Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DSP - cyfrowa zwrotnica, wady zalety wasze opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    MiniDSP spanikował, ponieważ Okto był znacząco lepszy od ich produktów (gotowe DAC'i z DSP) I to na bazie ich własnego NanoSHARC, więc po prostu przestali go produkować.
    NanoSHARC nie wrócił.. ale Mini jest już dostępny.. nie interesowałem się wcześniej.. więc nie wiem jak z ceną.. na moje potrzeby trochę drogawe się wydaje..
    https://www.minidsp.com/products/min.../minisharc-kit

Skomentuj

Natrafiłem na wątek i wtrącę 3 grosze może, komuś pomoże.

Odnośnie Behringera dcx 2496 pro.
      Piłowałem tą maszynę długo. 2 sztuki. Jednego dcxa miałem fabrycznego, drugiego upgraidowałem z Pilgham Holenderskiego, mod z Linear Audio (Pilgham), spisuję się wyśmienicie, dokładnie tak jak opisują na swojej stronce, po upgrade DCX wdrapuje się na wyższą półkę brzmieniowo, pomijam lepszą funkcjonalność i sterowanie tej maszynki...ale chciałem sobie co najmniej udowodnić, przewagę aktywizacji nad pasywnymi i zrobiłem zwrotnice pasywne do mojego 3 waya, następnie kupiłem jeden porządny wzmak (zamiast trzech gorszych dla DCX). Krótko podsumowując, pasywnie przyjemniej i lepiej, obaliłem mit wyższości aktywizacji na pasywnymi zwrotkami, zakładając taki sam budżet. To tylko moja opinia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
        chciałem sobie co najmniej udowodnić, przewagę aktywizacji nad pasywnymi i zrobiłem zwrotnice pasywne do mojego 3 waya, następnie kupiłem jeden porządny wzmak (zamiast trzech gorszych dla DCX).
        wiec udowodniłeś ze lepszy wzmak jest lepszy od gorszego , nic nie wiadomo o porównaniu jakości DAC .
        Jest oczywiste że lepiej podłączyć głośnik bezpośrednio do wzmacniacza niż przez wysokoprądowe cewy i kondy. Parametry zwrotnicy cyfrowej są określone i stałe a pasywnej pływające . Jeśli w zwrotnicy cyfrowej i bardzo niepasujących sprawnościach głośników ustawisz pasmo basowe na max , średnie i wysokie ściszysz cyfrowo załóżmy o polowe to na pewno usłyszysz gorsze brzmienie. Trzeba albo dopasować sprawności głośników albo jak częściej dostosować głośności dróg analogowo a wtedy wszystkie 3 drogi cyfrowo grają na 0 czyli z pełną rozdzielczością bitową.
        Last edited by nietoperz; 21.11.2019, 18:32.
        Jedynym usprawiedliwieniem dla pasywnych zwrotnic jest ich niski koszt jak mówił LINKWITZ

Skomentuj

Zamieszczone przez nietoperz Zobacz posta
          wiec udowodniłeś ze lepszy wzmak jest lepszy od gorszego , nic nie wiadomo o porównaniu jakości DAC .
          Jest oczywiste że lepiej podłączyć głośnik bezpośrednio do wzmacniacza niż przez wysokoprądowe cewy i kondy. Parametry zwrotnicy cyfrowej są określone i stałe a pasywnej pływające . Jeśli w zwrotnicy cyfrowej i bardzo niepasujących sprawnościach głośników ustawisz pasmo basowe na max , średnie i wysokie ściszysz cyfrowo załóżmy o polowe to na pewno usłyszysz gorsze brzmienie. Trzeba albo dopasować sprawności głośników albo jak częściej dostosować głośności dróg analogowo a wtedy wszystkie 3 drogi cyfrowo grają na 0 czyli z pełną rozdzielczością bitową.

Głośność w opisywanym DCX jest regulowana analogowo jak również poziomy dla każdej sekcji, wszystko o czym piszesz było brane pod uwagę, dlatego zainwestowałem w bardzo dobry mod DCX.
          Co do obalenia mitu - przypomnę co napisałem powyżej : "zakładając taki sam budżet". Lepszy dźwięk uzyskałem pasywnie w takim samym budżecie jaki był skonsumowany na aktywizację. Mogę podliczyć , ale jest jak napisałem.
          Dodam jeszcze, że nie pisałem o tym, że lepszy wzmak jest lepszy od gorszego hehe, tylko o tym, który system stereo jest lepszy.
          Last edited by Ananas; 21.11.2019, 20:58.

Skomentuj

Te mody są ze 2-3 na rynku.
            Ja osobiście chce takiego behringera sklepowego do 4 subow kiedyś użyć.

