Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz stereo na TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz stereo na TDA7294

Witam. Zastanawiałem się nad budową wzmacniacza STEREO (+ do tego mam mostek TDA7294 + 22 scx sub) na dwóch kościach TDA7294. Jak myślicie ? Czy warto ? Jakościowo i cenowo ? Czy w podobnych cenach lub nieco wyższych można zbudować coś podobnie mocowego 60-100W na kanał lepiej grające ? Jakie są wasze opinie na ten temat ? Pozdrawiam.

co do stereo w tej cenie to lepiej GC a ciut drożej uni... Co do mostka tda to do 22scx bedzie ok

Skomentuj

jeśli tanio ma być to może lm4780, ja po dychu je kupowalem malo elementów i źle nie gra

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas
        jeśli tanio ma być to może lm4780, ja po dychu je kupowalem malo elementów i źle nie gra
        A masz PCB do niego w sprawdzonej aplikacji? Szukam, więc chętnie przygarnę.

Skomentuj

A co jest zasilane z podobnego trafa ? W sensie - granice 2x24 ? Zawszę mogę zrobić system 2.1 :) I np. na trafo 500W dać mostek TDA do suba + wzm. stereo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
            Zamieszczone przez jaromas
            A masz PCB do niego w sprawdzonej aplikacji? Szukam, więc chętnie przygarnę.
            mam sprawdzoną miniaturową wersję na płytkach 2 stronnych z rezami i kondami odsprzęgającymi w smd, chwila więcej roboty ale odwdzięcza się rozmiarem, mogę wytrawić kilka dwustronnych jak by ktoś chcial, nawet polutować wszystkie elementy oprócz scalaków (ktoś z forum już tak brał odemnie) albo podesłac pliki do termotransferu ale to na PW jak cos i bez puszczania w obieg

A co jest zasilane z podobnego trafa ? W sensie - granice 2x24 ? Zawszę mogę zrobić system 2.1 :) I np. na trafo 500W dać mostek TDA do suba + wzm. stereo :)
            z 2x24 możesz zasilić: tda7294, lm3875, lm3876, lm3886, lm4780 a no i ich mostki,z tranzystorów to wiele no i spora rodzina STK ale nie chce mi sie szukac :P

Skomentuj

Sewes, wzmacniacz stereo na TDA7294 to jakies 30-50zl + zasilacz
              wg mnie za ta cene trudno znalezc cos ciekawszego
              jedyny minus TDA to nie najmocnijeszy bas. ale jak zrobisz suba to sie zrownowazy

Skomentuj

jedyny minus TDA to nie najmocnijeszy bas
                Chyba tylko w konstrukcji irka, gdzie zastosował za małe kondenstaory odpowiadajace za pasmo od dołu. A wszyscy bezmyslnie wkładają te 47uF z durnych not katalogowych, 20Hz -3dB buhaha bez chwili zastanowienia zamiast 220uF jak sie nalezy...

Skomentuj

buahaha, a o którym to kondensatorze piszesz bo w nocie katalogowej nie ma żadnego 47uF....

Skomentuj

Faktycznie, jest jeszcze gorzej bo są 22uF, matko toc to tragedia niskotonowa.

Skomentuj

pegelmesser, pisalem o slabym basie a nie o braku zejscia....
                      czy ty zawsze musisz sie przyczepic do byle czego? ciekaw jestem jakbys sie zachowal na zywo...

Skomentuj

No ale co to znaczy słaby bas? Nic innego jak wieksze obnizenie poziomu nizszych cestotliwosci co jest skutkiem podwyzszenia dolnej czestotliwosci granicznej. Nie wiem jak inaczej wzmacnaicz miałby słaby lub silny bas, musiałby miec nierównomiernośc charakterystyi w pasmie 10-200Hz conajmniej 6dB zeby to usłyszeć a to sie nie da zrobic normalnie, tylko jakims filtrem.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                          Faktycznie, jest jeszcze gorzej bo są 22uF, matko toc to tragedia niskotonowa.
                          czy to nie jest czasem kondek od bootstrapu?

Skomentuj

jest

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                              masz PCB do niego w sprawdzonej aplikacji? Szukam, więc chętnie przygarnę.
                              Takie PCB jednostronne jak w w paczce mam z rosyjskiego forum, jeśli zostały tam udostępnione to tajne chyba nie są.
                              Wersja bez schematu o ile pamiętam robiona pod schemat z datascheet`a.

http://marusmk.jor.pl/EL/LM4780.zip

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                No ale co to znaczy słaby bas? Nic innego jak wieksze obnizenie poziomu nizszych cestotliwosci co jest skutkiem podwyzszenia dolnej czestotliwosci granicznej. Nie wiem jak inaczej wzmacnaicz miałby słaby lub silny bas
                                Jest jeszcze coś takiego jak współczynnik tłumienia wzmacniacza :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez AdamAudio
                                  Jest jeszcze coś takiego jak współczynnik tłumienia wzmacniacza :wink:
                                  TDA ma bardzo wysoki. Mierzyłem.

Skomentuj

Zgadza się i dzięki temu głośnik jest trzymany przez wzmak że tak powiem "za mordę" co może objawiać się mniejszym basem (tu dużo zależy od głośnika).

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      Sewes, wzmacniacz stereo na TDA7294 to jakies 30-50zl + zasilacz
                                      wg mnie za ta cene trudno znalezc cos ciekawszego
                                      jedyny minus TDA to nie najmocnijeszy bas. ale jak zrobisz suba to sie zrownowazy
                                      Suba mam już gotowego, wzmacniacz też. Teraz tylko kosmetyka dojdzie - fornirowanie suba + oprawianie wzmacniacza. Muszę tylko dokupić pożądniejszy radiator i trafo (dlatego pytam, bo nie wiem czy warto brac 250W czy 500W i robić 2.1 :) )

TDA7294 STEREO - co powiecie na temat tego projektu ? Właśnie tak rozważałem, że koszt jest w tych granicach - prędej chyba pod tą górną. Chociaż niektore elementy mam ze śmieci :) Musiałbym tadki dokupić :) (allegro - bo u mnie chcą po 20zł za sztuke). Muszę robić stopniowo :) Później dorobię kolumienki ;] Obecnie gram na ZG-25c szału nie ma ale dźwiek mają przyjemny ew. na 30 letnich diy z tonsilami GD 30/30 GDN 30/.. itd [kolumny pokoleń] - niestety bardzo duże klocki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sewes
                                        (allegro - bo u mnie chcą po 20zł za sztuke)
                                        o losie ja po 4-4,5zł sprzedawałem niedawno :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X