Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

obliczanie ilosci drutu w cewce

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

obliczanie ilosci drutu w cewce

chce sobie nawinac cewki indukcyjne z odczepami do zwrotnic strojonych...
    zamowilem juz korpusy na cewki i teraz przyszla kolei na zamowienie drutu.
    ale pytanie ile go zamowic?
    wymiary rdzenia to ø30 i 22mm szerokosci
    max srednica korpusu to 70mm

chce to nawijac drutem 0,7mm

zna ktos wzory ile na to drutu wejdzie?
    odrazu pisze ze google pytalem :P

Paweł a patrzyłeś to:

Ogólnie fajny programik, przydaje się, polecam...
    (jak chcesz to wyśle Ci na maila bo na RS próbuje wrzucić ale mają padaczkę jakąś w tej chwili i nie przyjmuje... )

Aczkolwiek co do samych cewek to kiedyś się w to bawiłem i szczerze mówiąc ciężko to wychodziło (często zamiast cewki wychodził mi rezystor :razz: )
    Ale czasami udało nawinąć taką małą powiedzmy max 0,5mH (sprawdzane na JIG`u ) do wysokiego "cięcia" kopułek jak znalazł (własne - DIY cewki )

Skomentuj

Polecam cpw15. Można znaleźć w sieci.
      Porównywałem sobie jego wyliczenia ze wzorami na cewki powietrzne, których użyłem do swojego kalkulatora w excelu.
      Wg mnie najbardziej wiarygodny z tych, które sprawdzałem
      Paweł, Jak mi zrobisz boczki, które zamówiłem, to sobie też wreszcie będę mógł coś nawinąć :-)
      Program Ci wysłałem mailem.
      Gdzie kupiłeś karkasy do cewek?

Skomentuj

Zamieszczone przez cezarc
        Paweł, Jak mi zrobisz boczki, które zamówiłem, to sobie też wreszcie będę mógł coś nawinąć
        aaa - to ma byc nawijarka?

Zamieszczone przez cezarc
        Gdzie kupiłeś karkasy do cewek?
        dexon http://www.dexon.pl/index.php?k102,a...elementy-cewki

lata temu kupilem po 2 cewki u nich kiedy nie bylo jeszcze polinka... lub nie mialem pojecia o jego istnieniu
        no i ze maja fajne korpusy (tonsilowskie) to zamowilem troche

nawijam recznie bo niestety polink takich mi nie wykona

Skomentuj

Są programy do obliczania wypelnienia okna w transformatorach na rdzeniu EI , moze troche beda przydatne.

Skomentuj

cezarc, wielkie dzieki - jest wszystko czego potrzebowalem

wychodzi mi ok 40m drutu
            tak wiec zamawiam 0,5kg
            no chyba ze znajdzie sie chetny na taki komplet to zamowie 1kg drutu

Skomentuj

Na zdrowie :-)
              Właśnie nawinąłem przed chwilą cewkę na prowizorycznej nawijarce i mam nadzieję, że ma tyle, ile trzeba.
              Zaraz będę mierzył. W każdym razie mordęga, lepiej jednak na docelowym karkasie, bo nie trzeba ściągać.
              Dzięki za namiar na karkasy

Skomentuj

Pawel S., tego drutu zawsze warto wziąść wiecej. Sugrowałbym ci jednak grubszy chyba, że faktycznie nie zalezy ci na rezystancji. 0,7 mm słabo widze, przy powiedzmy 1,5mH bedą ze 2 ohmy minimum.
                Kiedys nawijałem drutem 0.9 i 1 jakoś idzie to zrobić . Najlepiej jest mieć drut w pojedynczej emalii, jest miękki.

Ja kupowałem w lokalnym zakładzie przewijania silników. Za 5zł mialem ok 50m drutu 1mm i ok 50 m 0,5 mm :mrgreen:

Co do długości to warto wyliczyć cewke na maksymalna indukcyjność jaka cię interesuje, będziesz znał ilość warstw któe musisz nawinać, weź średnice srodkowej warstwy i oblicz śreni obwód. Pomnóż przez ilość wartstw i zwoi na warstwe, na koniec dodaj ze 25% na zapas i będzie i wiadomo ile drutu... 50m (tak arbitralnie :twisted: )

A co do karkasów to pierwsze robiłęm a opakowania po tabletkach Pluszzz i do plastikowego rdzenia dorabiałem krążki. A później byłem sprytniejszy i zastosowałem gotowy karkas po plastrze takim szmacianym z ampteki :mrgreen:

Skomentuj

http://www.fonar.com.pl/bonus/progra...1warstwowa.htm

ja jeszcze takie cos znalazlem kiedys :)

Skomentuj

Yoshi_80, obecnie mam cewki na drutach 0,63-0,8mm tylko ze na rdzeniach. przy drucie 1mm bedzie bardzo drogo i szpulki moze zabraknac :P
                    co do szpuli po plastrach to tez o tym myslalem. ale te z dexona maja specjalne wyrpowadzenia dla drutow wiec bedzie wygodniej

co do malych szpuli to mam tez szpulki po cynie...

