Jak lubisz rock lub coś z dobrym basem no i masz dobry wzmacniacz to altusy, natomiast jeśli wolisz nieco łągodniejszego to maestroII 180, natomiast jeśli wolisz coś z innego niż tonsilu hmmm to nie polecam :) tonsil to tonsil wkońcu dobre bo polskie a nie china
Jak lubisz rock lub coś z dobrym basem no i masz dobry wzmacniacz to altusy, natomiast jeśli wolisz nieco łągodniejszego to maestroII 180, natomiast jeśli wolisz coś z innego niż tonsilu hmmm to nie polecam :) tonsil to tonsil wkońcu dobre bo polskie a nie china
Po co pindolisz takie farmazony i ludziom w głowach mieszasz. womperm Z nowych i nie DIY te maestro były by OK, Z DIY szukaj w konstrukcjach gotowych , są tam najczęściej podane koszty budowy.
Napisz swoje preferencje muzyczne, jaka wielkość pomieszczenia, rodzaj muzyki ew. jaki posiadasz wzmacniacz , 2 drożne, 2.5 czy 3 drożne mają być itp.
kevineczko, widac ze malo sluchales a jeszcze mniej wiesz...
tonsil miewa fajne glosniki. ale polecanie tylko tonsila bo inne nie graja to czysta glupota ;]
womperm, osobiscie polecam poszukac uzywanych DIY
za 1400zl mozna kupic juz naprawde dobre kolumy ktore starcza na lata
a ze DIY to i wykonanie pewnie lepsze
Szczerze,
Jeśli nie DIY to osobiście wolał bym poczekać, dołożyć, bo wiem że apetyt rośnie w miarę jedzenia.... a od 1400 do 2000 niewielka różnica...
Z tego co piszesz i czytałem tu na forum, ponoć bardzo fajnie grającym zestawem jest FX-300 od STX-a....
Osobiście bym dozbierał do czegoś czego nie będę chciał zmieniać przez długie lata.
Kojarzę ze Infinity Beta 50 mieściły się w cenie do 2000 a dźwiękiem są naprawdę bardzo fajne.
womperm Dzięki DIY możesz mieć kolumny których koszt wyniesie połowę ceny sklepowej a za 1,5tyś można by już dobrać jakieś dobre przetworniki - szczególnie duże woofery (a według mnie powinieneś zainwestować nawet w subwoofery skoro masz 50m2)
Przemyśl sobie DIY - to się opłaca (nawet jeśli nie czerpiesz przyjemność z ich budowy)
Ja jeśli miał bym kupić te Voyager`y 350 to już bym wolał poskręcać samemu takie proste sześciany i okleić czarną okleiną :razz:
Brak kolców, forniru, lakieru, ewentualnie lakiernika, wykwintnych terminali, kosztów przesyłek tego wszystkiego itp. skutkuje bądź co bądź dużym zaoszczędzeniem budżetu na np. leprze przetworniki.... gdzie w efekcie zostanie jeszcze na dobrą zwrotnicę...
Nie wiem, może Ci tu chłopaki zaraz coś zaproponują bo ze zwrotką już zaprojektowaną to teraz nie mogę znaleźć ale ja myślę że tanio i dobrze było by zrobić najpierw jakieś w miarę skuteczne znane 2-way`e a do tego wkomponować jakieś suby na podstawę 2-way`i.
Pytanie czy odpowiadał by Ci taki design ? wyglądać to by np. mogło jak 2,5drogi na AWX`ach Dolphina123 http://www.audio.lutuje.se/ albo np. coś w tym stylu http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm
od dlugiego czasu chodza mi po glowie kolumny w stylu altusow ale z lepszymi glosnikami...
no i niestety brak dobrego i wystarczajaco slabego woofera 12"
potrzebnyby byl jakis wysokosprawny papierowy woofer do max 100w
od dlugiego czasu chodza mi po glowie kolumny w stylu altusow ale z lepszymi glosnikami
alu seas, eminence, nie wiem co to za średniak http://www.harpia.pl/polski/atlas.html
a w harpia triode jest ten sam seas na wysokich, kopułkowy rs52 daytona na średnich i 10calowy eminence, dało by się coś takiego nawet nie bardzo drogo złożyć.
od dlugiego czasu chodza mi po glowie kolumny w stylu altusow ale z lepszymi glosnikami...
no i niestety brak dobrego i wystarczajaco slabego woofera 12"
potrzebnyby byl jakis wysokosprawny papierowy woofer do max 100w
funiax1, pomysl dobry - ale ile te woofery kosztuja? ir0nhide, glosnik prawie idealny - szkoda ze nie kosztuje powiedzmy 100zl i nie wyglada lepiej :???:
Skomentuj