Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewka o mniejszym uzwojeniu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cewka o mniejszym uzwojeniu

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności na forum. Wymieniam cewkę w głośniku i tu pojawia się problem ponieważ nie mogę otrzymać pasującej cewki o takim samym uzwojeniu, i tu moje pytanie. Jeżeli uzwojenie cewki będzie o 1 mm niższe lub wyższe to różnica w jakości dźwięku będzie duża ?

Trudne pytanie, generalnie wielkiej różnicy nie będzie, ale x-max się zmniejszy i głośnik będzie miał mniejszą efektywność maksymalną w niskich tonach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Seba727
      Jeżeli uzwojenie cewki będzie o 1 mm niższe lub wyższe to różnica w jakości dźwięku będzie duża ?
      jak wymienisz cewke to juz nie bedzie ten sam glosnik :P

Skomentuj

czyli tak najprościej różnica będzie nie odczuwalna, czy drugi ten sam głośnik będzie grał zupełnie inaczej. O i jeszcze jedno pytanie , jak zmienię zawieszenie górne z piankowego na gumowe to efektywność niskich tonów będzie wyższa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Seba727
          O i jeszcze jedno pytanie , jak zmienię zawieszenie górne z piankowego na gumowe to efektywność niskich tonów będzie wyższa ?
          Zawieszenie gumowe jest twardsze od piankowego. Efekt będzie podobny jak w przypadku dodania masy do membrany - teoretycznie będziesz miał niższe zejście (Fs się obniży) ale efektywność przetwornika zdecydowanie spadnie. Ale właściwie to nie da się tak do końca trafnie określić jak zmieni się sposób gry głośnika - tak jak napisał Paweł, będzie to już inny głośnik (a pisał to pod kątem zmiany cewki na inną; w przypadku zmiany zawieszenia transformacja będzie jeszcze dalej idąca).

Skomentuj

Gumowe gumowemu nierówne. Jedne są twardsze, jedne miększe. Ciężko ot tak powiedzieć.
            W każdym razie twardsze zawieszenie akurat podwyższa fs i zmniejsza VAS. Jak to wpływa na pracę głośnika najprościej zasymulować w WinISD operując parametrem Cms (podatność zawieszeń). Wyższa jego wartość oznacza miększe zawieszenie.
            Teoretycznie głośnik grając w tej samej obudowie przy twardszym zawieszeniu zagra basem bardziej punktowym, ale z gorszym zejściem.

Skomentuj

Caleb, ciężko polemizować - przyznaję się do błędu.

Sztywniejsze zawieszenie - mniejsza jego podatność (czyli mniejsza bezwładność masy drgającej, mniejsze wychylenia - czyli odwrotnie jak w przypadku dodania masy do membrany) w konsekwencji daje nam to podniesienie Fs i teoretycznie słabsze zejście ale "szybszy" bas.

Mniej sztywne zawieszenie - większa jego podatność (czyli większa bezwładność masy drgającej, teoretycznie większe wychylenia - czyli tak jak po dodaniu masy do membrany) - obniża się Fs i głośnik teoretycznie zagra niżej ale jest ryzyko, że ta gra to będzie raczej rozwleczone "buczenie".

Wszystko pokręciłem i napisałem zupełnie na odwrót. Nie wiem czym się kierowałem. Nawet tłumaczenie typu "bo było późno" nie działa w tym przypadku :P

Skomentuj

Czaruję...
              X