Skomentuj

Pawel S., też ostatnio nawijałem cewkę do zwrotek testowych i powiem Ci, że z tymi wyliczeniami to tak różnie bywa. Ja robiłem to w ten sposób, że nawijałem na karkas (krążek z taśmy teflonowej do uszczelniania połączeń rur :P ) i na bieżąco mierzyłem induktancję przy pomocy JIG'a i SW. Oczywiście jak chcesz osiągać jakieś większe wartości to dokładność nie jest tak istotna ale ja akurat nawijałem cewkę do filtra RLC w górnych częściach pasma - krok przyjąłem co 20uH więc pomiary były tutaj niezbędne - dokładność wyszła mi +/- 1,5 uH. Nie wiem czy była aż taka potrzebna ale jak już robić... Tutaj masz zdjęcia mojej cewki

I muszę Ci powiedzieć, że to nawijanie to trochę katorga. Ja nawijałem powietrzną do 200uH i wyszło mi tego drutu... hmm, coś koło 5m, może trochę więcej. Cewkę o wartościach rzędu 0,5-2,5 mH lepiej chyba nawijać na rdzeniu - tylko problem jest z ich dostaniem - mi nie udało się tego w sieci znaleźć. W końcu to tylko cewka do testów więc po co powietrzna? Ciekawostka - próbowałem nawijać na jakiejś śrubie i po kilku zwojach wychodziły mi straszne rezystancje - straszne jak na cewkę, rzędu 1 ohma. Chyba wynikało to z materiału tego rdzenia - nie wiem, z elektroniką jestem trochę na bakier. Macie jakieś namiary na karkasy szpulowe z ferrytu? Bo chyba z ferrytu głównie się je robi - może inny materiał? Już nawet miałem, przy najbliższym zamówieniu z STX'a kupić jedną cewkę szpulową (tą ze starej serii, ma dużą szpulę) i na jej bazie zrobić dużą cewkę z odczepami - nie wiem czy na tym się nie skończy.

Zamieszczone przez Yoshi_80
                      Ja kupowałem w lokalnym zakładzie przewijania silników. Za 5zł mialem ok 50m drutu 1mm i ok 50 m 0,5 mm
                      No to, Yoshi_80, muszę Ci powiedzieć, że to bardzo atrakcyjna cena. Orientowałem się po różnych firmach i producentach i generalnie skończyło się na tym, że kupiłem tutaj http://allegro.pl/show_user.php?uid=13180845 W tej chwili nie ma wystawionej aukcji ale można do niego zagadać. Znalazłem taniej w jednej firmie ale trzeba było kupić tego cały kontenerek co kosztowało ponad tysiąc złotych. Ten drut, który kupiłem jest OK - miękki i elastyczny. Pawel S., jak chcesz to mogę Ci trochę odstąpić za piwko. Mam tego pokaźną rolkę - 0,8 czy 1,0mm - jak jesteś zainteresowany to pisz na PW ile Cipotrzeba - sprawdzę jaka grubość i możemy się dogadać jeśli chcesz.

Zamieszczone przez Pawel S.
                      nawijam recznie bo niestety polink takich mi nie wykona
                      No właśnie też wysłałem zapytanie do Polinka i też dostałem negatywną odpowiedź.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                        z tymi wyliczeniami to tak różnie bywa. Ja robiłem to w ten sposób, że nawijałem na karkas (krążek z taśmy teflonowej do uszczelniania połączeń rur ) i na bieżąco mierzyłem induktancję przy pomocy JIG'a i SW.
                        i dokladnie tak mam zamiar to robic
                        ale nie interesowalo mnie ile zwojow musze nawinac tylko ile to bedzie drutu
                        Zamieszczone przez dabyl
                        Cewkę o wartościach rzędu 0,5-2,5 mH lepiej chyba nawijać na rdzeniu - tylko problem jest z ich dostaniem - mi nie udało się tego w sieci znaleźć.
                        w polinku przeciez mozna kupic sam rdzen

Zamieszczone przez dabyl
                        Pawel S., jak chcesz to mogę Ci trochę odstąpić za piwko
                        niestety juz kupilem z allegro

Skomentuj

Pawel S., mam inną propozycję. Jeżeli kompaktowy rozmiar nie jest kluczowy to po prostu kup sobie kilka cewek z polinka i połącz szeregowo. Całośc zapakuj w jakiąś skrzyneczkę a połączenia cewek/opdczepy wyprowadź kabelkami.

