Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakich płyt używacie do nagrywania Cd-Audio ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakich płyt używacie do nagrywania Cd-Audio ?

Witam! Tak jak w temacie jakich płyt używacie do nagrywania Cd-Audio? Ja używam płyt firmy Sony i Verbatim i jestem z nich zadowolony.

Ja nagrywam na zwykłych podajże hawk :) Moim zdaniem to nie ma jakiegoś znaczenia na jakiej płycie nagrywasz no chyba że chodzi o żywotność płytki. Kiedyś nawet kupiłem sobie tak na próbę specjalne płyty do nagrywania Audio-CD , czarne "vinyle" Esperanza i różnicy żadnej nie odczułem między zwykłą płytką.

Skomentuj

Podobno płyty z czarnym spodem są lepiej odczytywane przez odtwarzacze. Sam mam jedną i jest ostro porysowana ale odtwarzacz ją normalnie wczytuje i nie ma zniekształceń.

Skomentuj

Zamieszczone przez BrianGtx
        Podobno płyty z czarnym spodem są lepiej odczytywane przez odtwarzacze
        ALe przez jakie odtwarzacze? Jakie marki, modele? Kto robil badania, pomiary? Co znaczy "lepiej"?

Skomentuj

Niektóre radia samochodowe są pod tym względem wybredne.
          Np. Alpine CDA-7944 najlepiej łyka sony, a mój philips(DC-944) znowu nie za bardzo chciał z nimi współpracować, a za to z płytami philipsa i verbatima owszem.

Skomentuj

Tu nie chodzi raczej o markę czy konkretny model ale o stopień zużycia układu optycznego. Najlepiej jest to widoczne przy starych CD które maja problem z odczytaniem niektórych płyt, nawet oryginalnych. Długo je wczytują i przy porysowanych czasem gubią ścieżkę...

Osobiście używam Verbatim AZO Crystal i nagrywam je z prędkością 1/3 prędkości nagrywarki i to są chyba najlepsze płyty CD-R (dla normalnych ludzi). Kiedyś używałem jeszcze płyt firmy Dysan też bardzo dobre jednak łatwiej się rysują i są droższe...
            Tanie płyty CD takie po 0,5zł po kilku latach tracą dane a po ponad 10 są w większości nie do odczytania...

Skomentuj

joy_pl, gdzie można dostać te płyty? Szukałem ich kiedyś we wszystkich sklepach w moim regionie ale bez skutecznie.

Skomentuj

Ogólnie trudniej teraz dostać dobre CD-R’y, ja kupowałem przez net w większej ilości...

Skomentuj

W internecie też szukałem i nic. Nawet na allegro nie ma. Jeżeli możesz to powiedz na jakiej stronie je znalazłeś.

Skomentuj

Jak to nie ma, jak są http://allegro.pl/listing.php/search...from_showcat=1

Skomentuj

Też już znalazłem, dzięki http://www.czysteplyty.pl/verbatim-c...-cake-p-2.html
                      A wiecie coś na temat Verbatim Pastel ?

Skomentuj

Zamieszczone przez BrianGtx
                        A wiecie coś na temat Verbatim Pastel ?
                        Raczej zwykłe płyty, tyle że kolorowe...

Skomentuj

BrianGtx, to największa lipa verbatima, kumpel kupił pastela i jak wyciągał z napędu to na jego ręce została cała folia z płytki

Verbatim Crystal AZO (z niebieskim spodem) po 8 latach wymiękła, słychać dosłownie szumy przy odtwarzaniu

ale macie problem z tymi płytami, kupić lepiej firmową płytkę TDK czy Verbatim najzwyklejszą, nagrywać i się cieszyć,aa dla bajery można kupić czarną :)
                          tanie płytki szybciej się sypią

CD Audio nagrywam z prędkością 8x programem Burrrn - freeware akceptuje FLACi i obsługuje pliki CUE do płyt zgranych w jeden plik audio

Skomentuj

W sklepie cdsklep.pl Azo Crystal są bodajże po 70 zł/100 szt. Sam korzystam z CD-R firmy Verbatim i jestem z nich zadowolony. Wybrałem je dlatego, że w okolicy nie było nic lepszego za tę cenę (około 80 gr/szt.). Aktualnie do odtwarzania używam tylko komputera, praktycznie zastępuje mi wszystko, dlatego wolę zainwestować 200-300 zł w dysk twardy 1TB i na nim trzymać bezstratne pliki audio.

Skomentuj

Im ciemniejszy spód (mocno granatowy lub czarny) tym laser "mniej się męczy" co przedłuża jego żywotność. Osobiście wypalam wszystko na Verbatimach. Wolę zapłacić 20gr więcej za płytkę, a mieć spokój.

Skomentuj

Z reguły nie ma znaczenia jaiej firmy jest płyta, ale jeśli chodzi o laser to Away, ma rację. Co do tych czarnych esperanz to pewnie chodziło o te http://allegro.pl/cd-r-700-esperanza...269517427.html miałem kiedyś takie i były dośc porysowane ale odtwarzacz je odczytywał w przeciwieństwie do zwykłych płytek. Tyle że nie mogę ich dostac w moim mieście ( wtedy kupiłem je na giełdzie ale to było lata temu) :razz:

Skomentuj

Ja takie kupuje w Media Marktcie :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
                                    Aktualnie do odtwarzania używam tylko komputera, praktycznie zastępuje mi wszystko, dlatego wolę zainwestować 200-300 zł w dysk twardy 1TB i na nim trzymać bezstratne pliki audio
                                    Ja tez bym z checia tak chcial ale niestety jeszcze nie slyszalem lepszego zrodla niz moj odtwarzacz CD ( tuningowany marantz ) i stad czesto trzeba sobie te flaczki zgrywac na CD
                                    Oczywiscie zapewne na pewnym znanym tu wszystkim forum tanie plyty CD nie moga grac dobrze, ale skoro to ma sluzyc nam dluzszy czas, to lepiej doplacic i kupic porzadna firmowa plytke.
                                    Swoja droga zastanawia mnie, czemu jeszcze nikt nie wymyslil audiofilskich plyt CD za 50zl/sztuke. Przeciez to moglby byc dobry interes

Skomentuj

A DVD też są ? (czarne)

Skomentuj

Tylko szkoda żeby te 50zł np. spadło na podłogę i się mocno porysowało lub pękło :razz: :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X