Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterowanie aktywnym zestawem 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sterowanie aktywnym zestawem 2.1

Tworze zestaw 2.1 na Alphardzie WH406 + Mission i sub 22/140/8SCX, zasilanie to tda1554q i mostek tda7294. Komplet bedzie prezentem dla mojej dziewczyny, do sluchania przy komputerze.
    Jestem na etapie klejenia skrzynek i nie wiem jak rozwiazac kwestie sterowania...
    Wzmacniacze sa na jednym trafie, cala elektronke chce schowac w subie.
    Myslalem zrobic w jednym monitorku przycisk power + pokretlo glosnosci, tak jak w zywklych zestawach komputerowych, jednak ciagniecie sygnalu z suba i spowrotem odpada... Potem wymyslilem aby glosnosc byla sterowana cyfrowo, impulsatorem w monitorku, do suba lecialby przewod wielozylowy z sygnalem sterujacym, napieciem dla diody on/off itd.
    Teraz znowu wymyslilem zeby zrealizowac jedynie sterowanie pilotem, on/off + glosnosc, jednak kazde z tych rozwiazan ma swoje plusy i minusy.
    Macie jakies inne pomysly? Moze ktos juz budowal taki zintegrowany zestaw? Prosze o pomoc, mam nadzieje wyrobic sie przed gwiazdka

nie pomoge w temacie ale mam jedna uwage
    warto dodac funkcje STBY ktora bedzie kozystala np z napiecia na USB
    w ten sposob mozna latwo rozwiazac wlaczanie i wylaczanie glosnikow razem z komputerem

Skomentuj

jeżeli to jest laptop to głośność przecież komputerem można regulować
      a włącznik dać na subie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
        jeżeli to jest laptop to głośność przecież komputerem można regulować
        probowales kiedys cos takiego? bo ja tak
        nie zawsze masz dostep do regulatra glosnosci. a czasmi naprawde trzeba szybko sciszyc :P

Skomentuj

To raz a dwa odstep sygnalu od szumu w zintegrowanych w lapkach, np. moja zew. xfi generuje szumy zalezne od tego co sie robi na komputerze i slychac to rowno z muzyka jesli jest wyciszone tylko na lapku a na wzmaku max
          Poczytalem troche i chyba zostane przy impulsatorze i mikroswitchu stby w jednym monitorku + cyfrowy potencjometr w subie z reszta elektroniki, do tego latwo bedzie dorobic sterowanie z dowolnego pilota.

Skomentuj

wtedy już idziesz w koszta wiadomo, takie rozwiązanie jest spoko ale jeżeli nawet sub masz pod biurkiem to do potencjometru nie jest ciężko sięgnąć, a i tak nigdy się nie odkręca potencjometru na max

koleżance zrobiłem wzmacniacz z włącznikiem bo w laptopie sobie pogłaśnia a na wejściu jest dzielnik napięcia żeby nie przedobrzyła

Skomentuj

Czaruję...
            X