Po pierwsze mało roboty, po drugie dokładne wartości indukcyjności.

Skomentuj

Yoshi_80, ale ja wlasnie mam takie 2 skrzyneczki :P
                            kupilem worek cewek w polinku i upakowalem je w skrzyneczce
                            ale ze druga wymaga montazu a kasa jest to postanowilem zrobic z odczepami

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                              Pawel S., mam inną propozycję. Jeżeli kompaktowy rozmiar nie jest kluczowy to po prostu kup sobie kilka cewek z polinka i połącz szeregowo. Całośc zapakuj w jakiąś skrzyneczkę a połączenia cewek/opdczepy wyprowadź kabelkami.

Po pierwsze mało roboty, po drugie dokładne wartości indukcyjności.
                              Też tak robię z większymi cewkami - łączę je zarówno szeregowo jak i równolegle. W pewnym zakresie wartość indukcyjności można regulować ułożeniem i odległością tych cewek od siebie - ale to chyba wszyscy wiedzą. Zakres wartości jaki można tutaj uzyskać to chyba coś koło +/-0,2mH z tego co pamiętam... Jeśli te cewki są na stałe poukładane w jakimś pudełku to trzeba je tam oczywiście dobrze porozmieszczać bo jeśli będą na siebie oddziaływały to znika nam ta "polinkowa dokładność" - no i odpadają nam kombinacje, o których pisałem wyżej.

Skomentuj

No dobra to co powiedzie na taki pomysł :mrgreen: :

Bierzemy polinkową cewe , największa jaka nam potrzeba np 2mH.
                                Z boku cewki tam gdzie widać warstwy zdrapujemy w wybranych miejscach izolację i przutowujemy odczep i mamy kilka odczepów z jednej gotowej cewki :mrgreen: .
                                Trochę ciezko będzie określic gdzie się "wkłuć" ale mysle kwestia do obliczenia.

Jeden mantkament to tak przylutować zeby sie dobrze trzymało :wink:

Skomentuj

pomysl dobry
                                  ja chcialem nawet rozwijac cewke jaka mam... ale nie wiedzialem jak pozniej to zlozyc zeby sie trzymalo "kupy"
                                  te karkasy z dexona maja specjalne szczeliny i otwory to bedzie latwiej

Skomentuj

ja chcialem nawet rozwijac cewke jaka mam... ale nie wiedzialem jak pozniej to zlozyc zeby sie trzymalo "kupy"
                                    Nie da się tego zrobić w ten sposób. Polink chyba jakoś skleja te cewki (podejrzewam, że je "wypala" i izolacja stapia się w jedną całość) - po rozwinięciu izolacja się przerywa i drut przewodzi praktycznie na całej rozwiniętej długości. Jak nawiniesz ponownie to po prostu będzie zwarcie.

Yoshi_80, pomysł w teorii dobry - nawet jak nie wstrzelisz się dokładnie w oczekiwaną indukcyjność to i tak nie problem - ważne, żeby powstały odczepy różniące się od siebie o te ~0,1mH czy więcej. Tylko, że w praktyce będzie to kłopotliwe do wykonania. Przy lutowaniu może się izolacja przetopić i wtedy zonk.

Ja chyba kupię ze trzy rdzenie szpulowe w Polinku i będę nawijał jak tą powietrzną i odczepy robił tak samo - trochę przeszkadzają przy nawijaniu ale co tam Z rdzeniem to nie będzie tak dużo nawijania.

[ Dodano: 2010-09-29, 14:23 ]
                                    Zamieszczone przez Pawel S.
                                    ale nie wiedzialem jak pozniej to zlozyc zeby sie trzymalo "kupy"
                                    Ja co jakiś czas przewijałem to taśmą izolacyjną - pomagało to też w izolowaniu miejsc lutowania.

Skomentuj

O przetopienie izolacji raczej bym się nie martwił, z nią są problemy zeby nad gazem spalić wiec lutownica krzywdy jej nie zrobi. Gożej może być z dogrzaniem drutu tak żeby cyna dobrze trzymała.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                        Polink chyba jakoś skleja te cewki (podejrzewam, że je "wypala" i izolacja stapia się w jedną całość)
                                        Zalewa uzwojenie na goraco, drut po odwinieciu jest jakby lekko kolczasty, w ostrymi zadziorami po lakierze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X