Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

żarówki LED - jakie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

żarówki LED - jakie?

Stoję przed zakupem żarówek i mam dylemat- mniemam iż led będą najlepsze tylko pytanie jakie kupić? Czy możecie coś polecić? Z danych które mogą się przydać to: lampa na 3 żarówki, gwint E14, pokój do oświetlenia 9,5mkw, kwota na ten cel myślę że ok 100zł jeśli warto tyle wydać, barwa światła raczej ciepła, żarówka najlepiej o kształcie kulistym.

Re: żarówki LED - jakie?

Zamieszczone przez csbiczek
    kwota na ten cel myślę że ok 100zł jeśli warto tyle wydać
    No to od razu sobie odpuść.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
      No to od razu sobie odpuść.
      Możesz rozwinąć?

Skomentuj

No bo wychodzi po 33 zł za żarówkę, a za tyle to dobrej żarówki z power ledami nie kupisz. A tylko takie mają sens.
        Już to przerabiałem

Skomentuj

To rozwiń jeszcze bardziej temat:) Ile warto wydać i co warto kuipć? Jakieś przykłady od razu też możesz dać

Skomentuj

W sumie można coś pokombinować, za 100 zł wstawisz tam 3x2,5W ale świecić to będzie jak jeden halogen 50W tylko światło będzie bardziej rozproszone.
            Sam sobie odpowiedz czy ci takie natężenie wystarczy.
            Może lepiej jedna zwykła i 2 LED, zawsze to jakaś oszczędność.

Skomentuj

Co dokładnie warto, to Ci nie powiem, bo zajmowałem się tym z rok temu.
              Ogólnie kupiłem wtedy żarówki diodowe w tym stylu http://allegro.pl/zarowka-gu10-80-le...229109610.html
              i one się nadają tylko do lampki na biurku.

Musisz szukać czegoś z prawdziwymi Power LEDami (coś jak to, ale czy na 100% to power led, to nie zaświadczę http://allegro.pl/zarowka-diodowa-po...230949740.html)

Skomentuj

mbar, 3W LED jako odpowiednik 20W to żadna rewelacja. Ta podana świeci bardzo punktowo i nie nadaje się do oświetlenia pokoju - kąt rozproszenia 30 stopni. Można sobie podświetlić schody albo obrazek na ścianie.

Ogólnie diody są oszczędne ale mało wydajne. 3 to może być mało, gdybyś wstawił 6 to na taki pokój byłoby OK.

Skomentuj

Ja chciałem wziąć na testy tą żarówkę bo pasuje mi wizualnie a na to też zwracam dość dużą uwagę bo nie chcę żeby z lampy mi wystawały 15cm żarówki
                  http://allegro.pl/zarowka-e14-e-14-8...223374040.html

Skomentuj

A nie możesz iść do skelpu elektrycznego i spytać się w sklepie jakie są dobre zarówki?? Tzn jakie się sprzedają i jakie ludzie chwalą...

Skomentuj

Zamieszczone przez alex09875
                      mbar, 3W LED jako odpowiednik 20W to żadna rewelacja. Ta podana świeci bardzo punktowo i nie nadaje się do oświetlenia pokoju - kąt rozproszenia 30 stopni. Można sobie podświetlić schody albo obrazek na ścianie.

Ogólnie diody są oszczędne ale mało wydajne. 3 to może być mało, gdybyś wstawił 6 to na taki pokój byłoby OK.
                      Dokładnie tak. Ja swego czasu kupiłem takie o kącie rozproszenia 60 stopni i też rewelacji nie było. 4 sztuki w dość małym pokoju nie oświetliły go.
                      Już nawet nie będę zaczynał mówić, jakie diodówki mają fatalne odwzorowanie barw.

Dlatego z budżetem 100 zł to można sobie oświetlić, ale biurko -- jak na razie niestety.

Skomentuj

Ja mam w łazience i wc w suficie podwieszanym lampki ledowe na gu10 230v i świecą rewelacyjnie, zupełnie jak dzienne światło, ale raptem 2,5m2 powierzchni łazienki, wsadziłem 6 sztuk, 3-4 by wystarczyły, cena ok. 13zł/szt. Do 9,5m2 to tylko takie w podwieszany sufit i co 50-60cm. Wynalazków na E14 czy E27 bym nie montował, nie dadzą rady.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek34111
                          A nie możesz iść do skelpu elektrycznego i spytać się w sklepie jakie są dobre zarówki?? Tzn jakie się sprzedają i jakie ludzie chwalą...
                          No nie wpadł bym na to.... W sklepie będą zachwalali to co mają na stanie... W opinie sprzedawców nie wierzę bo są mało wiarygodni...