Skomentuj

Tak, jest kilka projektów modyfikacji. Właśnie 3 projekty rozpatrywałem. Na pewno jakiś francuski jest ciekawy jeszcze, strony nie pamiętam, jednak projekt Holenderski uznałem za optymalny, nawet dość łatwo się go robi.
              4 suby :o nieźle.

Skomentuj

kupiłem jeden porządny wzmak (zamiast trzech gorszych dla DCX).
                jasne ze liczy się jakość nie ilość
                https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                :D

Skomentuj

Tak przy okazji podpytam - korzysta ktoś z korekty pomieszczenia w aktualnych zestawach... jak tam te korekty wyglądają... korygowany jest głównie dolne pasmo gdzie się pojawiają jakieś mody pomieszczenia? Czy dużo korekt jest w paśmie powyżej.. no nie wiem 100Hz?

Skomentuj

"zakładając taki sam budżet"
                    To jest słowo klucz w tym temacie. Nie ma co się spierać.

Sensowne DSP kosztuje i nie ma zmiłuj się nad konstrukcją jeśli to ma być porządnie zrobione. Jak sobie policzę ile mój 8 kanałowy wzmacniacz kosztował to aż ciarki przechodzą, ale efekt jest tego wart, ponieważ w danej chwili nie mam żadnych ograniczeń. No prawie, ponieważ jak to standardowo bywa apetyt rośnie w miarę jedzenia i nie pogardziłbym 12 kanałowym wzmacniaczem i DAC'em do zabawy z cardio
                    Last edited by .3lite; 22.11.2019, 10:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                      Czy dużo korekt jest w paśmie powyżej.. no nie wiem 100Hz?
                      Zależy od pomieszczenia i kierunkowości kolumn. Im lepiej wytłumiony pokój i bardziej ukierunkowane kolumny, tym mniej korekt.

Skomentuj

Chyba jednak zacznę od jakiś pomiarów zanim zacznę kombinować z doborem sprzętu..

Skomentuj

Ja tylko korygowałem okolice 75 Hz. To poziom gdzie mam mocne podbicie w pomieszczeniu. Okolice 120-150Hz były lekko na górce, w muzyce było OK. Z resztą pasma dało się żyć :)
                          Za jakiś czas mam przeprowadzkę do wymarzonego domu więc olewam ustroje akustyczne do aktualnego pokoju.

Skomentuj

Dodam jeszcze, że nie pisałem o tym, że lepszy wzmak jest lepszy od gorszego hehe, tylko o tym, który system stereo jest lepszy.
                            bierzesz pod uwagę fabryczne wzmacniacze i tu koszt 1 dobrego równa się załóżmy 3 gorszych, ale jeśli zrobisz sam z modułów 1 dobry 6 kanałowy to będzie on w cenie sklepowego 2 kanałowego tak ogólnie mówiąc.
                            Kończę robić dwa 5 kanałowe wzmacniacze i wyniosły mnie mniej niż Yamaha stereo z wyższej półki kolegi do kolumn pasywnych.
                            Last edited by nietoperz; 22.11.2019, 19:26.
                            Jedynym usprawiedliwieniem dla pasywnych zwrotnic jest ich niski koszt jak mówił LINKWITZ

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                              do zabawy z cardio
                              Co masz na myśli ?
                              Zawał czy tylko migotanie komór ? :)

Skomentuj

AAC

- - - - - aktualizacja - - - - -

jest jakość i moc czyli 5 Lm3886 na kolumnę , każdy głośnik ma swojego lm

Skomentuj

http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...LM3886-68W./44

Skomentuj

Wygląda fachowo, dobra robota.

Skomentuj

tak z tyłu kolumna wygląda

Last edited by nietoperz; 23.01.2020, 19:52.

Skomentuj

troelsgravesen Ekta-2D
                                        http://www.troelsgravesen.dk/Ekta-2D.htm

Skomentuj

nowa zwrotnica-daki-przedwzmacniacz , teraz konwertery cyfrowo-analogowe Wolfson WM8742 a za nimi pasywna regulacja głośności , L-pad przełączany przekaźnikami , pozycja domyślna dla cichego grania a dla głośnego po naciśnięciu włącznika. Szczegółowa regulacja głośności jest cyfrowa z pilota , który włącza też 4 presety z rożnymi korekcjami. Dzięki takiemu rozwiązaniu ściszanie cyfrowe 28/56bit DSP jest minimalne i praktycznie zawsze gram z maksymalną rozdzielczością bitową . Pewne zmiany są tez we wzmacniaczach 5x LM3886 / głośnik w kolumnie.

Last edited by nietoperz; 23.08.2020, 18:19.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X