Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to za zwrotnica?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to za zwrotnica?

Witam. W ręce wpadły mi dwie zwrotnice, chyba od jakiegoś zestawu tonsila.
    Jeden kondensator ma wartość 4,7uF, na drugim nie widzę opisu, a trzeci, który jest pod spodem ma również 4,7uF. Cewki nie mają podanych wartości.
    Czy wie ktoś z jakich kolumn one pochodzą? I jeśli można to prosiłbym o częstotliwości podziału dla poszczególnych głośników oraz opis jak je podłączyć.

Będę wdzięczny za pomoc.

zloz sobie jiga to zmierzysz sobie cewki, a jak bedziesz znal wartosci cewek to i bedziesz znal i czestotliwosci podzialu ;-)

Skomentuj

Wygląda jak by była z jakiegoś altusa albo midltona :)

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
        a jak bedziesz znal wartosci cewek to i bedziesz znal i czestotliwosci podzialu ;-)
        No nie bardzo. Niestety dalej będzie wiedział tyle, co nic, jeśli nie będzie znał głośników (a konkretnie przebiegu modułu impedancji w danej obudowie), z którymi zwrotnica współpracowała. A to i tak dopiero początek "niewiedzy" bo nawet znając głośniki i ch-kę impedancji, będzie można rozprawiać jedynie o elektrycznej częstotliwości podziału, a nie akustycznej :)

Skomentuj

Właśnie muszę się dowiedzieć z jakiego zestawu są te zwrotnice i jakie głośniki tam siedziały. Dostałem ostatnio kolumny diy i tam one siedziały. Głośniki jakie w kolumnach siedzą to hanssen hh1239n, gdm 10/60/3 i jakaś badziewna wysokotonówka. Na chwilę obecną głośniki są podłączone pod tą zwrotkę, ale to się mija z celem i dlatego potrzebne mi parametry.

Skomentuj

Czaruję...
          X