Czyli pozostaje mi kupić zwykłe świetlówki i czekać na jakieś zmiany w ledach(cena i możliwości)

Skomentuj

No wiem że będą je zachwalali. Narazie żarówkie LEDowe nie nadają się do Oświetlenia pokoju...

Skomentuj

Ledy są ciekawe ale wg mnie narazie jako ciekawostka. Pokój możesz oświetlić nimi za min 200zł jak ja zrobiłem, ale całość składasz sam.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie....php?t=1504267

Skomentuj

Ja ze swej strony dorzucę swoje 0,03zł. Kupiłem parę dni temu: http://allegro.pl/zarowki-diodowe-e1...222872033.html do przetestowania w domu. Żarówka zastosowana do lampki biurowej. Porównana z żarówką wolframową 40W, żarówką LED 0,36W. Słabe LEDY nie nadają się do niczego, kupione dość dawno, nie było wtedy jeszcze mocniejszych. Wg mnie te 3-3,5W świeci mniej więcej jak żarówka klasyczna ok 20-30W, zauważalnie słabiej od 40W. Ogólnie wziąłem ją aby zobaczyć jaka będzie żywotność tego wytworu. Jak ktoś zainteresowany to mogę porobić zdjęcia świecącej lampki z różnymi żarówkami dla porównania.
                                Ogólnie jestem zdania, że żarówki LED o sumarycznej mocy z przedziału 5-10W mogą już być ciekawą alternatywą dla żarówek wolframowych, tylko jak do tej pory są bardzo drogie i nie wiadomo czy żywotność takiego cuda wyniesie odpowiednio więcej w stosunku do ceny...

Skomentuj

Czyli czekam na przełom w świecie led :wink:

[ Dodano: 2010-09-19, 23:03 ]
                                  Zamieszczone przez Jq
                                  Ledy są ciekawe ale wg mnie narazie jako ciekawostka. Pokój możesz oświetlić nimi za min 200zł jak ja zrobiłem, ale całość składasz sam.

http://www.elektroda.pl/r...c.php?t=1504267
                                  takie diy to rozumiem, efekt jest zadowalający ale w moim przypadku odpada bo kupiłem nową lampę i nie będę znów wymieniał :wink:

Skomentuj

Spore znaczenie w diodach na rozmieszczenie źródła światła bo one nie rozpraszają mocno na boki. U mnie 6 sztuk 48LED (2,5W podobno 120 stopni) znacznie lepiej oświetla łazienkę niż 20W świetlówka, duże znaczenie ma rozmieszczenie źródeł światła. Lampa z 5-6 "łodygami" rozchodzącymi się na boki byłaby w stanie oświetlić pokój 15m2, któregoś razu zrobię na próbę takie diy z kabla zasilającego podtynkowego i wsadzę lampki z łazienki to się zobaczy różnicę w stosunku do świetlówek 21W.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o żarówki to ja jestem tradycjonalistą i jak dotąd nie widziałem lepszej żarówki jak klasyczna żarnikowa. Ich jedynym mankamentem jest pobór mocy ale poza tym mają same zalety czyli wychodzi na to, że pozostałe alternatywne rozwiązania mają kupe wad a tylko jedną zaletę .

Co do diodowych to :
                                      - mały kąt rozpraszania światła
                                      - często zimna barwa
                                      - żarówka zbudowana z dużej ilości małych diod jest nie do zniesienia, mam takie 3 listwy po 10 diodek nad biurkiem i wszystko jest fajnie jak wszystko jest matowe, jak położę cokolwiek błyszczącego to widzę w tym odbitych 30 małych punkcików świetlnych, męczarnia dla oczu. Spróbujcie przy tym polutować płytkę, myślalem, że jajo zniose.
                                      - żarówki led dają generalnie mało światła
                                      - kupowanie drogiej żarówki do okazjonalnego doświetlania jest stratą pieniędzy, oszczędność jest wtedy gdy ta żarówka ma chodzić codziennie przez długi czas np oświetlenie pokoju.

