takiej zmianie w przypadku PMC Twenty26 http://audiophilemusings.blogspot.co...rld-first.html
                        Cześć. Mam pytanie do tematu dsp w wydaniu hypexa w ich plateampach czy robiliście może coś z panelami hypexa z dsp?* Mam jakis projekt w głowie chce zrobic monitory. Niestety żeby skorzystac z dsp całe piękno jakie uzyskam z dac z postaci analoglwej znów zmienie przez dsp na cyfre i znow na analog- czy tak jest?

Czy można puścić na takim panelu np*

https://allegro.pl/oferta/modul-wzma...ource=facebook

Sygnal analogowy przez xlr
                        - wtedy jedno 400 watt w dół plus zwrotka pasywna tradycyjna i na gore 400 watt gora tez z normalna zwrotką? Czy zawsze bedzie to mielone przez dsp tyle że na płasko jesli nie bede kombinował z wgraniem ustawień?*
                        Sa też hypexy fusion 501 gdzie jest do dyspozycji 500 w ale znów nikt mi nie umie odpowiedzieć czy każdy sygnał jest przetwarzany przez dsp. Mam dac, ktorego lubie na xlr symetryczne dual mono chce zrobic monitory na plecach hypex ale bez niszczenia dzwieku jaki mam z dac. Czy mkze jest tak, ze jakiegoś pogorszdnia nie bedzie?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez stojo Zobacz posta
                          Niestety żeby skorzystac z dsp całe piękno jakie uzyskam z dac z postaci analoglwej znów zmienie przez dsp na cyfre i znow na analog- czy tak jest?
                          Tak.

Czy można puścić na takim panelu np*

https://allegro.pl/oferta/modul-wzma...ource=facebook

Sygnal analogowy przez xlr
                          - wtedy jedno 400 watt w dół plus zwrotka pasywna tradycyjna i na gore 400 watt gora tez z normalna zwrotką? Czy zawsze bedzie to mielone przez dsp tyle że na płasko jesli nie bede kombinował z wgraniem ustawień?*
                          Sa też hypexy fusion 501 gdzie jest do dyspozycji 500 w ale znów nikt mi nie umie odpowiedzieć czy każdy sygnał jest przetwarzany przez dsp. Mam dac, ktorego lubie na xlr symetryczne dual mono chce zrobic monitory na plecach hypex ale bez niszczenia dzwieku jaki mam z dac. Czy mkze jest tak, ze jakiegoś pogorszdnia nie bedzie?
                          Panel przemieli sygnal analogowy na cyfrowy, nawet jesli nie bedziesz uzywal DSP.

Z tego co piszesz, to chcesz zrobic system polaktywny. Takie konstrukcje sa niektorych kolumnach PMC.

Skomentuj

Tak tyle, że to wynikałoby to z chęci uproszczenia konstrukcji. W sensie jeden raz dac i potem działać na analogowym sygnale. Mam tak aps one nie mają cyfrowego dsp tylko 2 końcówki i normalne zwrotki. Słyszę zmianę dac bardzo dobrze dlatego moja obawa, że hypex bedzie mógł brzmieć zawsze po swojemu bo przez jego bebechy przeleci sygnał- nie mówię, że źle i pewnie się mylę. Chyba, że szukać starszych hypexow bez dsp? Najlepiej by było mieć coś co puści sygnal cyfrowy na hypexa - aes/ ebu i tam to ogarnąć oprogramowaniem ale to juz totalna zmiana koncepcji, odstawienie dac itp. Chyba będzie coraz trudniej znalezc takie panele bez dsp- takie czyli klase D tak dobrą jak hypex.
                            Co do wspomnianego rozwiazania w PMC widzialem również podobne u seasa link ponizej.
                            http://www.seas.no/index.php?option=...=66&Itemid=365
                            Jednak to rozwiazanie ma genezę w braku na tamten czas paneli 3 droznych stąd ta pasywna zwrotka. Swoją droga zawsze ten projekt budzil we mnie zainteresowanie, sam planuje monitory na aluminiowej 26 w oz.

Skomentuj

Chyba, że szukać starszych hypexow bez dsp? Najlepiej by było mieć coś co puści sygnal cyfrowy na hypexa - aes/ ebu i tam to ogarnąć oprogramowaniem
                              Nowsze hypexy też nie mają DSP, są zupełnie analogowymi wzmacniaczami. Mają też w ofercie oddzielny moduł DSP oraz komplety ADC+DSP+DAC+wzmak zwane FusionAMP.
                              Więc powiedzienie że można puścić sygnał cyfrowy na hypexa nie jest do końca prawdziwym.

Skomentuj

Tak tyle, że to wynikałoby to z chęci uproszczenia konstrukcji. W sensie jeden raz dac i potem działać na analogowym sygnale. Mam tak aps one nie mają cyfrowego dsp tylko 2 końcówki i normalne zwrotki. Słyszę zmianę dac bardzo dobrze dlatego moja obawa, że hypex bedzie mógł brzmieć zawsze po swojemu bo przez jego bebechy przeleci sygnał- nie mówię, że źle i pewnie się mylę. Chyba, że szukać starszych hypexow bez dsp? Najlepiej by było mieć coś co puści sygnal cyfrowy na hypexa - aes/ ebu i tam to ogarnąć oprogramowaniem ale to juz totalna zmiana koncepcji, odstawienie dac itp. Chyba będzie coraz trudniej znalezc takie panele bez dsp- takie czyli klase D tak dobrą jak hypex.
                                Co do wspomnianego rozwiazania w PMC widzialem również podobne u seasa link ponizej.
                                http://www.seas.no/index.php?option=...=66&Itemid=365
                                Jednak to rozwiazanie ma genezę w braku na tamten czas paneli 3 droznych stąd ta pasywna zwrotka. Swoją droga zawsze ten projekt budzil we mnie zainteresowanie, sam planuje monitory na aluminiowej 26 w oz.
                                Diagram modulu PSC2.400d jasno wskazuje, ze nie ominiesz dsp https://www.google.com/url?sa=t&rct=...AleMAZJ0lwmxi3

