Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płytka PCB (drukowana) do MOSTKU TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płytka PCB (drukowana) do MOSTKU TDA7294

Czy jest może tutaj ktoś skłonny do wykonania płytki (1 lub 2-óch) do mostku TDA7294 do SUBA ? A może ktoś takową ma ? Bo ja już nie mam do tego siły i chęci - zrobiłem ich w sumie 4 czy 5 metodą termotransferu (cuda na kiju, czasy, temp. różne i ciągle to samo - możliwe, że mam jakiś lipny toner teraz...). Robiłem już sporo płytek, ale jeszcze przy żadnej się tyle nie na wkurzałem co przy tych. (jest kilka cienkich jak dla mnie ścieżek, które są blisko siebie). Dodam, że u mnie zakładów takowych co wykonują obwody drukowane nie ma, a jeśli są (w ilości nie większej niż 2) to się bardzo cenią.

P.S A może jest ktoś z Cz-wy (lub okolic) i czymś takim się zajmuje ? albo po prostu działa coś w elektronice.

Może napisz jak wykonujesz płytki, spróbujemy coś doradzić.
    Sam na początku przeżywałem kryzys, bo nic nie wychodziło, a teraz nie mam z tym żadnych problemów. Nie zależy mi na jakości jak z metody fotochemicznej, ale znowu bez przesady w druga stronę; zjedzonych ścieżek nie ma :P
    Jakby nie było chętnego, to spróbuję to wykonać, ale dopiero w poniedziałek jak zrobię wjazd na sprawdzony punkt ksero w Gliwicach.

Skomentuj

Wykonałem już ich tyle, że mam dość (cały arkusz A4 fr4 poszedł prawie) :P Metodą robię dobrą zrobiłem kilka przedwzmacniaczy, małych wzmacniaczy i zawsze było ok. Tylko robiąc płytkę starałem się nie dawać cienkich ścieżek. Najczęściej odchodzą mi te cienkie ścieżki podczas schodzenia papieru (po wodowaniu) lub wytrawianiu (tu rzadko). Paweł mi radził jak robić płytki lecz chyba wolałbym aby mi ktoś to wykonał - bo na pewno bedzie lepiej niz jak ja to zrobie :P

Skomentuj

Jak by się znalazł ktoś chętny by wykonać płytki to i ja bym chciał na TDA7294 (nie mostkowane) a jeszcze lepiej KIT... :smile: ( w mojej okolicy nie ma sklepu elektronicznego żebym mógł kupić i bym musiał zamawiać on-line wszystko...., dodatkowo w niektórych sklepach mogą nie mieć..... przesyłki kupę wychodzą.....,na koniec trzeba "wytrawiać" płytki....ahhhhh, no sami rozumiecie - nie chce się itp... :???:)

Skomentuj

Jak chcecie to w piątek pojadę do Gliwic i mi wydrukują kartki na termotransfer, i zobaczę jak mi to wyjdzie
          Co do elementów, jutro sprawdzę co tam przychodzi na ta płytkę i czy mają to w sklepie gdzie kupuję, bo sam chcę nieco teili zakupić (albo jak chcesz to zobacz sam - http://www.seguro.pl/sklep/? )

Sewes, jak przygotowujesz płytkę: szlifowanie, odtłuszczanie?

Skomentuj

http://diy.elektroda.eu/plytki-drukowane-od-a-do-z/

Skomentuj

Sewes, też miałem mały kryzys kiedy metodą termotransferu przestawało mi wychodzić - a kiedy już starsze żelazko specjalnie do tego przeznaczone przestało działać wtedy zakupiłem laminator. jeden z najtańszych, kupiony w tesco, kosztował około 40 zł. Wystarczyło wymienić bezpiecznik termiczny i przełącznik bistabilny na pracujące w odpowiednio wyższej temperaturze - koszt ok 10 zł. Od tej pory mam problem z głowy. Nie ma mowy o żadnym poprawianiu ścieżek - jak do tej pory robiłem to tylko raz - przy pierwszej płytce na laminatorze. Po przepuszczeniu kilka razy, u mnie ~10 wszystko przeniesione jest na laminat i nie ma czegoś takiego jak za krótkie ścieżki. Wykonywanie płytek jest nieporównywalnie wygodniejsze niż metoda z żelazkiem - teraz nawet nie muszę się starać a płytka niezależnie ode mnie wyjdzie dobrze

jeśli myślisz o wykonywaniu jakichś układów w większej ilości w przyszłości to kupując laminator nie pożałujesz ale oczywiście jeśli chcesz wykonać płytkę jednorazowo albo raz na długi długi czas to faktycznie nie opłaca się.

