Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanko

cze, mam jedno głupie pytanie zrodzone z mojej płytkiej wiedzy z tej dziedziny. Mam wieże 8 ohmową. czy moge podłączyć pod nią 4 ohmowy głośnik. Chodzi mi o to czy nie popali sie coś. Czy do 4 ohmowego głośnika musi być 4 ohmowy wzmak, wieża ??? Prosze o wyrozumiałość :]

tak jak mówisz. jeżeli nie chcesz zanoscić wiezyczki do naprawy nie eksperymentuj. wzmak musi być przystosowany do obciążania go kolumnami o impedancji 4ohm, a twój najwyraźniej nie jest.

Skomentuj

natomiast wiekszosc producentow wzmacniaczy woli podac wyższą impedancje aby miec 1. rezerwe 2. powod do nie uznania gwarancji. Stąd wiekszość wzmacniaczy 8 om wytzyma bez problemu 6 a nawet 4 omowe kolumny (z umiarkowana glosnoscią).

Skomentuj

racja marven....
        a stare wzmaki unitry to na maksa jada na 4 ohm....tylko bezpieczniki raz dwa sie pala :] mialem dwa i sprawdzilem :]

Skomentuj

tobie sie palą? ja mam oryginalna tosce nie grzebana, bezpieczniki ani razy nie wymieniane od nowosci i gra z 4 ohm na 4/5 mocy spokojnie dlugo

Skomentuj

Zamieszczone przez Blazej
            racja marven....
            a stare wzmaki unitry to na maksa jada na 4 ohm....tylko bezpieczniki raz dwa sie pala :] mialem dwa i sprawdzilem :]
            pewnie ze racja. A wy myslicie ze czemu produceni kolumn tez zawyzają impedancje? Bo doskonale wiedzą co robią producenci wzmacniaczy wiec sie nie boją. Kolumn prawdziwie 8 omowych jest malo...pozdrawiam

Skomentuj

do wzmaka 8 om mozesz podpiac kolumny 4 omowe ale music dwie dac w szeregu to wtedy bedzie chodzilo i nic nie popalisz

Skomentuj

według mnie możesz podłączyć czteroomowe kolumny do wzmacniacza znamionowego przeznaczonego do 8 omów, tylko nie możesz przesadzać z wysterowaniem, co by prąd za duży nie popłynął.
                Kto normalny łączy kolumny w szereg??

Skomentuj

a jak nie ma innego wyjscia...

Skomentuj

tak można łączyć szeregowo, tylko pod warunkiem że będą to dwie identyczne kolumny (równomierne obciążenie kolumn) tylko trzeba wziąśc jeszcze pod uwagę fakt ze jak podłączysz dwie kolumny na kanał to do stereo trzeba bedzie cztery takie same kolumny!

Skomentuj

Ja miałem Unitra Merkury jakiś czas temu i łaziło wszystko cyc nawet przy 4 omach i max głośności. i tylko raz bezpiecznik mi wybiło.

Skomentuj

Zamieszczone przez caras
                        a jak nie ma innego wyjscia...
                        jest wyjście... nie kręcić na maxa :P

Skomentuj

Czaruję...
                        X