Ja mam aktualnie w domu Hypex FA251, moduł bardziej subwooferowy, ale tutaj również sygnał musi przejść przez dsp zanim zostanie wzmocniony.

O ile w systemie 3-4 droznym lub 2 drozny plus sub daloby sie zrobic to pasywnie, tak w modelu 2 way raczej musialbys zdublowac przetworniki CA, tak aby kazda droga w systemie analogowym dostala te sama jakosc dzwieku. Z jednym DAC to raczej niewykonalne.
                                Paradoksalnie czasami system w pelni aktywny potrafi skomplikowac sporo rzeczy, szczegolnie jesli juz mamy dopieszczone zrodlo i wzmocnienie. Ok, mozna kombinowac aktywnie po analogu, ale czy to taki dobrym pomysl? Jak juz isc w system aktywny to raczej w pelne DSP.

Skomentuj

Nowsze hypexy też nie mają DSP, są zupełnie analogowymi wzmacniaczami. Mają też w ofercie oddzielny moduł DSP oraz komplety ADC+DSP+DAC+wzmak zwane FusionAMP.
                                  Więc powiedzienie że można puścić sygnał cyfrowy na hypexa nie jest do końca prawdziwym.
                                  Tak, ale mówię o plate ampach i tylko w tym kontekście moje stwierdzenie jest prawdziwe.

Skomentuj

Diagram modulu PSC2.400d jasno wskazuje, ze nie ominiesz dsp https://www.google.com/url?sa=t&rct=...AleMAZJ0lwmxi3

Ja mam aktualnie w domu Hypex FA251, moduł bardziej subwooferowy, ale tutaj również sygnał musi przejść przez dsp zanim zostanie wzmocniony.

O ile w systemie 3-4 droznym lub 2 drozny plus sub daloby sie zrobic to pasywnie, tak w modelu 2 way raczej musialbys zdublowac przetworniki CA, tak aby kazda droga w systemie analogowym dostala te sama jakosc dzwieku. Z jednym DAC to raczej niewykonalne.
                                    Paradoksalnie czasami system w pelni aktywny potrafi skomplikowac sporo rzeczy, szczegolnie jesli juz mamy dopieszczone zrodlo i wzmocnienie. Ok, mozna kombinowac aktywnie po analogu, ale czy to taki dobrym pomysl? Jak juz isc w system aktywny to raczej w pelne DSP.
                                    Ok, czy mówisz o dwóch drogach czyli np wspomniany przeze mnie wzmacniacz + np taki fusion jak Twój i to daloby sie po analogu puścić?
                                    Planuje 1865 .3lite w dual mono mam soekrisa po modzie w dual mono wiec zeby iść w pełne dsp musiałbym zmienić koncepcję.

Skomentuj

Jak juz isc w system aktywny to raczej w pelne DSP.
                                      racja

Ok, czy mówisz o dwóch drogach czyli np wspomniany przeze mnie wzmacniacz + np taki fusion jak Twój i to daloby sie po analogu puścić?
                                      bez sensu , na wysokie i średnie nie trzeba dużych mocy

rozumie ze znasz zasadę działania kolumn pasywnych i aktywnych
                                      https://diyaudio.pl/showthread.php/1...cach-aktywnych
                                      Last edited by nowy666; 04.10.2019, 09:59.
                                      https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                                      :D

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy666 Zobacz posta
                                        racja

bez sensu , na wysokie i średnie nie trzeba dużych mocy

rozumie ze znasz zasadę działania kolumn pasywnych i aktywnych
                                        https://diyaudio.pl/showthread.php/1...cach-aktywnych
                                        Ktoś na bank ,,rozumie"

Skomentuj

Cały problem leży właśnie w cyfrowej korekcji sygnału.
                                          Robiłem auta tyle czasu na rożnych cyfrowych procesorach i nauczyłem sie jednego.
                                          Jeśli korekcja/cięcia przeprowadzone są w niskich częstotliwościach to nie powinno to mieć wpływy na zniekształcenia sygnału. Jeśli jednak korekcja pojawia sie w częstotliwości mid lub hi to napewno to usłyszycie.

Cześć. Mam pytanie do tematu dsp w wydaniu hypexa w ich plateampach czy robiliście może coś z panelami hypexa z dsp?* Mam jakis projekt w głowie chce zrobic monitory. Niestety żeby skorzystac z dsp całe piękno jakie uzyskam z dac z postaci analoglwej znów zmienie przez dsp na cyfre i znow na analog- czy tak jest?
                                          Podaj na panel cyfrowy sygnał i powinno byc Ok
                                          Słuchałem trochę mniejszego panela hypexa w dwudrożnej konstrukcji i jakości wystarczyło
                                          Nawet mnie zaskoczyło

Last edited by lklukasz; 04.10.2019, 21:40.
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X