jeśli jesteś zainteresowany choć trochę tym co napisałem albo kogoś z was zainteresowałem, to mogę podać wam trochę więcej szczegółów i nie będzie problemu z wstawieniem zdj porównawczych, pozdro :wink:

Skomentuj

mam wykonana jedna plytke do mostka irka i jedna do pojedynczego TDA
                moze znajdzie sie druga do mostka...

tylko powiercic trzeba bo do tego nie mam cierpliwosci :P

Skomentuj

Powiercić to już nie problem. Aby tylko były dokładne i całe ścieżki. Ile chcesz za ten mostek ? Laminator mi się nie opłaca - robię tylko kilka rzeczy w ciągu roku. Dodam, że żelazkami robiłem różnymi (starymi - nowymi, tanimi - drogimi) i jest to samo. Wydruk robiłem na papierze takim z gazety TV (chyba wiecie o czym mowie).

Skomentuj

Wydaje mi się, że twoje problemy mają związek z niewłaściwym/niedokładnym przygotowaniem laminatu. Po wycięciu płytki bierzesz papier ścierny 1000, albo nieco grubszy i szlifujesz płytkę, najlepiej tylko w jednej płaszczyźnie: góra-dół aż do uzyskania efektu "lustra", potem umyć całość wodą z mydłem i przeczyścić laminat acetonem, albo czymś w tym rodzaju.
                    Nie wiem czy papier gazetowy jest lepszy, czy gorszy od białej kartki kredowego (ja używam 150g/m^2 bo taki mają na ksero). Musisz pamiętać o tym, że przeglądając gazetę zostawiasz tłuste odciski i w tych miejscach toner ma mniejszą przyczepność.
                    Jak odrywasz papier przed trawieniem? Do wody i czekasz aż odmoknie? czy zrywasz co można zerwać i resztę palcem pod wodą wałkujesz? Ja wspomagam się ciepłą wodą z kwaskiem cytrynowym. Kładę płytkę na powierzchni wody papierem do dołu i tak pływa, aż papier sam nie odpadnie - kilka minut. Kwasek jest żrący dla papieru, więc łatwo się go tak można pozbyć.

Skomentuj

Ja też chciałbym jedną taką do mostka. Jeśli ktoś ma niepotrzebną lub wytrawiłby proszę napisać na PW.

Skomentuj

Papier 1000 za drobny, ja robiłem 600 i często mi ścieżki odpadały. Teraz jak robie papierem 300 i powierzchnia jest porysowana, to toner trzyma się dobrze a poprawki zdarzają się bardzo żadko.

Skomentuj

Co człowiek to metoda.
                          Dużo zależy od toneru, papieru, temperatury żelazka, sposobu przenoszenia toneru, czasu przenoszenia....
                          Każdy kto ma już wypracowany sposób, ma go opracowany dla jego swoistych warunków.
                          W związku z tym nie każda porada jest trafna i sprawdzi się u osoby mającej problemy, dlatego polecam eksperymentować :)
                          Zanim zacząłem trawić dużo czytałem na forum o tym i jak przyszło co do czego, to była załamka i kryzys. Ale właśnie metodą prób i błędów doszedłem do dobrego poziomu wykonania.

Skomentuj

Sewes, sam ocen ile to jest warte
                            napewno taniej byloby kupic gotowca u irka ale nie wiem czy takie jeszcze ma

Skomentuj

Mam na sprzedaż gotowca, zmontowany, uruchomiony, całkowicie sprawny. Stoi na półce i się ..nie kurzy bo jest w szafie.
                              Moze byc nawet z radiatorem i trafem zasilającym jak chcesz. Naewet w obudowie go mam. Pytania na PW.

Skomentuj

Czaruję...
                              X