Co do eneroosczędnych to jest tam też dużo ściemy. Jak każdy chyba zauwazył, że te "odpowiedniki" to jest pic na wode fotomontaż. Nawet markowa żarówka np philipsa deklarujaca 100W mocy świetlnej typowej żarówki nie daje tyle co stara dobra "setka"
                                      Pobór mocy też jest zagadką bo jak się spojrzy na parametry techniczne to żarówka energooszczędna odpowiednik 100W zwykłej ma wg producenta 28W a wg napiecia i prądu jaki producent podaje to juz 39W a te tańsze niemarkowe jeszcze więcej. Więc do cholery ile ona ciągnie tej mocy?

Wiele też było dyskusji nt szkodliwości. Ja jestem zdania, że energooszczędne/diodowe strasznie męczą. Zwykła żarówka daje ciągłe widmo swiatła, tak jak słońce. Diodowa robi kolor biały z 3 odseparowanych kolorów RGB pomiędzy którymi widmo jest nieciągłe. To bardzo męczy wzrok. Dlatego tego typu rozwiązania moim zdaniem nie nadają się do oświetlenia miejsca pracy, nauki. Można sobie tym oświetlić pdedpokój, kibelek, ganek czy garaż, lub po prostu rucać trochę światła wieczorem w pokoju zeby nie było ciemnicy. Ale czytanie książek czy praca to nigdy w życiu!

Skomentuj

W sklepach obecnie spotykamy diody hybrydowe, co zgadzałoby się także z ich wyglądem. Te 3-składnikowe są za drogie i zbyt skomplikowane.

Metoda hybrydowa
                                        W trzeciej metodzie połączono zalety obu powyższych rozwiązań (rys. 3). Zastosowano wzbudzenie żółtego luminoforu za pomocą światła diody niebieskiej 470nm (lub granatowej 460nm). Światło niebieskie jest częściowo przepuszczane, a częściowo pochłaniane poprzez luminofor, który konwertuje je w światło o barwie żółtej (kolor powstający w wyniku sumowania addytywnego barwy czerwonej i zielonej). Następnie dokonuje się mieszanie barw niebieskiej i żółtej, co w efekcie daje barwę białą. Dzięki temu uzyskano białą diodę charakteryzującą się prostotą wykonania i prostym obwodem zasilania, o zwiększonej wydajności energetycznej oraz nie promieniującą w paśmie UV, co w konsekwencji przesądziło o dużej popularności tego rozwiązania. Wadą jest jednak problem ze stałością parametrów luminoforu w czasie oraz współczynnik oddania barw na poziomie 70 - 90. Istnieje kilka odmian metody hybrydowej. W jednej z nich stosuje się dwuwarstwowy zielono-czerwony luminofor, co pozwala na uzyskanie światła o cieplejszej barwie i wyższym CRI (diody „Warm White”). Rozwinięciem tego podejścia jest sposób, w którym stosuje się w jednej obudowie chip niebieskiej diody pokryty zielonym luminoforem oraz nie pokryty luminoforem chip czerwonej diody. Dzięki temu otrzymujemy źródło światła białego, które wymaga mniej złożonego układu zasilania, niż metoda mieszania RGB, a jednocześnie umożliwia sterowanie barwą światła i jest wysoce wydajne energetycznie. Metoda hybrydowa jest naintensywniej rozwijana i najpowszechniej stowowana.

źródło http://www.lediko.com/Sposoby_otrzym...iterow_LED/59/

Świetlówki zawierają metale ciężkie i trujące gazy, do tego nie świecą od razu z maksymalną jasnością. Natomiast faktem jest, że migotanie świetlówek może męczyć wzrok bardziej niż żarówka z tradycyjnym żarnikiem ze względu na jego bezwładność. Natomiast tradycyjna żarówka w 90% się grzeje, a tylko w 10% świeci, co jest główną wadą tego rozwiązania. Aż dziwne, że nie widać prób wykorzystywania żarników ksenonowych w oświetleniach domowych. Samochodowy xenon pobiera bodajże 35W mocy zamiast 55 halogenu, barwę zimną można na pewno jakoś ocieplić.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X