Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny stereo do 1400zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kolumny stereo do 1400zł

Witam.
    Poszukuje kolumn stereo do 1400zł , myślałem nad Altusami 200, może jednak wybrać coś innego?

Zamieszczone przez womperm
    myślałem nad Altusami 200
    Od razu zapomnij, to nie lata 70-te.

Skomentuj

Fabryczne czy DIY? Jaka muzyka, jaki metraż? Ogólnie to byś mógł poczytać, jest na ten temat sporo. Altusy, tak jak powiedział kolega, kasa w błoto

Skomentuj

Jak lubisz rock lub coś z dobrym basem no i masz dobry wzmacniacz to altusy, natomiast jeśli wolisz nieco łągodniejszego to maestroII 180, natomiast jeśli wolisz coś z innego niż tonsilu hmmm to nie polecam :) tonsil to tonsil wkońcu dobre bo polskie a nie china

Skomentuj

Zamieszczone przez kevineczko
          Jak lubisz rock lub coś z dobrym basem no i masz dobry wzmacniacz to altusy, natomiast jeśli wolisz nieco łągodniejszego to maestroII 180, natomiast jeśli wolisz coś z innego niż tonsilu hmmm to nie polecam :) tonsil to tonsil wkońcu dobre bo polskie a nie china
          Po co pindolisz takie farmazony i ludziom w głowach mieszasz.
          womperm Z nowych i nie DIY te maestro były by OK, Z DIY szukaj w konstrukcjach gotowych , są tam najczęściej podane koszty budowy.
          Napisz swoje preferencje muzyczne, jaka wielkość pomieszczenia, rodzaj muzyki ew. jaki posiadasz wzmacniacz , 2 drożne, 2.5 czy 3 drożne mają być itp.

Skomentuj

Poszukuje kolumn stereo do 1400zł
            ledwo na styk http://www.stx.pl/mx-140.html

Poszukuje kolumn stereo do 1400zł , myślałem nad Altusami 200
            jezeli ma byc duze to moze lepiej dozbierac do http://www.stx.pl/fx-200.html

kevineczko, widac ze malo sluchales a jeszcze mniej wiesz...
            tonsil miewa fajne glosniki. ale polecanie tylko tonsila bo inne nie graja to czysta glupota ;]

womperm, osobiscie polecam poszukac uzywanych DIY
            za 1400zl mozna kupic juz naprawde dobre kolumy ktore starcza na lata
            a ze DIY to i wykonanie pewnie lepsze

Skomentuj

Pomieszczenie ma 52m2. Jeśli chodzi o muzykę do głośniki muszą mieć niskie i dynamiczne zejście, wysokie muszą być wyraźne ale nie natarczywe.

Skomentuj

Pomieszczenie ma 52m2. Jeśli chodzi o muzykę do głośniki muszą mieć niskie i dynamiczne zejście, wysokie muszą być wyraźne ale nie natarczywe.
                Niestety altusy sa przeciwenstwem tego czego wymagasz. Brak niskiego basu i wyeksponowane wysokie czestotliwosci.

Skomentuj

uuuu...
                  to faktycznie jedynie FX-200 lub altusy
                  szkoda tylko ze altusy maja tube na wysokich tonach ktora czasami potrafi ranic uszy :???:

Skomentuj

Szczerze,
                    Jeśli nie DIY to osobiście wolał bym poczekać, dołożyć, bo wiem że apetyt rośnie w miarę jedzenia.... a od 1400 do 2000 niewielka różnica...
                    Z tego co piszesz i czytałem tu na forum, ponoć bardzo fajnie grającym zestawem jest FX-300 od STX-a....
                    Osobiście bym dozbierał do czegoś czego nie będę chciał zmieniać przez długie lata.
                    Kojarzę ze Infinity Beta 50 mieściły się w cenie do 2000 a dźwiękiem są naprawdę bardzo fajne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi
                      ponoć bardzo fajnie grającym zestawem jest FX-300 od STX-a....
                      no ale do 50m2 wymagany jednak wiekszy woofer :???:

http://allegro.pl/wyprzedaz-tonsil-v...261935692.html to by tez pasowalo
                      ilosc basu wieksza niz z altusa a kopolka na gorze nie pokaleczy uszu

Skomentuj

womperm Dzięki DIY możesz mieć kolumny których koszt wyniesie połowę ceny sklepowej a za 1,5tyś można by już dobrać jakieś dobre przetworniki - szczególnie duże woofery (a według mnie powinieneś zainwestować nawet w subwoofery skoro masz 50m2)

Przemyśl sobie DIY - to się opłaca (nawet jeśli nie czerpiesz przyjemność z ich budowy)

Ja jeśli miał bym kupić te Voyager`y 350 to już bym wolał poskręcać samemu takie proste sześciany i okleić czarną okleiną :razz:
                        Brak kolców, forniru, lakieru, ewentualnie lakiernika, wykwintnych terminali, kosztów przesyłek tego wszystkiego itp. skutkuje bądź co bądź dużym zaoszczędzeniem budżetu na np. leprze przetworniki.... gdzie w efekcie zostanie jeszcze na dobrą zwrotnicę...

Skomentuj

Przyjemość z DIY nie zastopiona w końcu wiem co robie :wink:
                          Jeśli tak no to możecie podać jakieś głośniki ze zwrotnicami.

Skomentuj

Nie wiem, może Ci tu chłopaki zaraz coś zaproponują bo ze zwrotką już zaprojektowaną to teraz nie mogę znaleźć ale ja myślę że tanio i dobrze było by zrobić najpierw jakieś w miarę skuteczne znane 2-way`e a do tego wkomponować jakieś suby na podstawę 2-way`i.
                            Pytanie czy odpowiadał by Ci taki design ? wyglądać to by np. mogło jak 2,5drogi na AWX`ach Dolphina123 http://www.audio.lutuje.se/ albo np. coś w tym stylu http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm

Skomentuj

no to moze awx-y i do tego sub na 30ap?
                              Ale to nie wypelni budzetu calkowicie
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

od dlugiego czasu chodza mi po glowie kolumny w stylu altusow ale z lepszymi glosnikami...
                                no i niestety brak dobrego i wystarczajaco slabego woofera 12"
                                potrzebnyby byl jakis wysokosprawny papierowy woofer do max 100w

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  od dlugiego czasu chodza mi po glowie kolumny w stylu altusow ale z lepszymi glosnikami
                                  alu seas, eminence, nie wiem co to za średniak
                                  http://www.harpia.pl/polski/atlas.html
                                  a w harpia triode jest ten sam seas na wysokich, kopułkowy rs52 daytona na średnich i 10calowy eminence, dało by się coś takiego nawet nie bardzo drogo złożyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    od dlugiego czasu chodza mi po glowie kolumny w stylu altusow ale z lepszymi glosnikami...
                                    no i niestety brak dobrego i wystarczajaco slabego woofera 12"
                                    potrzebnyby byl jakis wysokosprawny papierowy woofer do max 100w
                                    Może ?:
                                    http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-320
                                    91,5 dB / 2.8V
                                    W polinku są...

Skomentuj

O cholercia, piekne te Daytony do TeeeLki ajjjj

Skomentuj

funiax1, pomysl dobry - ale ile te woofery kosztuja?
                                        ir0nhide, glosnik prawie idealny - szkoda ze nie kosztuje powiedzmy 100zl i nie wyglada lepiej :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X