Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

obliczanie ilosci drutu w cewce

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dabyl
    Polink chyba jakoś skleja te cewki (podejrzewam, że je "wypala" i izolacja stapia się w jedną całość)
    polink uzywa drutu termospiekalnego

Zamieszczone przez pegelmesser
    Zalewa uzwojenie na goraco
    widac ze chyba malo od nich bierzesz...
    ale akurat zalewanie klejem na goraco to dobry pomysl na problem rozwiajania sie cewki podczas nawijania

Skomentuj

Czy się spieka czy zalewa - nie wiem, w każdym razie po rozwinięciu jest przebicie

Mam dwie cewki 1,5mH z Polinka, nawinięte na dużym rdzeniu szpulowym. Postanowiłem, że rozbebeszę jedną z nich tak do, nie wiem, 0,5mH i będę z powrotem nawijał tylko już nowym drutem. Odczepy będę robił co 0,1mH - i tak do oporu, ile zmieści się na rdzeniu. Myślę, że powinno wyjść powyżej 2mH, może 2,5mH.

[ Dodano: 2010-10-05, 21:08 ]
      A cewka 0,5-2,0mH z odczepami co 0,1mH wygląda tak

Dokładność (wg mojego JIG'a ale na innych, po kalibracji wydaje mi się powinno być podobnie) nie spada poniżej 0,03mH. Ostatni odczep ma rezystancję 0,4ohm. Jest jeszcze miejsce na rdzeniu i tak z grubsza oceniając można nawinąć jeszcze z 1,5mH ale już tak zostawię - robi się spora plątanina odczepów. Do standardowych zastosowań powinna wystarczyć a jak będzie potrzebna większa to zawsze przecież można dodać jedną cewkę o odpowiedniej indukcyjności w szereg i już się nam zakres powiększa. Opakuję to jeszcze w jakieś pudełko ułatwiające korzystanie z ustrojstwa.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
        A cewka 0,5-2,0mH z odczepami co 0,1mH wygląda tak
        a mozesz mi powiedziec po co ci az taka dokladnosc?

ja ograncizam sie do kilku "standardowych" wartosci
        no i ja mam zamiar podlaczyc to pod przelacznik wiec mam kolejne ograniczenie :???:

Skomentuj

Wiem, że te 0,1mH przy takich częstotliwościach podziału, w jakich będzie brała udział ta cewka to zmiana wręcz pomijalna ale jakoś z góry założyłem, że tak właśnie będzie ona wyglądać. Być może niepotrzebnie ale raczej nie zaszkodzi - pytanie tylko czy przyniesie jakieś faktyczne korzyści :P

Problem z przełącznikiem pojawił się dopiero po fakcie. Szukałem na allegro ale udało mi się znaleźć takie najwyżej na 11 pozycji a ja tych wyprowadzeń mam 16. Możliwe jednak, że zastosuję dwa przełączniki obrotowe odpowiednio ze sobę spięte (to znaczy jeden zawsze w pozycji neutralnej i wtedy przełączamy tym drugim - może da się jakoś inaczej ale tak chyba będzie najprościej).

Skomentuj

A nie lepiej zrobic przelaczanie na przekaźnikach?

Skomentuj

dabyl, poszukaj przelacznikow z militarnego demobilu
              mi sie trafily 46 pozycyjne

Skomentuj

a obiecalem ze bede sie uczyl...

:twisted:

Skomentuj

osz kurde, nawijarka - widzę pełna profeska Ja męczyłem się (jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało :razz: ) gołymi rękami. Ciekawe rozwiązanie.

Jakiej indukcyjności będziesz miał odczepy? Takie jak opisy na tym panelu do zwrotki strojonej (czy jak ją nazwać - uniwersalna), który kiedyś irek (z tego co pamiętam) zamieścił na forum (jest chyba w temacie o projektowaniu zwrotnicy krok po kroku)?

Skomentuj

dabyl, za leniwy jestem na nawijanie reczne

Zamieszczone przez dabyl
                    Jakiej indukcyjności będziesz miał odczepy? Takie jak opisy na tym panelu do zwrotki strojonej
                    tak. narazie nawijam ta mniejsza z dodatkowym odczepem 1mH

popelnilem jednak wielki blad...
                    w karkas wkrecony jest wkret. pomyslalem ze oleje ten blad (dziala jak rdzen) bo moge go tam zostawic jako mocowanie...
                    ale zapomnialem ze uchwyt we wkretarce powiekszyl ten "rdzen" i teraz wyniki mi sie kompletnie nie zgadzaja :???:

bede musial pobawic sie z korekacja tego rdzenia :P

Skomentuj

Pawel S., albo nawinąć jeszcze raz na jakimś plastiku
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, za cholere nie bede tego powtarzal ;]

a nastepnym razem zamocuje to na mosieznej srubie - raczej nie powinno to wplynac

Skomentuj

Nie na temat...
                          Paweł S. fajny odtwarzacz CD :wink:

Skomentuj

Nie na temat...
                            stara polska fonica

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              Nie na temat...
                              stara polska fonica
                              Nie na temat...
                              się wie, mam taką samą grafitową